Talibanii interzic șahul în Afganistan, considerându-l „un mijloc de a paria bani”
0Guvernul taliban a interzis practicarea șahului în Afganistan, considerând că acest joc contravine legii islamice, deoarece ar implica activități de pariuri.
Autoritățile talibane au inclus șahul pe lista activităților interzise, pe motiv că ar constitui o formă de joc de noroc, interzisă de legea privind moralitatea. Decizia a fost anunțată duminică de Atal Mashwani, purtător de cuvânt al Direcției pentru sport, potrivit News.ro.
„Șahul este considerat un mijloc de a paria bani”, a declarat Mashwani pentru AFP, explicând că această practică încalcă legea pentru propagarea virtuții și prevenirea viciului (PVPV), adoptată anul trecut.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că, având în vedere „problemele religioase”, „șahul va fi suspendat în Afganistan până când aceste probleme vor fi rezolvate”. El nu a oferit detalii despre eventualele sancțiuni pentru cei care nu respectă interdicția.
Reacțiile din societate
Decizia a fost întâmpinată cu dezamăgire de iubitorii jocului. Azizullah Gulzada, în vârstă de 46 de ani, proprietarul unei cafenele din Kabul, obișnuit loc de întâlnire al pasionaților de șah, spune că va respecta interdicția, dar nu este convins de justificarea religioasă.
„Multe țări musulmane au jucători de talie mondială care participă la meciuri internaționale”, a declarat el pentru AFP. „Mulți tineri veneau aici în fiecare zi, fără să parieze niciun ban”, a mai spus Gulzada, regretând că tinerii au acum mai puține motive să se întâlnească. „Oamenii care sunt pasionați de șah sunt probabil triști”, a adăugat el.
Restricții tot mai dure în regimul taliban
De la revenirea la putere în 2021, talibanii au impus treptat o interpretare extrem de strictă a islamului, interzicând tot mai multe activități și sporturi.
În 2024, competițiile de arte marțiale mixte (MMA) au fost interzise, pe motiv că sunt „violente” și „problematice din punctul de vedere al legii Sharia”. În schimb, cricketul continuă să fie practicat, dar exclusiv de bărbați.
Pe lângă restricțiile culturale și sportive, femeile au fost tot mai izolate din viața publică. Le-a fost interzis accesul în parcuri, săli de sport, saloane de înfrumusețare și universități. În acest context, ONU a denunțat regimul drept un „apartheid de gen”.