Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atacat Academia Suedeză: Premierea lui Peter Handke cu Nobel „reprezintă o complicitate la opresiune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a condamnat decizia Academiei Suedeze de a-i acorda premiul Nobel pentru Literatură scriitorului austriac Peter Handke, precizând că aceasta echivalează cu "complicitatea la opresiune", potrivit aa.com.tr.

Remarca lui Erdogan a venit după ce austriacul Peter Handke a fost premiat cu Nobelul pentru Literatură pe anul 2019, el fiind acuzat de faptul că neagă genocidul din Bisnia în 1995. 

În timpul unui discurs care a avut loc cu ocazia Zilei Drepturilor Omului în capitala Ankara, Erdogan a spus că Turcia nu va participa la ceremonia Nobel, subliniind că "premierea unui astfel de criminal reprezintă o complicitate la opresiune". 

Preşedintele a descris Academia Suedeză drept o fundaţie care acţionează politic şi ideologic. 

Handke este cunoscut drept un mare admirator al fostului lider sârb Slobodan Milosevic, care a murit în 2006 în timp ce era acuzat de Tribunalul de la Haga de crime de război şi de genocid. 

"Luaţi atitudine dacă îi sprijiniţi pe sârbi", a scris Handke în timpul războiului din Kosovo între 1998 şi 1999. 

Mai multe voci s-au arătat indignate, după anunţul Academiei Suedeze, în Bosnia şi în Kosovo faţă de atribuirea Nobelului pentru Literatură austriacului Peter Hanke, denunţat ca un admirator al lui Slobodan Miloşevici şi un "negaţionist" al crimelor din timpul războaielor din fosta Iugoslavie.

În 2006, Handke a devenit un scriitor controversat pentru declaraţiile sale în favoarea Serbiei, ca urmare a războaielor care au însângerat fosta Iugoslavie. El a asistat la funeraliile fostului preşedinte sârb Slobodan Miloşevici, condamnat pentru crime de război contra umanităţii şi genocidului, şi care a murit în închisoare.

În cadrul ceremoniei de la Stockholm, Handke va primi 9 milioane de coroane suedeze (952.000 de dolari), precum şi o medalie şi o diplomă. 

Turcia a anunţat că se va alătura Albaniei, Kosovo şi Croaţiei în boicotarea ceremoniei de decernare a premiilor Nobel de la Stockholm şi nu îşi vor trimite ambasadorii. 

Mai multe pentru tine:
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Prima mașină cu conducere autonomă care „îți permite să-ți iei ochii de la drum”, scoasă la vânzare în SUA. Și nu e Tesla VIDEO
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
„Regele nu e bine deloc!” Planurile pentru înmormântarea lui Charles sunt schimbate chiar acum!
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”