The Economist dă de pământ cu Berlusconi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi, omul care a f...(raierit) o ţară întreagă. Acesta este titlul - greu de tradus în limitele decenţei - de pe coperta ultimei ediţiei a săptămânalului britanic. Urmează 14 pagini nerecomandate italienilor slabi de inimă.

Cu toate că The Economist se defineşte o publicaţie liberală, niciodată nu a ezitat să-l critice pe Berlusconi. A mai făcut-o în trecut cu titluri ca „Unfit to lead Italy" („Nepotrivit pentru a conduce Italia") în 2001 sau „BASTA. Time for Italy to sack Berlusconi" („BASTA. E timpul ca Italia să-l concedize pe Berlusconi") în 2006. De această dată în traducerea titlului se impune o limită; „The man who screwed an entire country" („Silvio Berlusconi, omul care a f...(raierit) o ţară întreagă", cu rezerva că în slangul englez „to screw" se foloseşte şi pentru a face trimitere la un act sexual).

Sub pretextul împlinirii a 150 de ani de la Unirea Italiei, revista britanică dedică Italiei 14 pagini şi un lung editorial lui Berlusconi. Cu trimitere la fotografia de pe prima copertă editorialul începe aşa: „Sivio Berlusconi are multe motive să zâmbească. În cei 74 de ani ai lui a creat un imperiu media care l-a făcut cel mai bogat om din Italia. A dominat scena politică încă din 1994 şi în acest moment este prim-ministrul care a guvernat cel mai mult după Mussolini. (...) Dar dincolo de succesul personal a fost un dezastru ca lider naţional din trei puncte de vedere".

Cele trei motive ar fi scandalul „bunga-bunga", ingineriile financiare şi prestaţia lui ca prim-ministru. The Economist scrie că primul motiv a fost ignorat în mod voit, chiar dacă este o ruşine pentru Berlusconi şi pentru Italia, întrucât nu are o legătură directă cu prestaţia lui politică. Pentru celelalte două însă aduce argumente dure şi justifică titlurile din trecut.

Citeşte mai multe pe adevarul.it.