Baze militare ruseşti într-o ţară a Uniunii Europene: Cipru este din ce în ce mai apropiat de Rusia
0Preşedintele cipriot Nicos Anastadiades a anunţat că ţara lui este gata să găzduiască baze navale şi aviatice ruseşti. Acordul oficial privind cooperarea militară dintre Rusia şi Cipru va fi semnat pe 25 februarie 2015, potrivit lenta.ru.
„Există un acord se apărare vechi, care ar trebui reînnoit aşa cum a fost el semnat atunci. În acelaşi timp, vor fi oferite şi unele servicii adiţionale, la fel cum procedăm şi cu celelalte ţări, cum ar fi Germania sau Franţa. Cipru şi Rusia au relaţii bune, iar acest lucru nu se va schimba“, a declarat Nicos Anastasiades, preşedintele Ciprului, citat de „Business Insider“.
Anunţul ciprioţilor vine la puţină vreme după ce Rusia, la sfârşitul lunii ianuarie, şi-a exprimat interesul asupra deschiderii unei baze militare în Cipru, potrivit „Global Post“ şi „Greek Reporter“.
Baze militare ruseşti vecine cu bazele NATO din Cipru
Totuşi, Cipru este unul dintre cei 28 de membri ai Uniunii Europene care a impus sancţiuni Rusiei, ca răspuns la acţiunile ei în Ucraina. Însă, ca şi Grecia, ţara a cauzat contradicţii în cadrul procesului de sancţionare a Rusiei, opunându-se sancţiunilor adiţionale. „Vrem să evităm o deteriorare şi mai mare a relaţiilor dintre UE şi Rusia“, se pare că ar fi declarat preşedintele cipriot.
Astfel, cooperarea militară dintre Cipru şi Rusia este un alt semnal de alarmă pentru UE. Se pare că Aviaţia rusă va folosi baza „Andreas Papandreou“, dar şi aeroportul internaţional Paphos, situat în sud-estul insulei, la aproximativ 50 de kilometri distanţă de baza aviatică „Akrotiri“, a Forţelor Aeriene Britanie. Mai mult, Marina rusă va putea folosi permanent baza Limassol, potrivit lenta.ru.
Portul Limassol se învecinează cu baza aeriană britanică Akrotiri, care serveşte drept post de operaţiuni NATO şi este un nod principal al sistemului de supraveghere electronică al alianţei, notează „Global Post“.
Relaţii economice „dubioase“
Relaţiile economice dintre Rusia şi Cipru au fost „dubioase“ în ultimii 20 de ani (încă de la căderea Uniunii Sovietice, aşadar poate această colaborare nu este prea surprinzătoare, scrie „Business Insider“
„Ruşii au transferat peste 30 de miliarde de dolari (aproximativ un trilion de ruble) în Cipru în ultimii 20 de ani, potrivit unui studiu publicat de un grup de economişti din Rusia, Finlanda şi Canada“, notează şi „Russia Today“.
În 2013, în timpul crizei economice din Cipru, analiştii au estimat că peste o treime din depozitele bancare au avut origine rusească şi, se pare, multe companii ruse sunt înregistrate în Cipru. Unii spun chiar că, în 2013, Cipru ar fi devenit „o maşinărie de spălat bani pentru infractorii ruşi“.
„Prezenţa Rusiei în economie a reprezentat un factor de susţinere uriaş. Amprenta ei este peste tot, de la turism la imobiliare, aşa că merită să monitorizăm impactul Rusiei asupra Ciprului“, spune Michael Florentiade, economist-şef şi cercetător de investiţii la XM.com, o companie de servicii online din Limassol.
În mod logic, în ultimii ani, implicarea financiară a Rusiei într-un stat UE „a născut îngrijorări printre aliaţii occidentali ai ţării insulare“, potrivit „Euractiv“.
„Grecia şi Cipru pot deveni o punte de cooperare între UE şi Rusia“
Însă cea mai alarmantă relaţie dintre Rusia şi Cipru a avut loc în timpul crizei financiare cipriote când, se pare, în 2013, ţara a negociat cu Rusia privind un fond de ajutor. UE a fost în mod special deranjată de acest fapt pentru că existau speculaţii că Rusia ar putea solicita, la schimb, un port şi acces la rezervele de gaz ale ţării.
Totuşi, în final, Cipru a optat pentru o înţelegere de 10 miliarde de euro ajutor din partea troicii (Banca Centrală Europeană, UE şi Fondul Monetar Internaţional), în schimb oferind închiderea celei de-a doua mari bănci a ţării, Laiki, şi impunerea unei cotizaţii unice pe toate depozitele neasigurate, inclusiv pe cele deţinute de cetăţeni străini.
Însă şi Rusia a făcut investiţii majore în ţară. La mijlocul lunii ianuarie, Rusia a anunţat că va schimba fluxul de gaze naturale prin Turcia, în loc de Ucraina. „Partenerii noştri europeni au fost informaţi şi acum sarcina lor este să creeze infrastructura necesară transportului de gaze de la graniţa dintre Grecia şi Turcia“, spunea într-un comunicat Alexei Miller, preşedintele Gazprom.
Mai mult, Rusia şi noul guvern al Greciei au luat iniţiativa de a-şi întări relaţia militară şi economică. De fapt, noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, chiar a declarat în februarie că „Grecia şi Cipru pot deveni o punte de cooperare între UE şi Rusia“. Aşadar, această parte a lumii va deveni, în scurtă vreme, foarte interesantă, dar şi o nouă durere pentru Europa, conchide „Business Insider“.