Un român a creat prima platformă din lume în ajutorul refugiaţilor. „Reacţiile românilor au fost de nota 10”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Panait este cel care a creat şi prima aplicaţie de digitalizare a administraţiei publice din România FOTO:Milodrag Konstantinovici

În august 2020, Alexandru Panait crea e-PrimariaTa, prima aplicaţie de digitalizare a administraţiei publice. În mai puţin de un an, peste 500 de primării din ţară au fost digitalizate. Imediat după începerea războiului din Ucraina, tânărul a realizat platforma refugees.ro, graţie căreia mii de refugiaţi au fost ajutaţi.

„Creată pe 25 februarie, la o zi de la începerea războiului, refugees.ro a fost prima platformă din lume pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina. Platforma funcţionează ca un agregator şi oferă răspunsuri rapide la nevoile refugiaţilor şi ale voluntarilor de la frontieră. Iar crearea platformei mi-a luat patru ore, mi-a venit ideea văzând mobilizarea românilor de pe Facebook. M-a impresionat mult această solidaritate şi am decis că trebuie să ajut şi eu. Iar reacţiile românilor au fost de nota 10”, precizează Alexandru Panait.

Peste 5.000 de români şi-au oferit până acum serviciile pentru refugiaţi pe platforma refugees.ro, de la cazare şi transport până la traduceri, locuri de muncă, ajutor financiar şi servicii medicale. Aproape 2.500 dintre utilizatorii platformei oferă cazare pentru refugiaţii din Ucraina. „Foarte mulţi refugiaţi, încă nu am contabilizat numărul lor, au beneficiat de serviciile oferite prin intermediul platformei refugees.ro. Am primit zeci de mesaje de mulţumire de la români şi de la refugiaţi din Ucraina”, povesteşte Alexandru.

Platforma ar putea fi extinsă

Tânărul antreprenor doreşte ca platforma să fie extinsă şi în alte ţări şi deja este în discuţii avansate cu mai multe ONG-uri din Bulgaria în acest sens. Pe platforma respectivă sunt deja înscrişi mulţi oameni din Spania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Germania, Portugalia, Belgia şi S.U.A. care oferă diverse servicii pentru refugiaţi.

Conform datelor statistice centralizate de Alexandru Panait, peste 4.500 de persoane din Ucraina, dintre care peste 2.200 din zona Kiev, au accesat deja platforma, care a înregistrat deja peste 230.000 vizitatori unici de pe tot globul în cele două săptămâni care au trecut de la începerea războiului din Ucraina.

În aprilie 2021, Alexandru Panait a identificat o breşă majoră de securitate pe SNEP (Sistemul Naţional Electronic de Plată), breşă ce ar fi putut afecta datele personale a milioane de români. Împreună cu Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, Autoritatea pentru Digitalizarea României a colaborat la remedierea vulnerabilităţii.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum îşi explică succesul Alexandru Panait, tânărul care a digitalizat peste 500 de primării din România

Cum a depistat un tânăr de doar 25 de ani o breşă majoră de securitate la Ghişeul.ro ce ar fi putut afecta datele personale a milioane de români