Nicolas Sarkozy: "Fiecare şcolar să «adopte» un copil evreu deportat!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O propunere a preşedintelui stârneşte vii polemici în rândul clasei politice şi al opiniei publice franceze. Fiind oaspetele de onoare la banchetul oferit recent de Consiliul Reprezentativ al

O propunere a preşedintelui stârneşte vii polemici în rândul clasei politice şi al opiniei publice franceze.

Fiind oaspetele de onoare la banchetul oferit recent de Consiliul Reprezentativ al Instituţiilor Ebraice din Franţa (CRIF), şeful statului francez a lansat o idee pe care responsabilii din sistemul educaţional o consideră "bizară": aceea ca fiecare elev de clasa a patra elementară să "adopte" memoria unui copil francez victimă a Holocaustului.

Propunerea liderului de la Elysee a fost primită cu vii aplauze de către participanţii la banchet. Richard Prasquier, preşedintele CRIF, a spus că "este o decizie ce răspunde perfect intenţiei noastre de a acţiona cât mai curând faţă de recrudescenţa comportamentelor antisemite".


Presa franceză estimează că, de fapt, Sarkozy încearcă în acest mod să îşi recâştige aprecierea şi sprijinul comunităţii ebraice din Franţa, reduse după vizita lui Ghaddafi la Paris şi ofertele nucleare făcute ţărilor arabe.


O adevărată anchetă


Propunerea lui Sarkozy a fost bine primită şi de Jean-Michel Quillardet, Marele Maestru al Lojei Marele Orient, care a spus că "este o idee frumoasă şi sănătoasă, rămâne doar să se găsească modalităţile prin care să fie pusă în practică".


Cel care a oferit detalii despre insolita propunere a fost ministrul educaţiei, Xavier Darcos. Acesta a explicat că "adoptarea" unui copil francez de origine ebraică din cei 11.000 deportaţi şi ucişi în timpul Holocaustului constă în efectuarea unei "anchete" referitoare la familia celui "adoptat", precum şi menţinerea legăturii cu eventualii descendenţi ai acesteia.

Criticile cele mai severe faţă de "ideea prezidenţială" au venit din partea părinţilor şi a sindicatului profesorilor de şcoală elementară, Snuipp-FSU. "Nu a fost estimat impactul psihologic al acestei recomandări. Există riscul ca şcolarii să capete un sentiment de vinovăţie faţă de soarta unui copil pentru care nu sunt deloc responsabili", susţine Gilles Moindrot, secretarul general al Snuipp-FSU.

Sarkozy a obţinut în schimb un surprinzător sprijin pentru propunerea sa din partea stângă a scenei politice. Principala sa opozantă din campania electorală, Segolene Royal, consideră că iniţiativa "merge pe drumul bunului-simţ".