Critici la adresa Franţei: Expulzarea ţiganilor, “reacţii xenofobe” la criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile de expulzare a romilor întreprinse de autorităţile franceze au generat discuţii aprinse atât la nivel naţional, cât şi european, politica guvernamentală privind imigranţii a preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, şi implementarea acesteia fiind atent monitorizate de instituţiilor Uniunii Europene.

Fostul prefect de Timiş: "Timişoara devine capitala ţigănească a Europei"

Statele membre UE au dreptul să ia măsuri împotriva străinilor care locuiesc pe teritoriile lor, dar "urmărim acestă situaţie cu mare atenţie", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Amelia Torres, citează EurActiv. Oficialul a adăugat că acţiunile de expulzare sunt monitorizate de doi reprezentanţi europeni, Viviane Reding, din cadrul Comisiei de Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, şi László Andor, din cadrul Comisiei pentru Forţa de Muncă, Asistenţă şi Incluziune Socială.


Tiganu’, mai deştept decât Videanu

Citeşte şi:
Franţa demarează joi expulzarea a sute de ţigani români şi bulgari

Ţigan repatriat din Franţa: "Decât să muncesc aici pe gratis, mai bine fac acolo un ban cinstit din cerşit"

Raziile lui Sarkozy împotriva romilor amintesc de poliţia secretă nazistă

Reacţii au apărut şi la nivel internaţional, în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, din partea experţilor Comitetului pentru Eliminarea Discriminării Rasiale (CERD). Guvernul francez a fost puternic criticat de către oficialii CERD. "Cum să excluzi romii din Uniunea Europeană?!" a afirmat reprezentantul Algeriei, Noureddine Amir, care a adăugat că nu este permis să existe cetăţeni de categoria I şi de a II-a în nicio ţară, scrie "The Epoch Times".

Acuzaţii de joc politic la adresa lui Sarkozy din partea oponenţilor săi

Măsurile de expulzare ale lui Sarkozy sunt criticate şi de oponenţii politici ai acestuia, din Franţa, potrivit cărora preşedintele francez încearcă, de fapt, să câştige simpatia populaţiei concomitant cu viitoarele voturi ale acesteia, la alegerile care sunt programate anul viitor, transmite BBC News. Totodată, o parte din clasa politică îl acuză pe Nicolas Sarkozy că se foloseşte de problema romilor pentru a distrage atenţia de la chestiuni grave precum corupţia din Franţa.

De efectele politice ale politicii de expulzare discută şi publicaţia Financial Times: "Într-o încercare de a câştiga votanţi pentru următoarele alegeri prezidenţiale, Sarkozy s-a folosit de scandaluri de la Grenoble pentru a îndrepta lupta împotriva criminalităţii către comunităţile de imigranţi".

Citeşte pe adevarul.es despre acuzaţiile de xenofobie ale ministrului român de Externe, Teodor Baconschi, adresate Guvernului francez şi preşedintelui Nicolas Sarkozy