Bulgaria vrea să lanseze luna viitoare procedura de aderare la zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul bulgar Boiko Borissov a declarat joi la Bruxelles că ţara sa va lansa „foarte probabil“ pe 14 iulie, procedura de aderare la zona euro.

Şeful guvernului de la Sofia a declarat presei că va depune statelor membre ale Eurogrupului cererea Bulgariei privind mecanismul cursului de schimb (ERM II), (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), primul pas pe calea către intrarea în zona euro, care defineşte cooperarea în politica cursului de schimb între sistemul băncilor centrale din zona euro şi un stat membru al UE care pregăteşte trecerea la euro, relatează Reuters.

Detaliile candidaturii bulgare vor fi discutate la 14 iulie, la o întâlnire între miniştrii Eurogrupului şi ministrul bulgar al finanţelor. Întrebat dacă Bulgaria va aplica atunci, Borissov a răspuns: "Probabil că da."

Mecanismul ERM-II prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Boiko Borisov a spus că Sofia este pregătită să permită examinarea băncilor sale de către Banca Centrală Europeană însă are nevoie de un angajament din partea statelor din zona euro cu privire la o dată fermă la care Bulgaria va intra în ERM-II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.).

Bulgaria, cea mai săracă ţară membră a Uniunii Europene, îndeplineşte toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-II. Moneda naţională, leva, este deja legată de euro, datoria publică este sub media din zona euro şi sub limita de 60% din PIB cerută de UE, iar ţara înregistrează un surplus bugetar.

Însă, faptul că Produsul Intern Brut per capita în Bulgaria este la jumătate faţă de media din UE precum şi corupţia răspândită au ridicat semne de întrebare cu privire la ambiţia Bulgariei de a se alătura zonei euro.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro. 

La începutul acestei luni ministrul de Finanţe, Vladislav Goranov, estima că Bulgaria va putea să adere la uniunea bancară şi ERM-2 în decurs de un an.