Venezuela, în pragul unui război civil. Atac asupra unei baze militare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bază militară din Venezuela a fost atacată, duminică dimineaţă, de oameni purtând uniformă militară, iar  un deputat apropiat puterii i-a descris drept „terorişti“ pe atacatori. Mai multe persoane,  au fost arestate după producerea incidentului. Această informaţie a fost confirmată şi  de fostul preşedinte al Adunării Naţionale, Diosdado Cabello.

”Terorişti” au atacat duminică o bază a armatei la Valencia, în nordul Venezuelei, a anunţat un lider apropiat puterii, după apariţia unei înregistrări video care surprinde bărbaţi în ţinută militară declarându-se în rebeliune contra Guvernului, relatează AFP.

Duminică ”în zori, atacatori terorişti au intrat în Fort Paramacay, la Valencia", şi au atacat militari, a scris pe contul de Twitter Diosdado Cabello, vicepreşedintele partidului aflat la putere în Venezuela, adăugând că mai mulţi dintre aceşti ”terorişti” au fost arestaţi.

Diosdado Cabello este membru al atotputernicei Adunări Constituante, aleasă pe 30 iunie şi care şi-a început lucrările sâmbătă.

O înregistrare video filamtă într-un regiment de blindate de la Valencia, la aproximativ 180 de kilometri nord de Caracas, circula duminică pe reţele de socializare şi în mai multe publicaţii venezuelene.

 În ea apare un bărbat care se prezintă drept ofiţer şi se declară ”în rebeliune legitimă” contra ”tiraniei asasine a lui Nicolas Maduro”, preşedintele Venezuelei.

”Aceasta nu este o lovitură de stat, este o acţiune civică şi militară în vederea restabilirii ordinii constituţionale”, afirmă acest bărbat, care se prezintă drept căpitanul Juan Caguaripano şi care este filmat înconjurat de 15 bărbaţi în ţinută de camuflaj, unii dintre ei înarmaţi.

”O normalitate absolută domneşte în restul unităţilor militare din ţară”, a dat asigurări Cabello, potrivit căruia ”cei care visează contrariul se vor lovi de moralul Forţei armate naţionale bolivariene”.

Armata cere formarea unui guvern de unitate naţională, alegeri generale libere pentru a stabili organe independente de putere. Ei cer, de asemenea, fraţilor de arme să nu recunoască puterea prezidenţială.

Duminica trecută, Venezuela a ales o adunare constituantă care ar trebui să propună amendamente la actuala Constituţie. Iniţiativa a venit la preşedintele Nicolas Maduro. Opoziţia a refuzat să recunoască alegerile.

Noua Adunare Constituantă din Venezuela, dotată cu puteri nelimitate, a demis-o sâmbătă pe Luisa Ortega Diaz din funcţia de procuror general, după ce ea a devenit unul dintre principalii opozanţi ai preşedintelui socialist Nicolas Maduro, relatează AFP.

Luisa Ortega Diaz va fi înlocuită provizoriu în funcţie de către ''apărătorul poporului'' (ombudsman) Tarek William Saab, a anunţat Adunarea Constituantă. 

Procurorul general al Venezuelei, Luisa Ortega Diaz, denunţa sâmbătă faptul că armata a încercuit sediul Parchetului din Caracas.

 „Resping asediul Ministerului Public. Denunţ acest act arbitrar în faţa comunităţii naţionale şi internaţionale“, a scris dna Ortega Diaz pe Twitter.

Procurorul general a postat fotografii pe Twitter cu militari desfăşuraţi în jurul clădirii din centrul capitalei Caracas, spunând că este „un asediu al Biroului Procurorului general“.

Ortega Diaz a anunţat miercurea trecută că va deschide o anchetă în legătură cu presupuse nereguli la controversatele alegeri ce au avut loc duminica trecută pentru desemnarea unei Adunări constituante, care are drept scop să rescrie Constituţia. 

Mercosur suspendă Venezuela din organizaţie

Piaţa comună sud-americană Mercosur a anunţat sâmbătă că suspendă politic Venezuela din organizaţie, pentru „ruptură de ordin democratic“, relatează AFP.

 Miniştrii de externe din Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay au anunţat decizia la Sao Paulo.

„Suspendarea a fost decisă din cauza actelor guvernului lui Nicolas Maduro şi reprezintă un apel la o începere imediată a unui proces de tranziţie politică şi de reinstaurare a ordinii democratice“, se afirmă într-un comunicat al Mercosur. 

Un grup de cinci experţi ai ONU au cerut vineri autorităţilor din Venezuela să pună capăt arestării sistematice de manifestanţi şi să nu mai trimită civili în faţa tribunalelor militare, relatează AFP. 

 "Suntem grav îngrijoraţi de acuzaţiile privind detenţii arbitrare şi utilizarea excesivă a forţei în contextul manifestaţiilor, ca şi de recurgerea la tribunale militare pentru a judeca civili", au scris experţii ONU într-un comunicat.

Apelul este semnat între alţii de preşedintele-raportor al Grupului de lucru privind detenţiile arbitrare, mexicanul Jose Antonio Guevara Bermudez, raportorul special privind tortura, elveţianul Nils Melzer, şi de raportorul privind dreptul la întrunire paşnică, italianca Annalisa Ciampi.

Experţii Naţiunilor Unite cer respectarea drepturilor tututor manifestanţilor şi ale deţinuţilor şi garantarea integrităţii fizice şi psihologice a acestora.

"Mii de persoane se crede că au fost arestate începând din aprilie a.c. în cadrul manifestaţiilor. În numeroase cazuri, deţinuţii au fost supuşi unei izolări temporare, fără a fi în măsură să comunice cu familiile sau cu avocaţii lor înainte de a fi deferiţi tribunalului", subliniază semnatarii apelului.

Potrivit acestora, cel puţin 400 de manifestanţi din Venezuela ar fi compărut în faţa unor tribunale militare, începând din aprilie.

Organizaţia nonguvernamentală Foro Penal, care se ocupă cu apărarea celor arestaţi, a indicat că 527 de persoane au fost trimise în faţa unor tribunale militare, de la 1 aprilie a.c., unele dintre acestea fiind ulterior eliberate. Se estimează totodată că 120 de oameni şi-au pierdut viaţa, în patru luni de proteste împotriva preşedintelui socialist Nicolas Maduro.