„Incident medical“ în Salisbury, în apropiere de locul otrăvirii lui Serghei Skripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia a închis o parte a oraşului Salisbury, după ce un bărbat şi o femeie, despre care unele informaţii spun că ar fi de origine rusă, s-au îmbolnăvit subit, nu departe de restaurantul unde Serghei şi Yulia Skripal s-au simţit rău după ce au fost otrăviţi cu noviciok.

UPDATE: Poliţia a declarat că nu există niciun indiciu care să implice neurotoxina noviciok în cazul celor două persoane care s-au simţit rău la un restaurant din Salisbury.

Poliţia Wiltshire a declarat că drept  măsură de precauţie, restaurantul Prezzo şi străzile din jur au fost izolate.

Poliţia a declarat că a fost apelată de către serviciul de ambulanţă la ora locală 18:45 în această seară, „după un incident medical care a implicat doi oameni, un bărbat şi o femeie,” conform The Independent.

„Ca măsură de precauţie, restaurantul şi străzile din jur au fost închise, în timp ce ofiţerii se ocupă de stabilirea circumstanţelor care au dus la îmbolnăvirea oamenilor.”

La începutul lunii septembrie, procurorii britanici au declarat că au suficiente dovezi pentru a pune sub acuzare doi cetăţeni ruşi pentru conspiraţie la asasinarea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei lui, Yulia, în Anglia, în luna martie.

Theresa May a anunţat în Parlament că Alexander Petrov şi Ruslan Borishov, cei doi bărbaţi acuzaţi că l-au otrăvit pe fostul spion rus Sergei Skripal, lucrează pentru serviciile secrete ruse.

May a spus, în discursul său, că Guvernul britanic a avut dreptate atunci când a acuzat Rusia, în luna martie, că se află în spatele atacului.

Ea a precizat că cei doi cetăţeni ruşi sunt ofiţeri ai serviciilor secrete militare ale Rusiei, cunoscute şi ca GRU, iar operaţiunea a fost, "cel mai probabil”, aprobată nu doar de GRU, ci şi de persoane importante din statul rus.  

Acţiunile GRU "sunt o ameninţare la adresa tuturor aliaţilor şi cetăţenilor noştri”, consideră May, care a sugerat că ar trebui mărite eforturile colective prin distribuirea de informaţii între aliaţi.

"Marea Britanie nu blamează poporul rus, dar nu poate fi acceptată o activitate barbară precum cea din Salisbury", a afirmat May.

Londra a acuzat Moscova în dosarul otrăvirii cu un agent neurotoxic a unui fost spion rus, în martie, în oraşul englez Salisbury, antrenându-şi aliaţii, inclusiv Statele Unite, într-un val încrucişat de expulzări.

Moscova a respins acuzaţiile.