Israelul controlează 50% din Gaza. Mărturii ale soldaților israelieni despre teritoriile-tampon: „O zonă a morții”

0
Publicat:

Israelul și-a extins dramatic prezența în Fâșia Gaza de la reluarea războiului împotriva Hamas luna trecută. Acum controlează mai mult de 50% din teritoriul enclavei și îi împinge pe palestinieni în porțiuni de teritoriu care se îngustează din ce în ce mai mult, relatează AP, potrivit yahoo!news.

Cel puțin 27 de oameni au murit după atacul asupra unei școli din Gaza FOTO EPA-EFE

În zona controlată de armata israeliană de lângă granița cu Gaza armata a distrus casele, terenurile agricole și infrastructura palestinienilor, potrivit soldaților israelieni și grupurilor activiste. Această zonă tampon militară și-a dublat dimensiunea în ultimele săptămâni.

Israelul a vorbit despre o măsură temporară în scopul de a face presiuni asupra Hamas să elibereze ostaticii pe care îi mai deține în Gaza, după prăbușirea armistițiului în care aceștia ar fi urmat să fie predați în etape. Însă această zonă tampon, alături de un coridor care împarte în două Gaza, ar putea fi folosit pentru exercitarea controlului pe termen lung, spun grupurile pentru drepturile omului și experții din Gaza.

Demolarea în apropierea graniței israeliene și extinderea sistematică a zonei tampon au loc de la începutul războiului, acum 18 luni, au declarat cinci soldați israelieni pentru Associated Press.

„Au distrus tot ce au putut, au tras asupra a tot ce părea să funcționeze... (palestinienii) nu vor avea la ce să se întoarcă”, a spus un soldat dintr-un echipaj de tancuri care păzește echipele însărcinate cu demolările. El și alți patru soldați au vorbit cu AP sub condiția anonimatului de teama represaliilor.

Un raport care documentează relatările soldaților care s-au aflat în zona tampon a fost lansat luni de Breaking The Silence, un grup de veterani anti-ocupație.

„Prin distrugerea pe scară largă, deliberată, armata a pus bazele pentru viitorul control israelian al zonei”, se arată în raport.

În primele zile ale războiului, trupele israeliene au evacuat palestinienii din comunitățile de graniță și au distrus pământul pentru a crea o zonă tampon de peste un kilometru adâncime, potrivit Breaking The Silence.

Trupele israeliene au ocupat, de asemenea, o porțiune de pământ din Gaza, cunoscută sub numele de Coridorul Netzarim, care a izolat nordul, inclusiv orașul Gaza, de restul fâșiei înguste de coastă, unde locuiesc peste două milioane de oameni.

Când Israelul a reluat războiul luna trecută, a dublat dimensiunea zonei tampon, extinzând-o până la trei kilometri în unele locuri, conform unei hărți publicate de armată.

Zona tampon și Coridorul Netzarim reprezintă cel puțin 50% din fâșie, a explicat Yaakov Garb, profesor de studii de mediu la Universitatea Ben Gurion, care studiază tiparele de utilizare a terenurilor israeliano-palestiniene.

Săptămâna trecută, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că Israelul intenționează să creeze un alt coridor care să traverseze sudul Gazei, despărțind orașul Rafah de restul teritoriului.

Cartiere transformate în moloz

Sute de mii de palestinieni trăiau odinioară pe teritoriul care formează acum zona tampon a Israelului, o zonă care a fost cheia producției agricole din Gaza.

Imaginile din satelit arată cartiere odată dens populate transformate în moloz, precum și aproape o duzină de noi avanposturi ale armatei israeliene care au apărut de la întreruperea armistițiului.

Dar distrugerea proprietăților din interiorul zonei tampon a fost mai metodică și mai extinsă, au spus soldații.

Cei cinci soldați care au vorbit cu AP au spus că trupele israeliene au primit ordin să distrugă terenurile agricole, țevile de irigare, culturile și copacii, precum și mii de clădiri, inclusiv structuri rezidențiale și publice, astfel încât militanții să nu aibă unde să se ascundă.

Mai mulți soldați au spus că unitățile lor au demolat mai multe clădiri decât pot număra, inclusiv mari complexe industriale. O fabrică de băuturi răcoritoare a fost pusă la pământ.

Soldații au spus că zona tampon nu avea granițe marcate, și totuși palestinienii care au intrat aici au fost împușcați.

Soldatul din echipa de tancuri a spus că un buldozer blindat a aplatizat terenul, creând o „zonă a morții” și că oricine s-se apropia la 500 de metri de tancuri era împușcat, inclusiv femei și copii.

„Am venit aici pentru că ei ne ucid și acum noi îi vom ucide pe ei. Și am aflat că nu îi omorâm doar pe ei. Le omorâm nevestele, copiii, pisicile, câinii și le-am distrus casele”, a spus soldatul, vizibil afectat.

Nu este clar cât timp Israelul intenționează să păstreze zona tampon și alte teritorii din Gaza.

Anunțând noul coridor din sudul Gazei, Netanyahu a spus că Israelul își propune să facă presiuni asupra Hamas pentru a-i elibera pe cei 59 de ostatici rămași, dintre care 35 sunt considerați morți. El a mai spus că războiul se va termina doar atunci când Hamas este distrus și liderii săi părăsesc Gaza, moment în care Israelul va prelua controlul asupra securității din teritoriu.

Unii analiști israelieni sunt de părere că scopul zonei tampon nu este ocuparea  ci asigurarea securității până la dezmembrarea Hamas. „Este ceva pe care orice țară sănătoasă va face cu privire la granițele sale atunci când statul se învecinează cu o entitate ostilă”, a apreciat Kobi Michael, cercetător senior la grupurile de reflecție israeliene Institutul pentru Studii de Securitate Națională și Institutul Misgav.

Dar grupurile activiste spun că strămutarea forțată a oamenilor este o potențială crimă de război și o crimă împotriva umanității. În zonele-tampon din Gaza, în special, aceasta echivalează cu „curățare etnică”, pentru că este limpede faptul că palestinienilor nu li se va permite niciodată să se întoarcă, a spus Nadia Hardman, cercetător la Human Rights Watch.

„O zonă a morții”

The Guardian a publicat alte mărturii ale soldaților care au participat la plan.

Intitulat „Perimetrul” și publicat luni , raportul grupului Breaking the Silence, fondat în 2004, arată că scopul declarat al Israelului este de a crea o fâșie groasă de pământ care să ofere o zonă largă de vedere Forțelor de Apărare Israelului (IDF) pentru a identifica și ucide militanții. „Acest spațiu trebuia să nu aibă culturi, structuri sau oameni. Aproape fiecare obiect, instalație de infrastructură și structură din perimetru au fost demolate", se arată în raport. 

Soldaților li s-a „ordonat să înlăture în mod deliberat, metodic și sistematic tot ceea ce se afla în perimetrul desemnat, inclusiv cartiere rezidențiale, clădiri publice, instituții de învățământ, moschei și cimitire, cu foarte puține excepții”, a adăugat raportul.

Rezultatul final, însă, a fost crearea unei „zone a morții de proporții uriașe”, se spune în raport.

„Locurile în care oamenii au trăit, cultivat și înființat industria s-au transformat într-un vast pustiu, o fâșie de pământ eradicată în întregime.”

Zona se întinde de-a lungul graniței cu Israelul, de la coasta mediteraneană din nord până la colțul de sud-est al fâșiei, lângă Egipt.

Unii soldați au mărturisit că comandanții percep această distrugere ca pe o modalitate de a se răzbuna pentru atacurile din 7 octombrie ale Hamas, care au declanșat războiul actual.

Unul dintre soldații care a depus mărturie pentru Breaking the Silence sub condiția anonimatului a spus că unității sale i s-a spus să împuște pe oricine văd în zona perimetrului. Mentalitatea în unitatea lor, au spus ei, era că nu există „civili” și toți cei care intrau în perimetru sunt considerați „teroriști”.

Conform relatărilor, regulile privind cine poate fi ucis păreau să varieze de la o unitate la alta.

Un sergent din corpul blindat a spus că în 2024 a primit ordine să „împuște”  orice adult de sex masculin.

Dar un căpitan dintr-o unitate de  blindate care a operat în Gaza mai devreme în război, în noiembrie 2023, a spus: „Linia de frontieră este o zonă de ucidere. Oricine trece o anumită linie, pe care am definit-o noi, este considerat o amenințare și este condamnat la moarte”.

Un alt căpitan a spus că „nu există reguli clare de angajare în niciun moment” și a descris o „utilizare în general masivă a puterii de foc, în special, precum în cazul tancurilor”. Ei au adăugat: „Au fost multe instigări de foc de dragul de a incita focul, undeva între dorința de a produce un efect psihologic și a trage fără motiv”.

Înainte de războiul actual, Israelul a stabilit o zonă tampon în interiorul Gazei, care se extindea până la 300 de metri, dar cea mai recentă este așteptată acum să fie între 800 și 1.500 de metri, potrivit mărturiilor.

Perimetrul reprezintă puțin peste 15% din Fâșia Gaza, o zonă complet interzisă rezidenților palestinieni. Acesta reprezintă 35% din întregul teren agricol al fâșiei, potrivit raportului.