UE cere statelor să folosească sisteme de teledetecţie a emisiilor provenite de la autovehicule

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a făcut apel la guvernele naţionale să utilizeze un instrument de măsurare pentru a detecta dacă autovehiculele care circulă pe drumurile Europei emit prea mulţi poluanţi.

Panagiota Dilara, reprezentant al Direcţiei de activitate a Comisiei pentru emisiile provenite de la autovehicule, a declarat participanţilor la un eveniment din Parlamentul European joi) că nu ştie ca vreun stat membru să utilizeze această tehnologie, scrie euobserver.com.

"Teledetecţia este un instrument puternic", a spus Dilara.

Conceptul este oarecum similar cu utilizarea unui radar pentru a determina dacă cineva conduce prea repede. 

Dilara a afirmat că aceasta ar fi o modalitate prin care autorităţile ar putea identifica modelele auto care au emisii poluante suspect de mari.

În ultimii doi ani, s-a constatat că utilizarea aşa-numitelor dispozitive de falsificare a testelor prvind emisiile poluante a fost larg răspândită în Europa.

Metoda cea mai frecvent utilizată pentru detectarea vehiculelor poluante pe şosea este echipamentul portabil de măsurare a emisiilor sau Pems, care este montat pe o singură maşină pentru a măsura emisiile efective.

Până la începutul acestei luni, toate testele oficiale au fost efectuate numai într-un laborator, dar acum maşinile care rulează pe şosele trebuie să treacă printr-un test de Emisii de conducere reală (RDE).

"Trebuie să trecem de la forma de testare pe care o avem în momentul de faţă, unde am pus un vehicul special pregătit într-un laborator", a declarat Greg Archer, organizaţia ecologistă Transport & Environment.

Archer a spus că testul RDE a fost "un pas uriaş înainte" şi că teledetecţia "este un instrument foarte puternic şi complementar", care ar putea fi utilizat în combinaţie cu Pems.

Teledetecţia, mijloc de intimidare

"Este clar că în cele mai multe cazuri (de teledetecţie) trebuie să facem mai multe teste.

Credem că, împreună cu testul RDE, dacă vom aplica şi teledetecţia, vor fi descurajate dispozitivele de manipulare, cât şi de falsificare", a adăugat oficialul.

În timp ce dispozitivele de falsificare a testelor privind emisiile sunt în mod obişnuit introduse în maşini de către producătorii de automobile, de exemplu, pentru a reduce costurile, manipularea tehnicilor de filtrare a emisiilor este uneori efectuată de proprietarii de maşini individuale, pentru a creşte performanţa sau a economisi combustibil.

După scandalul Dieselgate, parlamentul UE a cerut statelor membre să "stabilească sisteme de monitorizare a flotelor la distanţă", utilizând echipamente de teledetecţie de la marginea drumului şi / sau senzori de la bord.

Teledetecţia este mai răspândită în Statele Unite, iar mai mulţi americani au participat la evenimentul de joi în parlament, în căutarea unor oportunităţi de afaceri.

Autorităţile naţionale decid dacă o vor pune în practică

Vicente Franco, un alt reprezentant al Comisiei Europene, a susţinut, de asemenea, utilizarea instrumentului, însă a avertizat că ar putea fi văzut “ca un glonţ de argint”.

Franco a spus că analogia cu radarul a funcţionat doar parţial.

"Dacă înregistrezi 70 de kilometri pe oră si limita de viteză este de 55 de ani, poti fi destul de sigur ca maşina asta nu este conformă şi că poţi amenda şoferul maşinii ", a spus Franco.

Dar emisiile de oxizi de azot (NOx) nu sunt la fel ca depăşirea limitei de viteză.

Limitele de NOx au fost măsurate în miligrame pe kilometru, dar au fost uneori grupate în jurul "evenimentelor de emisie" cum ar fi acceleraţia, a spus Franco.

"Dacă întâmpinaţi aceste probleme cu teledetecţia, s-ar putea să pară că maşina este foarte poluantă, când de fapt ar putea fi doar un pic ", a spus el, adăugând că este necesar un "cadru robust de analiză statistică" pentru a putea trage concluzii.

În plus, chiar dacă teledetecţia este recomandatăţ în întreaga Europă, este totuşi responsabilitatea autorităţilor naţionale să pună în practică legislaţia în materie de emisii, ceea ce, în anii ulteriori Dieselgate, au neglijat să facă şi, chiar acum, rămân reticenţi în a o face.