Italia, fragilizată de crizele politice şi mafie
0Peninsula se pregăteşte de alegeri anticipate, după un colaps provocat de căderea Cabinetului Prodi. Structurile mafiote nu sunt străine de instabilitatea politică. În timp ce, după
Peninsula se pregăteşte de alegeri anticipate, după un colaps provocat de căderea Cabinetului Prodi. Structurile mafiote nu sunt străine de instabilitatea politică.
În timp ce, după dizolvarea parlamentului, partidele au demarat campania electorală în vederea scrutinului de la mijlocul lui aprilie, raportul anual al Direcţiei Naţionale Antimafia (DNA) dezvăluie legăturile primejdioase dintre oamenii politici şi reprezentanţii unor clanuri mafiote, în special în perioadele electorale.
"Mafia pune în pericol interesul suprem de stat", susţine, negru pe alb, documentul citat.
Eşecul fostului preşedinte al Senatului italian, Franco Marini, în alcătuirea unui nou executiv după demisia lui Romano Prodi, nu constituie o surpriză. Încă din 30 ianuarie, liderii partidelor de dreapta, la fel ca şi editorialiştii marilor cotidiene italiene, au prevăzut că misiunea lui Marini nu avea şanse să fie dusă la bun sfârşit.
În consecinţă, la mijlocul lunii aprilie vor avea loc alegeri anticipate, iar Italia a intrat în plină campanie electorală. Alternanţa crizelor de guvern din Peninsulă este frapantă: în 1996, coaliţia "Măslinul" (de centru-stânga) câştiga alegerile, după doi ani de guvernare Berlusconi.
Şi tot după doi ani, Prodi a fost constrâns să demisioneze, fiind "părăsit" de către aliaţii comunişti. În 2006, stânga italiană, reunită într-o coaliţie lărgită condusă de acelaşi Romano Prodi, a câştigat, cu un mic avans, alegerile legislative în faţa dreptei lui Silvio Berlusconi. La mai puţin de doi ani, a venit din nou rândul lui "Il Cavaliere" să asiste la căderea cabinetului condus de "Il Professore".
De altfel, Berlusconi şi-a început deja campania electorală a cărei strategie pare bine pusă la punct. În timp ce cotidianul "Il Giornale" a prezentat deja o listă ipotetică a viitorului guvern de dreapta, fostul premier face planuri pentru perioada imediat următoare: consultări cu aliaţii, prezentarea unui program de 12-13 puncte, evitarea "discursurilor violente", o prezenţă masivă la posturile de televiziune, dar şi "pe stradă, în mijlocul oamenilor".
Berlusconi are de rezolvat şi problema administrativă a listelor de vot, pe care vor apărea două simboluri: cel al partidului "Forza Italia", dar şi cel al formaţiunii "Popolo della Liberta", pe care a fondat-o în toamna anului trecut, ca urmare a unor divergenţe cu aliaţii săi tradiţionali.
"Fără venin"
"Il Cavaliere" promite că, pe parcursul acestei campanii, va folosi "un nou stil de limbaj, fără venin" şi că va dezbate "punctele fundamentale" ale programului său de guvernare. Acestea se referă, printre altele, la presiunea fiscală, la legea siguranţei, la un plan edilitar pentru familiile cu venituri modeste şi la o nouă lege pentru protejarea vieţii private.
Revenirea lui Silvio Berlusconi, subiect de controverse
Publicaţia îi reproşează faptul că nu a profitat de majoritatea pe care a avut-o pentru a pune în practică reformele de care societatea italiană avea nevoie. "Şi-a irosit oportunităţile, folosindu-şi capitalul politic pentru a-şi proteja interesele sale şi pe cele ale apropiaţilor, blocând, totodată, acţiunile judiciare care îl priveau".
O altă problemă pe care Italia o are de înfruntat este absenţa adevăraţilor lideri reformişti, mai susţine publicaţia britanică. Un posibil rol în acest sens l-ar putea juca Walter Veltroni, care are şi avantajul vârstei (cu circa 20 de ani mai tânăr decât "Il Cavaliere").
Dar primarul Romei nu a dat nicio dovadă convingătoare a capacităţilor sale reformatoare şi nici nu a demonstrat că ar fi capabil să ţină în frâu o majoritate indisciplinată, este de părere săptămânalul. "Nu există nicio fărâmă de speranţă că reîntoarcerea lui Berlusconi reprezintă o alternativă fericită. Chiar dacă acesta şi-a demonstrat calităţile de om de afaceri de succes, nu este potrivit pentru rolul de premier la care aspiră din nou", mai susţine "The Economist".
La rândul său, cotidianul american "New York Times" susţine, într-un editorial de la începutul lui februarie, că "maşina" bine finanţată a lui Berlusconi "dă semne de epuizare". "Are un pacemaker implantat după ce a leşinat în public în 2006, iar părul său vopsit, mai des decât acum 10 ani, plus fardul aplicat discret pe obraji fac Italia să râdă în hohote", a mai scris publicaţia americană.
Şi "Financial Times" i-a acordat recent spaţii largi fostului premier italian. "Berlusconi, marele supravieţuitor al Italiei" este titlul portretului prezentat de periodicul britanic. "Spre mirarea multor italieni, el este pe cale să-şi facă o reîntoarcere triumfală la putere, în fruntea aceleiaşi vechi coaliţii", susţine "Financial Times".
În faţa ipotezei unei noi victorii electorale a lui "Il Cavaliere", săptămânalul britanic "The Economist" se întreabă retoric dacă italienii vor, într-adevăr, un nou executiv condus de Berlusconi, considerând că perioadele în care acesta a fost prim-ministru au reprezentat "un dezastru" pentru Italia.
Italienii nu sunt interesaţi de politică şi de legea electorală
Deşi sunt chemaţi să se pronunţe prin referendum asupra actualei legi electorale (despre care Veltroni şi Napolitano susţin că dezavantajează partidele mici şi nu oferă o majoritate confortabilă), italienii nu sunt pasionaţi de transformările şi agitaţia vieţii politice. Un sondaj recent arată că doar unul din zece este interesat de modul în care funcţionează controversata lege şi de mecanismele prin care se formează o majoritate politică.
Comentatorii susţin că, de fapt, italienii sunt convinşi că în timpul campaniei electorale (şi după) politicienii se gândesc mai degrabă la modalităţile prin care pot obţine cât mai multe fotolii parlamentare sau avantaje economice decât la reformele necesare pentru îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi. Sondajul mai dezvăluie că italienii sunt preocupaţi, în proporţie de peste 60%, de creşterea taxelor şi impozitelor ori de obţinerea unui job care să garanteze un salariu constant.
Până şi mediul înconjurător prezintă mai mult interes decât viaţa politică, 17,9% din cei intervievaţi declarându-se preocupaţi de efectele încălzirii globale. Iar 77% din italieni şi-au manifestat nedumerirea faţă de modul în care este tratată problema actualei legi electorale: dacă este atât de importantă, de ce nu a fost schimbată până în prezent?
Crima organizată, o structură guvernamentală din umbră
Recent, Direcţia Naţională Antimafia a pus o bomboană pe tortul actualei crize politice din Peninsulă, publicând raportul său pe 2007. În cele 1.000 de pagini sunt evocate, printre altele, anchetele care sunt în curs de desfăşurare în oraşe din sudul Italiei, cum ar fi Napoli, Mesina, Salerno, Catanzaro sau Cagliari. Acolo, infiltrarea structurilor mafiote în cele ale administraţiei sau ale serviciilor publice a dus la crearea "unei structuri guvernamentale paralele", finanţate prin fondurile publice, susţine agenţia ANSA, citând din concluziile raportului.
La rândul său, preşedintele Comisiei parlamentare antimafia, Francesco Forgione, evocă legăturile dintre organizaţia criminală şi lumea politică şi estimează în paginile aceluiaşi document că "frontiera este încălcată de mult, iar acest lucru este valabil deopotrivă pentru centrul, dreapta sau stânga scenei politice".
Pe parcursul lui 2007, nu mai puţin de 20 de anchete au fost demarate în regiunile Campania şi Calabria, toate aflându-se sub incidenţa articolului 416 din Codul Penal italian, care pedepseşte "distribuţia de bani în schimbul promisiunii de voturi electorale provenind de la o asociaţie de tip mafiot".
În aceste anchete sunt implicaţi consilieri sau responsabili ai unor partide, alături de figuri mai mult sau mai puţin cunoscute de mafioţi locali. La sfârşitul lunii ianuarie, 18 persoane au fost arestate în Calabria, printre care un consilier regional şi mai mulţi responsabili ai serviciilor de sănătate. Consilierul este Domenico Crea, liderul filialei partidului Democrazia Cristiana per l'Autonomia, condus de senatorul Gianfranco Rotondi (centru-dreapta). Lui Crea i-a fost sechestrată Villa Anya, unde funcţiona o clinică privată, condusă de nora şi fiul lui (ambii doctori), arestaţi şi ei.
Cei trei sunt acuzaţi de "favorizare a organizaţiei "Ndragheta", de "asociaţie cu elemente mafiote" şi de "fals ideologic şi în acte publice" comis pentru trucarea unor licitaţii, pentru ca boşi locali ai mafiei să poată penetra şi controla sistemul sanitar din Reggio Calabria.
Preşedintele Regiunii Siciliene, amic al Cosei Nostra
Cazul lui Salvatore (Toto) Cuffaro, (fost) preşedinte al Regiunii Siciliene, totodată vicesecretar naţional al partidului "Unione dei Democratici Cristiani", a fost intens dezbătut de presa din Peninsulă, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru "dezvăluire de informaţii secrete" şi "favorizare a grupării Cosa Nostra". În 2005, "Toto" a informat doi membri ai grupării mafiote de modul în care se desfăşurau anchetele ai căror protagonişti erau. La mijlocul lui ianuarie 2008, Cuffaro a primit condamnarea (sentinţă pe care o va contesta în apel, după cum a declarat) şi, două zile mai târziu, şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Regiunii Sicilia. Pe tot parcursul procesului a fost susţinut de colegii săi de partid.
"Naşul" Mastella, buturuga mică a lui Prodi
Cabinetul condus de "Il Professore" a primit lovitura de graţie din partea unui "partiduleţ", Udeur, condus de fostul ministru al justiţiei, Clemente Mastella, de asemenea un personaj controversat al scenei politice italiene. În ultimii 12 ani, acesta a fondat nu mai puţin de patru formaţiuni politice, pe care le-a pus pe rând în slujba lui Berlusconi şi a lui Prodi.
Fiind acuzat de corupţie, alături de soţia sa şi de alte 20 de persoane (printre care şi multe rude), Mastella şi-a dat demisia şi a retras sprijinul oferit lui Prodi de cei trei senatori Udeur în fragila majoritate deţinută la Senat. Atunci când lui Mastella i s-a încredinţat portofoliul Justiţiei, presa a readus în atenţia opiniei publice legăturile pe care acesta le întreţinea cu anumiţi exponenţi ai mafiei, cea mai notorie fiind cu Francesco Campanella, fost preşedinte al consiliului comunal Villabate.
În 2000, Mastella l-a cununat pe Campanella şi tot în acelaşi an l-a numit şef al organizaţiei de tineret a Udeur. Profitând de funcţia de consilier, Campanella a falsificat documentele de identitate ale renumitului mafiot Bernardo Provenzano, membru al Cosei Nostra, arestat în aprilie 2006. Cu ajutorul documentelor falsificate, Provenzano a făcut un voiaj în Franţa, pentru a se opera de prostată. Anchetatorii italieni au aflat întreaga poveste doar în urma mărturisirilor unui mafiot "pocăit".