Transparenţă bulgărească. Premierul Borisov a transmis live pe Facebook cum negocia ca la piaţă cu Timmermans să-l susţină la şefia Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frans Timmermans şi Boiko Borisov s-au întâlnit duminică noaptea la sediul ambasadei Bulgariei la Bruxelles

Premierul bulgar, Boyko Borisov, s-a întâlnit duminică noaptea cu Frans Timmermans, vicepreşedintele al Comisiei Europene şi aspirant la fotoliul de şef al Comisiei UE, şi i-a spus în ce condiţii îi susţine candidatura. Premierul bulgar a transmis live pe Facebook o parte din conversaţie.

„Am dorit să te văd pentru că se conturează un compromis – Weber la Parlament şi tu – la Comisie...Ştii că până azi am avut o decizie a PPE. Dar pentru mine compromisul este important. PSE este un partid de sistem ca şi PPE. În acest caz nu este important cine va fi deasupră şi cine dedesubt. Vorbind cinstit Weber are o experienţă mai mare în Parlament iar tu – în Comisie, ca vicepreşedinte. Azi am vorbit cu Pedro (Sances) cu Emanuel (Macron), (Marc) Rute, Angela (Merkel) şi cu alţi colegi şi am ajuns la concluzia să nu ne mai încapăţinăm şi să ieşim cu o decizie”.

Cu aceste cuvinte i se adresează candidatului socialiştilor europeni (PSE) Frans Timmermans premierul bulgar şi lider al partidului GHERB Borisov la întălnirea celor doi deduminică noaptea, întâlnire care a avut loc la reprezentanţa Bulgariei de la Bruxelles.

''Am colaborat minunat de-a lungul anilor'', completează premierul bulgar, iar Timmermans dă aprobator din cap şi răspunde prin '' prekrasno'', echivalentul în limba bulgară al cuvântului ''minunat''.

Apoi Borisov îi prezintă o listă cu ''ceea ce este important pentru noi'', inclusiv crearea unui hub al gazelor în Bulgaria, intrarea acestei ţări în Schengen şi dorinţa guvernului bulgar ca Bruxelles-ul să pună capăt programului UE ce monitorizează eforturile Bulgariei de combatere a corupţiei (mecanismul MCV, n.red).

''Am vrut să ne vedem pentru a discuta aceste lucruri'', precizează premierul bulgar, arătându-se favorabil compromisului evocat, întrucât ''sincer vorbind, Weber are ani de experienţă în Parlament, în timp ce dumneavoastră aveţi mai multă experienţă în Comisie, ca prim-vicepreşedinte''.

''Există unele state membre ale UE din Europa Centrală şi de Est care au unele rezerve (faţă de Timmermans, n.red), dar le-am spus că eu cred în integritatea dumneavoastră'', insistă Borisov, făcând aparent referire la Ungaria şi Polonia, pe care Timmermans le acuză că nu respectă statul de drept.

Timmermans răspunde: ''Da, sunt de acord. Cred că întotdeauna am lucrat împreună foarte bine. Întotdeauna am fost direct şi sincer cu voi şi întotdeauna mi-am exprimat admiraţia pentru ceea ce faceţi în lupta împotriva crimei organizate în ţara dumneavoastră. Am avut multe discuţii sincere. Aceasta este baza pe care apreciez prietenia noastră''.

Apoi Timmermans se întoarce către cameră afirmând: ''Nu sunt sigur că ar trebui să înregistrăm toate acestea'', moment în care transmisia în direct se opreşte.

La începutul summitului, Borisov s-a declarat ferm împotrivă alegerii lui Timmermans în postul de preşedinte al Comisiei Europene.

Şi agenţia Mediapool informează că premierul bulgar a cerut în schimbul sprijinului pentru candidatul PSE, renunţarea la monitorizare şi aderarea Bulgariei la zona Schengen.

Rolul lui Timmermans în realizarea acestor doleanţe ale Sofiei este foarte important pentru că el a criticat foarte aspru Polonia, Ungaria şi România pentru guvernarea autoritară şi nerespectarea supremaţiei legii. Pe de altă parte, Olanda a fost până acum împotrivă aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen.