Harlem trece de la negru la alb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În renumitul cartier newyorkez supranumit „capitala Americii negre“, locuitorii afro-americani, altădată „stăpânii“ acestuia, devin minoritari. Datele demografice demonstrează o realitate greu de imaginat: numărul negrilor din Harlem se micşorează, locul acestora fiind luat de hispanici, albi şi asiatici.

De mai bine de un secol, acest cartier aflat în nordul insulei Manhattan este considerat emblema Americii negre urbane. Chiar şi-n ziua de azi, Harlem constituie un adevărat magnet pentru tinerii afro-americani atraşi de modul de viaţă specific şi de amprenta socio-culturală unică.

Totuşi, statistica arată că aici are loc o transformare profundă: în Marele Harlem (care se întinde de la East River la Hudson River, cele două râuri care „încadrează" insula Manhattan, considerată „inima comercială" a New Yorkului) negrii sunt din ce în ce mai puţini. Doar patru din zece locuitori mai sunt de culoare. Central Harlem, zona centrală a cartierului, cunoaşte o metamorfoză de alt gen: şase locuitori din zece sunt negri, dar numai jumătate din ei sunt născuţi pe teritoriul american.

Din anul 2000, procentul albilor s-a dublat, ajungând la 10%, în timp ce hispanicii (concentraţi, până nu demult, în Harlemul de Est) au progresat până la 27%. „Harlem este în pragul unei schimbări cruciale", asigură şi istoricul Michael Henry Adams, care locuieşte aici.

Un fenomen unic

Harlem nu este singurul cartier din New York în care locuieşte o minoritate etnică şi care se transformă de la o zi la alta. Un lucru asemănător se petrece şi cu Little Italy (Mica Italie care, aşa cum o arată şi numele, este cartierul locuitorilor de origine italiană). În mare parte, acesta a fost „înghiţit" de afluxul imigranţilor chinezi din Chinatown.

Totuşi, evoluţia Harlemului are propriul drum. În anii '30 ai secolului trecut, procentul negrilor din Central Harlem atinsese pragul de 70%, în urma marilor migraţii ale populaţiei de culoare din sudul Statelor Unite şi a valului de negri sosiţi din centrul Manhattanului, unde nu erau văzuţi cu ochi buni.

Numărul de locuitori negri din Marele Harlem a atins apogeul în 1950, cu 314.000 de persoane. Începând cu anul 1960, cartierul a avut de suferit de pe urma incendiilor şi a demolărilor, astfel că numeroase clădiri au fost abandonate de către populaţia de culoare. Încetul cu încetul, cei nou-sosiţi din America Latină au repopulat cartierul.

În câteva decenii, numărul afro-americanilor a scăzut cu mai mult de 30%, în timp ce numărul albilor non-hispanici a continuat să crească, ajungând, în 2008, la pragul de 13.800.

Calcule subestimate

Pentru specialiştii în demografie, declinul populaţiei de culoare din Harlem este subestimat, întrucât se consideră că afro-americanii săraci nu ajung să figureze în recensăminte.

Mai mult, din cauza condiţiei sociale precare, ei sunt excluşi de la proiectele privind dezvoltarea imobiliară, iar creşterea chiriilor îi determină să plece deseori de pe o zi pe alta. Howard Dodson, director al Schomburg Center for Research in Black Culture din New York, acuză Municipalitatea că nu a favorizat accesul negrilor la proprietăţile din Harlem.

„Ne dorim ca Harlem să rămână o «enclavă neagră», un simbol social şi cultural definitoriu pentru New York. Dar singura modalitate prin care putem realiza acest lucru este ca negrii să stăpânească acest cartier", este de părere Dodson.

Diversitate etnică

Conform unor date recente, afro-americanii reprezintă 16,5% din poliţiştii newyorkezi, dintre care circa 3% au „în grijă" Harlemul. De mai mulţi ani, poliţia din New York depune eforturi pentru a angaja persoane provenind din cele mai diverse grupări etnice. „New York Times" relatează că din cei peste 5.500 de poliţişti angajaţi din 2006 încoace, 1.042 sunt născuţi în străinătate şi sunt originari din 88 de ţări.