Franţa vinde arme Libiei în valoare de 300 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concernul EADS confirmă acordurile cu Tripoli pentru livrarea de rachete În plină polemică referitoare la concesiile făcute de Franţa pentru eliberarea celor cinci infirmiere bulgare,

Concernul EADS confirmă acordurile cu Tripoli pentru livrarea de rachete

În plină polemică referitoare la concesiile făcute de Franţa pentru eliberarea celor cinci infirmiere bulgare, autorităţile de la Tripoli au anunţat semnarea a două contracte de armament cu grupul franco-german EADS. Anunţul îl pune în încurcătură pe preşedintele Nicolas Sarkozy care a dezminţit încheierea unor acorduri de cooperare militară cu Libia.

Un înalt responsabil de la Tripoli a declarat că Libia a semnat două contracte prin care va achiziţiona armament din Franţa, contra unei sume de aproape 300 de milioane de euro. Înţelegerile au fost încheiate între guvernul libian şi MBDA, cel mai mare producător mondial de arme teleghidate. MBDA face parte din concernul franco-german EADS, care deţine şi constructorul de avioane Airbus.

Primul acord, în valoare de 168 milioane de euro, prevede achiziţionarea de rachete antitanc de tip Milan, iar cel de-al doilea, în valoare de 128 milioane euro, priveşte dotarea forţelor de poliţie din Libia cu tehnologii moderne de comunicaţie şi supraveghere, din gama Tetra.

Acesta este primul contract dintre Libia şi o ţară europeană, după ridicarea embargoului impus vânzărilor de arme către statul nord-african. Despre aceste achiziţii a vorbit şi fiul preşedintelui Gaddafi, într-un interviu acordat cotidianului "Le Monde". Nicolas Sarkozy a negat imediat existenţa unui contract de armament cu Libia.

Tăcere la Elysee În timp ce compania europeană EADS a confirmat finalizarea acordului, Palatul Elysee a dat răspunsuri evazive. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui francez nu a infirmat existenţa contractelor, subliniind că preşedinţia nu vorbeşte despre acordurile comerciale ale unor firme precum EADS. El a insistat însă că aceste contracte nu au fost semnate cu ocazia recentei vizite a preşedintelui Sarkozy în Libia, nefiind vorba de o recompensă pentru eliberarea cadrelor medicale din Bulgaria şi a medicului palestinian.

Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a respins şi el ideea că Franţa a acceptat să vândă echipamente militare Libiei în schimbul eliberării celor şase. El a admis însă că în orice proces de negociere există şi aspecte necunoscute publicului. Cazul celor cinci infirmiere bulgare riscă să provoace polemică şi la Bruxelles.

Cotidianul "Le Monde" a dezvăluit ieri că infirmierele au fost obligate să semneze, înainte de eliberare, un document prin care se angajau să renunţe la dreptul de a intenta proces autorităţilor libiene pentru tortură sau rele tratamente. Semnarea documentului a avut loc la Tripoli, în prezenţa diplomaţilor europeni şi a unui oficial bulgar.