Ajutorarea aproapelui, între caritate şi ortodoxie
0Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei dezvoltă proiecte sociale menite să uşureze viaţa familiilor sărace, persoanelor cu nevoie speciale, bolnavilor şi bătrânilor, indiferent dacă sunt sau nu membri ai Bisericii Ortodoxe.
Misiunea Socială „Diaconia” reprezintă modelul de filantropie a Mitropoliei Basarabiei, care îşi propune să promoveze în societate conceptul de ortodoxie socială, sensibilizând oamenii în faţa problemelor celor sărmani. Bugetul total pentru anul 2014 a fost de 499.650 de euro, iar banii au fost strânşi din donaţii, parteneri şi voluntari.
Aproape de oameni
Pe parcursul anului 2014, au fost implementate mai multe proiecte de binefacere şi au avut alături sute de voluntari care s-au implicat în proiectul „Aproape de Aproapele”, destinată oamenilor aflaţi în sărăcie extremă. Proiectul presupune colectarea bunurilor precum produse alimentare, haine, încălţăminte, plapume, rechizite şcolare, produse de igienă personală, mobilier etc şi redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. Proiectul se desfăşoară anul împrejur, cei care doresc să se implice pot telefona la numărul de telefon +37322463228 sau pe e-mail: office@diaconia.md.
În cadrul proiectului activează Cantina Socială Mobilă prin intermediul căruia, zilnic, oamenii nevoiaşi primesc un prânz cald gratuit. Un microbus special staţionează în anumite puncte de distribuţie, iar o echipă de voluntari oferă o porţie de mâncare. Tot datorită voluntarilor, beneficiarii care nu se pot deplasa primesc prânzul la domiciliu. Prânzul a fost distribuit în trei locuri din Chişinău, în sectorul Ciocana (la domiciliul bătrânilor, ianuarie-decembrie), la centrul de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil (în perioada mai-iulie) şi în zona hotelului Naţional pentru persoanele fără adăpost (mai-iulie).
Campania de Paşti „Masa Bucuriei” a fost organizată al cincilea an consecutiv. În 43 de magazine alimentare din Chişinău şi 15 din Edineţ, Cahul, Ştefan Vodă, Căuşeni, Ungheni, Călăraşi, Cantemir, Bălţi şi Stăuceni, cei 400 de voluntari i-au îndemnat pe oameni să doneze produse alimentare pentru beneficiarii cantinelor sociale mobile. În urma campaniei au fost colectate peste 13 tone de produse alimentare şi peste 50.000 de lei. Din aceste produse au fost preparate şi distribuite 8286 de porţii de supă celor 214 beneficiari ai cantinelor sociale mobile, iar 500 de bătrâni şi familii social-vulnerabile din republica Moldova au primit pachete de produse alimentare. În urma unui incendiu produs la Chişinău, 28 de familii afectate au primit pachete alimentare, produse igienice şi rechizite şcolare.
Orotodoxie Socială
Bisericile Orotodoxe care ţin de Mitropolia Basarabiei sunt implicate în activităţi de susţinere păturilor social-vulnerabile prin deschiderea unor centre parohiale. Aici se desfăşoară activităţi de educaţie destinate copiilor (animaţie, ajutor la pregătirea temelor pentru acasă, cantină, ateliere creative, spălătorii şi garderobe sociale etc), asistenţă moral-spirituală, îngrijire bătrâni, sfaturi utile etc.
Biserica din satul Coşcalia, raionul Căuşeni a deschis centrul parohial în anul 2007, unde activează 14 voluntari, care au organizat ateliere de educaţie non-formală pentru cei 60 de copii beneficiari şi 5 bătrâni singuratici. Centrul Parohial „Sf. Vasile cel Mare” din satul Cania, Cantemir, a ajutat 34 de persoane aflate în dificultate au beneficiat de spălătorie şi baie socială, produse alimentare, haine şi bani. Satul Feteşti din raionul Edineţ au ajutat 15 bătrâni singuratici. În satul Roşu, Cahul s-au implicat 15 voluntari în activitatea centrului, care au ajutat 80 de copii şi 25 de bătrâni. Centrul „Manfredi” din Cahul a implicat 25 de voluntari, iar 42 de copii au participat la activitaăţile de educaţie, 15 familii au spălătorie şi 26 de familii au beneficiat de suport material sub formă de produse alimentare şi igienice.
Mame, copii, familie
Mai mulţi copii din cinci regiuni ale Republicii Moldova au participat în proiectul „Copii cu viitor – un viitor pentru copii”, destinat promovării unui comportament pro-viaţă în rândul copiilor şi tinerilor. Acţiunile proiectului au vizat cinci localităţi rurale din raioanele Cahul, Cantemir, Floreşti şi Orhei, unde au fost organizate tabere de vară la care au participat 450 de copii. Copiii din localităţile Cania, Cantemir, Slobozia Mare, Cahul, Boghenii Noi, Ungheni, Ucrainca, Căuşeni şi Feteşti, Edineţ au avut parte de o tabără la ei acasă prin proiectul „Taberele Solidarităţii”.
Programul „În braţele mamei” asigură dreptul fiecărui copil de a creşte în familie. Proiectul presupune susţinerea cuplurilor mamă-copil aflate în dificultate. 28 de familii au primit asistenţă complexă prin angajarea în câmpul muncii, 13 copii au fost plasaţi la grădiniţă. 144 de familii au beneficiat de serviciile Centrului de Consultanţă care au primit asistenţă juridică, psihologică şi suport material. Apartamentul social „Spre Independenţă” din Chişinău este destinat tinerilor care ies din orfelinat. Apartamentul a găzduit 8 generaţii de beneficiari. În acest proiect femeile învaţă meserii precum bucătar, manichiuristă, frizer etc.
Campania de Crăciun „De la mame pentru mame” este organizată de patru ani cu scopul de a susţine cuplurile mamă-copil aflate în dificultate. Cei peste 100 de participanţi au confecţionat împreună jucării de brad, iar surorile Osoianu au susţinut un recital de colinde. În urma târgului au fost colectaţi 33.456 lei, din donaţii private 40.450 de lei şi 36.222 lei din produse donate de către parteneri. Garderoba Centrului Maternal „În braţele mamei” a fost completată cu haine, jucării şi alte produse pentru copii.