Rebelii houthi au încheiat un acord de încetare a focului cu SUA. Reacția lor după ce Trump a anunțat că „au capitulat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oficial houthi de rang înalt a respins afirmația președintelui american Donald Trump conform căreia gruparea armată yemenită a „capitulat” atunci când a convenit asupra unui acord de încetare a focului cu SUA, spunând că americanii sunt cei care „au dat înapoi”, relatează BBC.

Israelul a bombardat aeroportul din Sana'a FOTO EPA-EFE

„Ceea ce s-a schimbat este poziția americană, dar poziția noastră rămâne fermă”, a declarat negociatorul-șef Mohammed Abdul Salam pentru postul de televiziune Al-Masirah, condus de gruparea Houthi.

Salam a mai spus că acordul nu include încetarea atacurilor asupra Israelului, care a efectuat două runde de bombardamente de represalii asupra Yemenului în această săptămână.

Sprijinul rebelilor yemeniți pentru poporul palestinian din Gaza „nu se va schimba”, a adăugat el.

Gruparea Houthi va continua să atace navele israeliene care trec prin largul Yemenului, o rută maritimă vitală pentru comerţul mondial, a confirmat miercuri un oficial al rebelilor pentru AFP.

„Căile maritime sunt sigure pentru toate navele internaţionale, cu excepţia navelor israeliene. Israelul nu face parte din acord, acesta se referă doar la navele americane şi la alte nave",  a declarat Abdulmalik Alejri, adăugând că navele israeliene nu au mai tranzitat Marea Roşie de ceva vreme.

Rebelii din Yemen anunță că acordul cu SUA nu include navele israeliene

Statele Unite şi rebelii houthi din Yemen au ajuns la un acord de încetare a focului, a declarat marţi mediatorul omanez, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat încetarea atacurilor aeriene americane împotriva insurgenţilor susţinuţi de Teheran.

„În viitor, niciuna dintre părţi nu o va viza pe cealaltă, inclusiv navele americane, în Marea Roşie şi în strâmtoarea Bab al-Mandeb", în largul Yemenului, a declarat marţi ministrul de externe din Oman, Badr al-Busaidi.

„Încetarea focului va garanta libertatea de navigaţie şi fluiditatea comerţului maritim internaţional", a mai spus el.

Anunţul acordului a survenit la câteva ore după ce bombardamente lansate de forţele aeriene israeliene au distrus aeroportul internaţional din capitala Yemenului, Sanaa, şi au ucis trei persoane, potrivit rebelilor.

Gruparea susținută de Iran controlează o mare parte din nord-vestul Yemenului din 2014, când a înlăturat guvernul recunoscut internațional din capitala Sanaa și a declanșat un război civil devastator.

Din noiembrie 2023, houthii au vizat zeci de nave comerciale cu rachete, drone și atacuri cu ambarcațiuni mici în Marea Roșie și Golful Aden. Au scufundat două nave, au confiscat o a treia și au ucis patru membri ai echipajului.

Houthii nu au fost descurajați de desfășurarea de nave de război occidentale în Marea Roșie și Golful Aden pentru a proteja navele comerciale anul trecut. 

Pe 15 martie, Trump a ordonat intensificarea campaniei aeriene împotriva houthilor și a amenințat că aceștia vor fi „complet anihilați”.

La sfârșitul lunii aprilie, armata americană a declarat că a atacat peste 800 de ținte, inclusiv instalații de comandă și control, sisteme de apărare aeriană și instalații avansate de fabricare și depozitare a armelor. De asemenea, a precizat că atacurile au ucis sute de luptători Houthi și „numeroși lideri Houthi”, fără a-i numi.

Donald Trump a anunțat că rebelii au capitulat

Marți, la Casa Albă, Trump a anunțat că houthii au declarat că „nu mai vor să lupte”.

„Pur și simplu nu vor să mai lupte, iar noi vom onora acest lucru și vom opri bombardamentele, iar ei au capitulat”, a spus el. „Dar, mai important, îi vom crede pe cuvânt.”

„Ei spun că nu vor mai arunca în aer nave și acesta era scopul a ceea ce făceam.”

Israelul a efectuat, de asemenea, atacuri aeriene împotriva houthilor din iulie 2024, ca răspuns la sutele de rachete și drone despre care armata israeliană susține că au fost lansate asupra țării din Yemen.

Majoritatea au fost doborâte, dar duminică o rachetă Houthi a aterizat lângă principalul aeroport internațional al Israelului, Ben Gurion din Tel Aviv, rănind ușor șase persoane.

Atacul a determinat Israelul să efectueze două runde de atacuri aeriene asupra a ceea ce armata a numit „infrastructura teroristă houthi”.

Primul atac, de luni, a vizat portul Hudaydah de la Marea Roșie, distrugând, se pare, docuri, depozite și zona vamală. Ministerul Sănătății din guvernul condus de houthi a declarat că patru persoane au fost ucise.

Marți, avioane israeliene au bombardat principalul aeroport al Yemenului din Sanaa și mai multe centrale electrice.

Surse au declarat pentru Reuters că pista, trei aeronave, sala de plecări și o bază militară au fost distruse. Trei persoane au fost ucise, potrivit Ministerului Sănătății.

„Am spus de multe ori că oricine atacă statul Israel va plăti prețul”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu.