Test comun în spaţiul aerian sirian: avioanele ruseşti şi americane pot comunica între ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mig-29 rusesc FOTO AP

Americanii şi ruşii au testat cu succes procedura ce permite piloţilor lor aflaţi în misiuni în spaţiul aerian sirian să comunice direct pentru a evita incidentele, a anunţat marţi Pentagonul.

Un avion de luptă american „a efectuat marţi un test de comunicare planificat cu un avion de luptă rusesc“ deasupra Siriei, a anunţat căpitanul Jeff Davis, un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de AFP.

Testul a durat „trei minute“ şi „a îndeplinit obiectivele sale“, a precizat el.

Această procedură se înscrie în cadrul acordului semnat pe 20 octombrie de Moscova şi Washington pentru a evita incidentele între avioanele lor de luptă prezente în misiuni deasupra Siriei, relatează AFP online.

Statele Unite şi coaliţia internaţională pe care o coordonează efectuează din septembrie 2014 bombardamente împotriva unor poziţii ale reţelei extremiste Statul Islamic în Siria.

Rusia a lansat la rândul ei pe 30 septembrie o campanie de bombardamente în Siriia, condusă oficial contra grupurilor „teroriste“ ce operează în ţară, dar care este mai ales destinată susţinerii regimului Bashar al-Assad, potrivit americanilor şi aliaţilor lor.

De două luni, numărul bombardamentelor coaliţiei în Siria s-a diminuat sensibil în raport cu lunile anterioare.

Potrivit site-ului airwars.org, coaliţia a efectuat 117 atacuri în octombrie, cele mai puţine conduse într-o lună, cu excepţia primei luni a campaniei de bombardamente.

Pentagonul neagă orice legătură cu începutul intervenţiei ruse, apreciind că este vorba de „fluctuaţii“ tipice unei campanii militare. De fapt, atacurile coaliţiei s-au accelerat din nou începând din 30 octombrie.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a anunţat săptămâna trecută o „intensificare“ a campaniei aeriene contra jihadiştilor din cadrul SI.

Un oficial american din cadrul Apărării a precizat că testul de comunicare de marţi ar putea fi asimilat unui „antrenament comun“, expresie folosită şi de un comunicat al Ministerului rus al Apărării referitor la acest test.