Cum a creat mass-media rusă falsul privind exproprierea moldovenilor în cazul Unirii cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa rusă a scris că cetăţenii moldoveni vor fi expropriaţi în cazul în care se va săvârşi Unirea Republicii Moldova cu România. Aceste ştiri au fost preluate de pe site-urile propagandei ruse care au scris despre exproprierea cetăţenilor ucraineni în favoarea polonezilor. În articolele preluate de presa rusească de la Chişinău, cuvântul „Ucraina” a fost pur şi simplu înlocuit cu „Republica Moldova”, iar „Polonia” - cu „România”.

Presa prorusă din Republica Moldova a distribuit în ultimul timp mai multe ştiri despre retrocedarea pământurilor „istorice” Poloniei, dar şi a proprietăţilor cetăţenilor Ucrainei. Presa rusă a mai scris că cetăţenii moldoveni vor fi, la fel, expropriaţi în cazul unirii Republicii Moldova cu România.

Un articol cu privire la retrocedare a fost publicat pentru prima dată pe site-ul rusesc „Ritm Evrazii” (Ritmul Eurasiei). În acel articol nu s-a vorbit nimic despre Republica Moldova, doar despre Ucraina.

„Încă în cadrul discuţiilior despre oportunitatea semnării Acordului de Asociere dintre Ucraina şi UE, cetăţenii ucraineni au fost avertizaţi că, după intrarea în vigoare a documentului, va intra în vigoare şi legea retrocedării. Acest lucru se va întâmpla, deoarece documentul de asociere prevede implementarea necondiţionată a tuturor normelor juridice ale Uniunii Europene, printre acestea este şi retrocedarea”, se menţiona într-un articol întitulat „Dansul pe greble sau despre cum Ucraina va restitui proprietăţile poloneze”.

Ucrainenii au început să fie speriaţi cu întoarcerea terenurilor şi proprietăţilor de către mass-media rusă înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE în anul 2014. Această temă fost readusă în spaţiul public la sfârşitul anului 2015 după ce s-a activizat una din organizaţiile poloneze proruse. Atunci, mass-media a scris că Ucraina va fi obligată să întoarcă Poloniei pământurile care le-a aparţinut.

Contextul moldovenesc a apărut mai târziu în articolele din publicaţiile proruse Moldavskie Vedomosti şi Komsomolskaia Pravda, dar şi pe site-ul mişcării civice „Alegerea Moldovei” care militează pentru „prietenia cu Rusia”.

Precizăm că Acordul de Asociere nu prevede retrocedarea, deoarece această problemă nu ţine de competenţa UE. Retrocedarea este posibilă doar după ce două state adoptă o lege specială, iar condiţiile sunt stabilite de aceste state.

Mai multe pentru tine:
Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa