INFOGRAFIE Războiul comercial chinezo-american face victime. Pieţele internaţionale, în picaj după ce China şi-a devalorizat moneda naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Escaladarea războiului comercial dintre Washington şi Beijing a afectat pieţele valutare şi bursiere din întreaga lume. Indicele Dow a înregistrat luni o scădere de 767 de puncte (2,9%), al şaselea cel mai puternic declin din istorie, după ce China şi-a devalorizat moneda naţională, yuanul. SUA au acuzat în mod oficial Beijingul că manipulează valoarea yuan-ului, fiind pentru prima oară după anul 1994 când SUA aplică această etichetă Chinei.

Banca Centrală a Chinei (PBOC) a lăsat moneda naţională să se deprecieze sub pragul de şapte yuani pentru un dolar, cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, deoarece escaladarea războiului comercial dintre Washington şi Beijing a afectat pieţele valutare şi bursiere din întreaga lume, transmite Reuters.

Revenirea aversiunii faţă de risc, pe fondul temerilor privind impactul noilor tensiuni asupra creşterii economiei mondiale, a dus la majorarea cererii pentru activele considerate sigure: aurul, francul elveţian şi yenul japonez - acesta din urmă ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni.

Analiştii se aşteptau ca autorităţile de la Beijing să apere pragul de şapte yuani pentru un dolar, important din punct de vedere psihologic. Dar Banca Centrală a Chinei a permis deprecierea monedei naţionale dincolo de acest prag, yuanul ajungând astfel la cel mai redus nivel de la criza financiară globală din 2008. Luni dimineaţă, moneda Chinei s-a depreciat cu 1,4%, la 7,0744 yuani pentru un dolar.

Deprecierea vine pe fondul declinului pieţelor bursiere din întreaga lume, după ce vineri preşedintele american Donald Trump a anunţat că va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari. China a dat asigurări că va reacţiona la decizia şefului statului american, provocând o undă de şoc pe plan global.

"Cel mai evident declin a fost vizibil în Asia. Cu certitudine ne aşteptăm în următoarele luni la o volatilitate accentuată pe piaţa valutară, iar deciziile Băncii Chinei vor fi urmărite cu atenţie", a apreciat analistul Derek Halpenny, de la MUFG.

Luni au înregistrat deprecieri şi alte valute din Asia: cele din Coreea de Sud, Taiwan şi Australia.

Analiştii apreciază că Trump, care în mod repetat a cerut anul acesta o depreciere a dolarului, nu va ignora evoluţia yuanului, ceea ce va pune presiuni suplimentare asupra monedei Chinei. Donald Trump acuză China de devalorizarea yuanului şi critică politica monetară a Rezervei Federale a SUA.

Oficialii chinezi resping acuzaţiile lui Trump de manipulare a pieţei valutare, spunând că forţele pieţei determină cursul de schimb al yuanului. Economiştii apreciază că un yuan mai slab avantajează exporturile Chinei, atenuând parţial impactul tarifelor vamale anunţate de SUA.

Francul elveţian s-a apreciat cu 0,2%, la 1,0883 franci pentru un euro, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. 

Pieţele internaţionale în picaj

După măsura luată de guvernul chinez, Indicele Dow a înregistrat luni o scădere de 767 de puncte (2,9%), al şaselea cel mai puternic declin din istorie, după ce China şi-a devalorizat moneda naţională, yuan, în contextul escaladării disputelor comerciale cu SUA.

Scăderi similare au fost înregistrate pe pieţele bursiere din întreaga lume. În Europa, Indicele FTSE 100 de la Bursa din Londra s-a prăbuşit cu 2,5% faţă de ziua precedentă de tranzacţionare, iar indicii DAX de la Bursa din Frankfurt şi CAC40 de la Paris au scăzut cu 1,8%, respectiv 2,2%.

Guvernul de la Beijing a depreciat luni valoarea yuan-ului, care pentru prima dată în ultimii zece ani a scăzut sub pragul de 7 unităţi pentru un dolar, în contextul în care devalorizarea monedei ar ajuta companiile chineze să contrabalanseze costurile suplimentare generate de taxele vamale mai ridicate impuse de SUA.

Mai mult, Beijingul a anunţat luni că firmele chineze au oprit achiziţiile de produse agricole din SUA, decizie care a contribuit şi mai mult la declinul pieţei bursiere americane.

 Indicele Dow Jones a scăzut luni, la un moment dat, şi cu 961 de puncte, însă până la finalul şedinţei de tranzacţionare a reuşit să mai recupereze din pierdere.

Deprecierea yuan-ului a generat temeri privind un potenţial război valutar între cele două ţări, iar măsura Beijingului ar putea determina Statele Unite să impună taxe vamale şi mai ridicate pentru produsele importate din China.

Investitorii sunt în mod special preocupaţi că Administraţia Trump ar putea încerca să deprecieze dolarul, provocând astfel un război valutar care ar eroda puterea de cumpărare a americanilor.

Analişti de la firma de consultanţă Capital Economics au afirmat că deprecierea yuan-ului arată că Beijingul aproape a renunţat la speranţele privind încheierea unui acord comercial cu Statele Unite. 

SUA acuză oficial China că şi-a manipulat moneda

SUA au acuzat oficial luni China că şi-a slăbit deliberat moneda, yuanul, după ce aceasta a atins pragul simbolic de 7 yuani pentru un dolar, un gest care amplifică şi mai mult tensiunile între cei doi giganţi economici şi nervozitatea pieţelor, relatează AFP.

Secretarul american al trezoreriei, Steven Mnuchin, "din ordinul preşedintelui Donald Trump, a ajuns la concluzia că China şi-a manipulat moneda", indică Departamentul Trezoreriei într-un comunicat.

"În urma acestei determinări, secretarul Mnuchin va discuta cu Fondul Monetar Internaţional pentru a elimina avantajul competitiv creat de recentele decizii chineze", se mai menţionează în comunicat.

China nu mai cumpără produse agricole din SUA

Altă consecinţă a tensiunilor sino-americane, agenţia oficială Xinhua a anunţat în noaptea de duminică spre luni că firmele chineze au încetat să cumpere produse agricole provenind din SUA.

Aceste decizii ale Chinei urmează după ameninţarea lui Donald Trump de a impune taxe vamale suplimentare pentru cvasitotalitatea importurilor chineze de la 1 septembrie, în pofida reluării negocierilor comerciale la înalt nivel între Washington şi Beijing, care se aflau într-un punct mort din primăvară.

China a renunţat la noile achiziţii de produse agricole americane, după ce joi preşedintele american Donald Trump a anunţat că va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

Guvernul de la Beijing a cerut companiilor de stat să suspende achiziţiile de produse agricole americane, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Conform unor oficiali chinezi implicaţi în negocierile comerciale, birocraţii de la Beijing au fost şocaţi de anunţul lui Trump iar China a dat asigurări că va reacţiona la decizia şefului statului american.

Acum firmele de stat din China nu mai cumpără produsele fermierilor americani şi aşteaptă să vadă cum progresează negocierile, susţin sursele.

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat luna trecută, la summitul G20 din Japonia, că el şi omologul său chinez, Xi Jinping, au fost de acord ca Statele Unite să se abţină deocamdată de la impunerea unor tarife vamale suplimentare pentru bunurile din China, în timp ce statul asiatic va achiziţiona mai multe produse agricole americane.

În mod repetat, Trump s-a plâns că statul chinez nu a făcut "achiziţiile masive" de produse agricole promise de Xi Jinping. Aceste acuzaţii "nu sunt adevărate" deoarece firmele din China au cumpărat produse agricole americane, inclusiv boabe de soia, a declarat Cong Liang, secretarul general al NDRC (Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă din China), într-un interviu acordat televiziunii de stat CCTV.Unele tranzacţii nu s-au finalizat deoarece preţurile nu sunt competitive, a adăugat şeful NDRC.

China este cel mai mare importator global de boabe de soia. Escaladarea tensiunilor dintre SUA şi China i-a încurajat pe cumpărătorii chinezi să cumpere boabe de soia din Brazilia, susţin sursele.