Polonia neagă faptul că s-ar retrage din Eurocorps, însă îşi va reduce contribuţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi oficiali de la Varşovia au negat că Polonia s-ar retrage din contingentul militar multinaţional Eurocorps, după ce marţi un purtător de cuvânt al forţei ce are cartierul general la Strasbourg a afirmat că autorităţile de la Varşovia au luat decizia ca polonezii să părăsească entitatea militară în cel mult trei ani.

Purtătorul de cuvânt al Eurocorps Vicente Dalmau a declarat marţi pentru France-Presse că retragerea Poloniei, ţară membră NATO şi care are statutul de naţiune asociată în Eurocorps“, este o „decizie a guvernului polonez“ şi a fost luată „în urmă cu câteva luni“, relatează Deutsche Welle.

Dalmau, care nu a oferit informaţii despre motivele aceste decizii, a adăugat că în cazul în care acest lucru se va întâmpla, Executivul eurosceptic de la Varşovia a revenit asupra angajamentului ca Polonia să devină în acest an membru plin al Eurocorps.

La scurt timp, ministrul-adjunct al Apărării de la Varşovia, Bartosz Kownacki, a negat informaţia la postul de televiziune TVN24. „Din câte ştiu eu, nu există un astfel de subiect la acest moment“, a afirmat Kownacki, recunoscând, totuşi, că participarea Poloniei la Eurocorps nu intră în aria sa directă de activitate.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Rafal Bochenek, a negat această informaţie pe contul său de Twitter, un gest la care a recurs ulterior şi ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz.

Totuşi, marţi seară, Ministerul polonez al Apărării a afirmat într-un comunicat că Polonia „îşi va reduce angajamentul în următorii 3-4 ani“, dar că „nu este adevărat că se retrage“.

Fostul ministru al Apărării Tomasz Siemoniak  a declarat pentru AFP că o retragere a Poloniei din Eurocorps ar fi o lovitură „pentru cooperarea europeană în materie de apărare şi pentru relaţiile noastre cu Franţa şi Germania“.

Eurocorps, care are cinci membri permanenţi - Franţa, Germania, Belgia, Luxemburg şi Spania -, a luat naştere în 1992 ca un instrument pentru apărarea europeană. Grecia, Polonia, România, Italia şi Turcia sunt naţiuni asociate. Contingentul polonez numără 120 de militari instalaţi la Strasbourg.