Miza de la Ramstein. Eforturi tot mai mari pentru înarmarea Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reuniunea de la Ramstein FOTO EPA-EFE

La solicitarea Pentagonului, 40 de ţări, în special cele membre NATO, s-au reunit marţi la baza Ramstein din Germania cu obiectivul de a genera capacităţi suplimentare pentru armata ucraineană.

Statele Unite sunt hotărâte să „mute munţii din loc” pentru ca Ucraina să câştige împotriva Rusiei, a dat asigurări marţi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în faţa a 39 de omologi şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Ucraina crede în mod clar că poate câştiga şi acesta este cazul pentru toată lumea de aici”, a declarat Austin în deschiderea reuniunii de la baza Ramstein.

Într-un moment când Rusia vizează să ocupe întreaga regiune Donbas şi sudul Ucrainei, „noi putem face mai mult în privinţa bazei noastre industriale de apărare pentru a continua să ajutăm Ucraina să se apere într-o manieră şi mai eficace”, a afirmat Austin.

Slăbirea Rusiei

Statele Unite, care acoperă cea mai mare parte din ajutorul militar internaţional  primit de Ucraina, pledează pentru o axare pe furnizarea „tipului de sprijin, tipului de artilerie şi de muniţii eficace în acest stadiu al luptei”.

Potrivit noilor evaluări, armata ucraineană are nevoie mai ales de artilerie grea şi blindate pentru a încerca să respingă forţele ruse pe câmpiile întinse din sudul şi estul ţării.

De altfel, Statele Unite tocmai au intensificat livrarea de echipamente militare  către Ucraina, concentrându-se pe furnizarea de arme grele. Marea Britanie a anunţat, la rândul ei, livrarea unui anumit număr de blindate lansatoare de rachete antiaeriene de tip Stormer. „Aceste vehicule de tip Stormer vor oferi forţelor ucrainene capacităţi antiaeriene cu rază scurtă de acţiune atât pe timp ce zi, cât şi pe timp de noapte”, a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace. Criticată pentru reticenţa sa în înarmarea Ucrainei, în special cu arme grele, Germania a cedat presiunilor şi a decis să furnizeze 88 de tancuri Leopard. În plus, ar lua în calcul să ofere şi 100 de vehicule blindate de tip Marder.

„Vrem să vedem Rusia slăbită într-o asemenea măsură încât să nu poată face aceleaşi lucruri ca invazia Ucrainei”, a subliniat şeful Pentagonului.

„Ea şi-a pierdut deja multe capacităţi militare şi o mulţime de trupe, să fim sinceri, şi nu am dori ca ea să poată reînnoi rapid acele capacităţi”, a adăugat Austin.

În afară de statele membre NATO, la baza Ramstein s-au prezentat miniştrii Apărării din Finlanda şi Suedia, ţări neutre dar care au în vedere să adere la Alianţa Nord-Atlantică, precum şi omologul lor ucrainean Oleksii Reznikov.

Rusia vorbeşte despre al treilea război mondial

De cealaltă parte, ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, avertizează că armele livrate de occidentali Ucrainei vor continua să fie „o ţintă legitimă” pentru armata rusă. Şeful diplomaţiei ruse a acuzat totodată NATO că este deja implicată într-un război cu ţara sa. „NATO, în esenţă, este angajată într-un război cu Rusia printr-un proxy şi înarmează acel proxy”, a susţinut Lavrov. Mai mult, ministrul rus a ameninţat cu izbucnirea celui de-al treilea război mondial: „Primejdia există, nu poate fi subestimată”.

„În primul rând, comunitatea donatorilor nu este NATO. (…) Efortul donatorilor a fost reunit de ţări care fac parte, multe dintre ele, din NATO, dar altele nu fac parte din alianţă”, a răspuns secretarul britanic de stat pentru Apărare, James Heappey.

El I-a reamintit lui Lavrov că toate aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina, iar NATO, o alianţă de apărare, trebuie să îşi consolideze flancul estic în acest context tulbure.

Într-o abordare nouă, James Heappey s-a declarat de acord ca ucrainenii să atace ţinte militare din spatele liniilor ruse cu arme furnizate de ţara sa. La fel Lloyd Austin, oficialul britanic s-a declarat încrezător că există „toate şansele” ca forţele ruse să fie respinse de cele ucrainene cu sprijinul militar primit de la partenerii săi.

Vrem ca această invazie să devină „un eşec strategic pentru Rusia”, a comentat pentru CNN un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă.

Mai multe pentru tine:
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii