Prinţul Charles propune o regândire radicală a vieţii în oraşe în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă

Prinţul Charles, un activist îndelungat pentru combaterea încălzirii climatice, a fost invitat la summitul pentru climă de la Glasgow , unde intenţionează să propună planuri ale dezvoltării urbane sustenabile care, în opinia sa, joacă un rol crucial „în răspunsul la urgenţa climatică” şi atingerea obiectivelor COP26, relatează Express.

Moştenitorul tronului Marii Britanii e de părere că o măsură eficientă pentru scăderea concentraţiei gazelor cu efect de seră ar trebui să vizeze traficul urban extrem de poluant. Soluţia ar fi o regândire radicală a deplasării în oraşe prin construirea de cartiere mixte, rezidenţiale şi accesibile, coridoare verzi de circulaţie pentru biciclete şi pietoni, respectiv sisteme rapide de tranzit.

Prinţul Charles argumentează că replanificarea urbană este esenţială pentru scăderea nivelului gazelor cu efect de seră având în vedere că oraşele produc 70% din emisiile de carbon şi au o densitate populaţională mare, prognozată să se dubleze până în 2050.

Charles şi consilierii săi în domeniul proiectării urbane de la Fundaţia Prinţul de Wales propun soluţii pentru a scurta navetele zilnice pentru muncă la cinci sau zece minute - mers pe jos, cu transportul public sau bicicleta.

Ei susţin că problemele aglomerării urbane pot fi depăşite prin sisteme rapide de tranzit în interiorul oraşelor, spaţii de locuit compacte cu cartiere mixte în care să se regăsească locuinţe private şi de stat, dar şi coridoare verzi care să permită circulaţia în afara traficului rutier.

Prinţul Charles a lansat un apel către liderii celor 54 de ţări din Commonwealth ale căror populaţii  (2,5 miliarde de locuitori) sunt estimate să crească cu 50%, la o întâlnire cu reprezentanţii acestora săptămâna trecută.

„Mi se pare că apelul la acţiune oferă un punct de plecare perfect astfel încât statele membre ale Commonwealth-ului, guvernul central şi local, societatea civilă şi organizaţiile de la toate nivelurile să se reunească pentru a sprijini şi produce schimbări reale şi transformatoare prin modul în care planificăm şi gestionăm oraşele noastre şi aşezările umane.

Amploarea răspunsului nostru trebuie să fie egală cu dimensiunea provocării cu care ne confruntăm. Sper din tot sufletul că însăşi esenţa adăugării de valoare socială, ecologică şi comercială poate inspira şi ghida acţiunile şi răspunsurile noastre în săptămânile şi lunile următoare.

Există o nevoie reală de a privi [planificarea urbană rapidă] într-un mod mai structurat care să aibă o inrâurire directă asupra unor multipe aspecte ale existenţei noastre.

Aşadar, dacă Covid ne-a învăţat ceva, atunci cu siguranţă a fost să ne demonstreze ce se poate realiza prin acţiune colectivă. Leadership-ul este cheia, aşa cum este şi colaborarea eficientă”, a argumentat prinţul Charles.

„Un miliard de oameni se vor alătura Commonwealth-ului nostru în următorii 30 de ani, iar 95% din creşterea populaţională în zonele urbane va avea loc în Asia şi Africa”, a spus secretarul general al Comunităţii Naţiunilor, Patricia Janet Scotland.

Un consilier senior a declarat săptămâna trecută că prinţul Charles va discuta problema cu liderii lumii la summitul climatic din Scoţia „fiind în mod special interesat să se întâlnească cu cei mai importanţi primari şi lideri regionali”.

Prinţul Charles a fost de asemenea invitat la Summitul G20, la iniţiativa premierului italian Mario Draghi cu sprijinul premierului britanic Boris Johnson.