Europarlamentar german: Nu se poate folosi pretextul imigranților ilegali pentru a ține România și Bulgaria la poarta Schengen
0Frica de imigranți ilegali nu poate fi folosită pentru a a amâna aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, susține europarlamentarul german Monika Hohlmeier.
În spațiul Schengen imigrarea ilegală, corupția și crima organizată sunt probleme "care trebuie discutate", dar nu doar în legătură cu România și Bulgaria, ci în legatură cu toate statele membre, "pentru că ne afectează pe toți", susține Hohlmeier.
"Nu putem să folosim pretextul imigranților din Lampedusa (Italia) pentru a respinge cererea României și Bulgariei de a se alătura spațiului Schengen. Rute noi de imigranți vor exista și se vor reinventa mereu," a spus Hohlmeier.
Spațiul Schengen trebuie consolidat prin prevenția problemelor care pot apărea, susține europarlamentarul german, "dar aceasta este o măsură care trebuie luată în comun cu toate cele 27 de state UE, inclusiv România și Bulgaria".
Criza încrederii
Frica de imigranți ilegali a fost alimentată anul acesta de valul brusc a peste 20,000 de tunisieni ajunși pe insula Lampedusa a Italiei, în urma revoluțiilor "primăverii arabe". Pe 5 iulie 2011, Danemarca a reintrodus controalele la granițele sale cu Germania și Suedia, decizie care a stârnit critici din partea Comisiei Europene și a Parlamentului European.
"Nu putem trata problema imigrației ca fiind una separată de Schengen - trebuie să anticipăm care sunt așteptările legate de imigrație în Europa, au loc schimbări demografice, trebuie să ne gândim la Grecia și la relația noastră cu Turcia. Criza economică s-a transformat într-o criză a încrederii. Trebuie să alegem între o libertate restrictivă, care ne limitează accesul la piața unică din Europa, sau trebuie să realizăm o deplină extindere a spațiului Schengen," a spus europarlamentarul bulgar Mariya Nedelcheva.
România și Bulgaria vor deveni, după aderarea la spațiul comun fără frontiere, "ușile de la intrare" pentru statele membre Schengen. "Ca să încredințezi cuiva cheia de la intrarea principală în casă, trebuie să ai încredere în acea persoană," a explicat eurodeputatul maltez Simon Busuttil."Granițele externe trebuie bine apărate, pentru că nu vor mai fi doar granițele externe ale României sau Bulgariei, ci ale tuturor statelor membre Schengen," a mai spus acesta.
Cele două țări sunt pregătite, tehnic, să intre în spațiul Schengen. Această condiție nu mulțumește, însă, toate statele membre. La ultimul consiliu al miniștrilor de justiție și interne(JAI) din 9 iunie de la Luxembourg, ministrul olandez de interne Ben Knapen a declarat că aderarea României și Bulgariei depinde de cursul reformelor în domeniul justiției și corupției, care trebuie să fie "ireversibile". Acesta a legat problema Schengen de rezultatele Mecanismului pentru Cooperare și Verificare, un sistem de monitorizare a reformelor din domeniul justiției din România lși Bulgaria la care cele două țări s-au înhămat o dată cu aderarea la UE, în 2007. "Nu știu dacă raportul din această vară ar putea fi caracterizat ca fiind nefavorabil - ci moderat și realist," a spus miercuri (7 septembrie) ministrul de interne al Bulgariei, Tsvetan Tsvetanov.
Citește și: România şi Bulgaria cer statelor UE un calendar precis de aderare la Schengen