Vladimir Putin: „Nu vom revizui condiţiile împrumutului acordat Ucrainei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţiile oricărui împrumut oferit Ucrainei, precum şi deciziile de a reduce preţurile la gaze nu vor fi revizuite a dat asigurări preşedintele rus, Vladimir Putin, în contextul în care premierul ucrainean, Mykola Azarov, a demisionat recent de la şefia guvernului, anunţă Agerpres.

Liderul de la Kremlin a precizat că Moscova îşi va onora obligaţia de a împrumuta Kievul cu 15 miliarde de dolari în pofida unei schimbări a echipei ministeriale din Ucraina.

„M-aţi întrebat dacă vom revizui acordurile privind împrumutul din sectorul energetic, în cazul în care opoziţia va prelua conducerea. Nu, nu vom face acest lucru”, a declarat Vladimir Putin, în cadrul unei conferinţe comune cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Vladimir Putin a mai adăugat că acordul oferit Ucrainei este unul diferit de cel acordat de Fondul Internaţional Monetar (FMI), Rusia nepunând termene şi condiţii.

„Atât împrumutul, cât şi reducerea de preţ la gaze sunt bazate nu pe dorinţa noastră de a susţine vreun guvern, ci pe oamenii obişnuiţi, care au de suferit. Spre deosebire de FMI, nu am legat acest împrumut de termene şi condiţii specifice, dar am avut o anumită înţelegere cu premierul Azarov, potrivit căreia împrumutul va fi luat pentru reforme structurale. În acest punct, întrucât nimeni nu ştie care va fi următorul guvern, nu se ştie nici care va fi strategia sa. Dar noi ne vom respecta angajamentul nostru”, a mai spus Vladimir Putin.

Din punct de vedere al gazelor ruseşti, liderul de la Kremlin a precizat că guvernul de la Kiev are deja o datorie de 2,7 miliarde de dolari faţă de compania rusă Gazprom. 

„Mi s-a comunicat şi astăzi că Ucraina doreşte o amânare de la plata sumele datorate în acest an pentru preţul gazelor deja redus. Acest lucru reprezintă o provocare majoră pentru economia noastră şi Gazprom, deoarece aceşti bani erau alocaţi pentru anumite investiţii”, a transmis Vladimir Putin.

Preşedintele rus a mai menţionat că Rusia va respecta mereu suveranitatea tuturor entităţilor internaţionale, inclusiv a celor apărute după desfiinţarea Uniunii Sovietice. În ceea ce priveşte Ucraina însă, liderul rus şi-a arătat temerea cu privire la efectele acordului de asociere pe care Ucraina intenţiona să îl semneze anul trecut. 

„În legătură cu semnarea Acordului de asociere, preocuparea nu o reprezintă alegerile suverane din Ucraina, ci efectele economice ale acordului pentru Rusia”, a mai precizat Putin.

O posibilă rezolvare a crizei din Ucraina este văzută de Vladimir Putin doar ca un rezultat al negocierilor interne de la Kiev. „Criza din Ucraina trebuie rezolvată fără interferenţe externe. Orice amestec în treburile interne ale acestei ţări este inacceptabil”, a mai adăugat Putin.


Citeşte şi:

EXCLUSIV VIDEO O noapte în tabăra revoluţionarilor din Cernăuţi. Ce vor, cu adevărat, românii şi ucrainenii

Un jurnalist „Adevărul” a trăit o zi şi o noapte în tabăra protestatarilor care, de vineri, au început revoluţia anti-Ianukovici, la Cernăuţi. Bâtele, centrul de comandă din sediul ocupat al Administraţiei Regionale, redacţia improvizată, punctul de prim-ajutor, zidul din saci de gheaţă şi altarul aşteaptă parcă, dintr-o clipă în alta, marea bătălie pentru independenţă.

Soarta Ucrainei discutată în spatele uşilor închise

La Bruxelles a avut loc marţi summitul UE-Rusia, la care a participat preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton şi omologul său rus, Serghei Lavrov.

Cel mai bogat basarabean ar putea ajunge premier al Ucrainei

Ucraineanul Petro Poroşenko, originar din sudul Basarabiei, prezent în clasamentul Forbes 2013 al miliardarilor, cu o avere de 1,6 miliarde de dolari, este unul dintre principalii candidaţi la funcţia de prim-ministru al Ucrainei.