Un MIT de 150 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aniversarea unui secol şi jumătate, Institututul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) sărbătorește un succesul bazat pe îmbinarea dintre teorie, practică şi inovaţie. Rezultatul: Foștii studenți ai MIT au pus bazele a 25. 800 de companii și au angajat peste 3 milioane de oameni, arată un studiu.

MIT se clasează pe locul 4 în topul celor 500 de universități ale lumii realizat de Academic Ranking of World Universities și pe locul 2, potrivit Times Higher Education - World Reputation Rankings, fiind depășit doar de Harvard. Cu toate astea, universitatea nu este nici pe departe la fel de cunoscută în lume ca aceasta din urmă.

Mulţi nu ştiu că multe din lucrurile pe care le dețin astăzi sunt invențiile studenților și profesorilor de la MIT: telefonul, electromagneții, fotografiile instant, fotocopiatoarele, unele tratamente pentru cancer, calculatoarele de buzunar, calculatoarele și internetul, decodarea genomului uman, lasere și mijloace de călătorie în spațiu.

Misiunea MIT este "promovarea cunoașterii și educarea studenților în știință, tehnologie și alte domenii care vor servi cel mai bine națiunea și lumea în secolul 21.”

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, datorită fondării unor programe de cercetare și dezvoltare, savanții MIT au dezvoltat tehnologii care aveau ca aplicație imediată apărarea militară a țării. Printre altele, aici au apărut primele computere, unul dintre primele radare și conceptul de  ghidare inerţială. După război, MIT a continuat să aibă un rol esențial în Cursa Spațială și Războiul rece.

Misiune nouă

Dar institutul nu a adus încă tot ce putea aduce Americii. Președinta acestuia, Susan Hockfield, crede că MIT poate ajuta SUA, care „suferă de un deficit de ambiție”. „În timp ce 85 % dintre studenții la MIT se ocupă de știință și inginerie, în SUA acest lucru este făcut de doar 15 % din populație. Asta înseamnă că puterea creativă a lumii este vulnerabilă. Dacă mergi în Asia, Shanghai sau Bangalore, simți cum oamenii se întdreaptă spre un viitor pe care au de gând să-l inventeze. Rareori mai simți asta în SUA. Și, dacă nu ne putem da seama cum să facem din inovația tehnologică o cărare către viitor, atunci America nu va inventa viitorul, ci altă țară o va face”, adaugă Hockfield, într-un interviu pentru ziarul britanic The Guardian.

MIT a fost fondat de William Barton Rogers în 1861 după un model diferit de ceea ce exista deja în învățământul american. S-a diferențiat de educația clasică de la Harvard, care punea accent pe latină și greacă pentru aristrocrația latifundiară  șI s-a apropiat de sistemul german de învățare, bazat pe documentare șI experiment, premiând meritocrația șI industria acolo unde Harvard prefera rangul primit la naștere.

Calitatea care se răspândea la acel moment în SUA a fost păstrată în motto-ul școlii : Mens et Manus- Minte și Mână, ca și în logo-ul său, care înfățișa un student în robă lângă un fierar cu ciocan șI nicovală. Această simbioză dintre intelect șI măiestrie încă inundă sălile de clasă ale institutului, unde studenții nu sunt atât învățațI, cât implicațI șI inspirați.

Sloganul Minte șI Mână se aplică de asemenea la credința MIT că teoria și practica funcționează împreună, că niciuna nu îi este superioară celeilalte și că cele două sunt mai puternice împreună. Această convingere este la fel de puternic susținută de proaspeții studenți, cât șI de laureații premiului Nobel (50 dintre ei de la MIT).

Christopher Mierril, intervievat de Ed Pilkington de la The Guardian, este un bun exemplu în acest sens. Student în anul 3 la informatică, el își petrece majoritatea timpului pregătindu-se pentru o competiție care are ca scop programarea în mod eficient a unui robot ca să construiască o casă din pietre în mai puțin de 10 minute. El a vrut să exploreze o zonă a roboticii care rămâne necucerită- adaptabilitatea, abilitatea robotului de a-și regândi planurile atunci când mediul din jur se schimbă, la fel cum ar face un om. “Îmi place să fac lucruri care n-au mai fost făcute decât să lucrez într-un fel repetitiv doar că să fac pași mici înainte”,   explică el.

Conform unui studiu, foștii studenți ai MIT au pus bazele a 25 800 de companii și au angajat mai mult de 3 milioane de oameni, deținând aproximativ un sfert din forța de muncă din Silicon Valley. Firmele acestea au cifre de afaceri de aproximativ 1.900 miliarde de dolari pe an. Dacă MIT ar fi o țară,  ar avea al 11-lea cel mai mare PIB din lume.

Institutul de Tehnologie din Massachusetts are, prin activitatea sa, un dublu rol : de a-și îndruma studenții spre cercetare și inovație și de a folosi cercetările și inovațiile pe care aceștia le aduc pentru o dezvoltare a tehnologiei și, implicit a oamenilor care folosesc această tehnologie.