Băsescu va ridica problema aderării României la Schengen în Consiliul European de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu "La Masa Adevărului" / Foto: Eduard Enea

Chestiunea blocării României la Schengen va fi ridicată la Consiliul European de mâine, de la Bruxelles, de preşedintele Traian Băsescu, a spus în această după amiază, ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban care a participat la Consiliul Afacerilor Generale ce precede reuniunea de duminică.

"Sunt prudent, pentru că, în momentul de faţă există o ţară care este absolut inflexibilă (n.n. Olanda) şi, deocamdată, nu putem avansa. Le-am transmis foarte clar că pentru  noi este un subiect extrem de important şi că nu o să renunţăm să ridicăm acest subiect pe diferite niveluri, inclusiv în Consiliul European", a spus Orban. El a mai adăugat că România are  toate argumentele ca să poată adera la Schengen cât mai repede posibil.

 "Este de aşteptat o declaraţie a preşedintelui pe acest subiect la reuniunea Consiliului European. Dar, desigur, dânsul vă va spune mai multe după încheierea reuniunii", a adăugat Orban.  

Olanda şi Finlanda au blocat, pe 23 decembrie, la Consiliul JAI, extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria, dar Polonia ne-a ajutat să obţinem o amânare a votului.

Olanda şi Finlanda au fost de neînduplecat: nu vor România în Schengen pentru că nu au încredere şi sunt dispuse să mai discute subiectul în 2012.

Franţa şi Germania, care iniţial s-au opus şi ele, acceptaseră un compromis:  intrăm cu graniţele aeriene şi maritime şi, după raportul pe Justiţie, din vara viitoare, şi frontierele terestre vor fi parte a UE. „Nu avem încredere", „Ne-am grăbit că v-am primit în UE", „Aderarea parţială înseamnă o promisiune",„Decizia mea este NU". Aceştia au fost termenii în care ministrul olandez pentru Imigraţie, Gerd Leers, a vorbit înainte şi după Consiliul JAI, refuzând aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Vezi detalii aici

România şi Bulgaria nu au, în acest moment, nici măcar o dată la care chestiunea aderării lor la spaţiul fără frontiere să mai fie discutată. Polonia, care deţine preşedinţia rotativă a UE, a criticat dur opoziţia Olandei. Vezi detalii aici