Japonia: Guvernul nipon salută strategia Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Katsuya Okada este de părere că strategia SUA în Afganistan este bună

Japonia a salutat miercuri noua strategie a preşedintelui american Barack Obama pentru Afganistan şi şi-a reafirmat angajamentul de a furniza un ajutor nemilitar pentru reconstrucţia acestei ţări - informează AFP.

'După cum am mai spus, vom oferi un ajutor în valoare de cinci miliarde de dolari. De altfel, vom coopera cu Statele Unite şi cu alte ţări pentru a contribui la stabilitatea şi dezvoltarea Afganistanului', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon Hirofumi Hirano.

Preşedintele Obama a anunţat marţi desfăşurarea accelerată a 30.000 de soldaţi suplimentari în Afganistan pentru combaterea insurgenţilor talibani, dar a promis că va începe repatrierea contingentului în luna iulie 2011. Obama le-a cerut totodată aliaţilor din NATO să trimită întăriri.

Hirofumi Hirano a precizat că secretarul de stat american Hillary Clinton l-a informat pe ministrul japonez al afacerilor externe Katsuya Okada în legătură cu declaraţia preşedintelui Obama, fără a-i cere Japoniei să participe la operaţiunile militare ale Forţei internaţionale de asistenţă pentru securitate (Isaf).

Prin Constituţie, Japonia nu poate participa la operaţiuni de luptă în afara teritoriului său.