Adevărul gol-goluţ despre cât de respectată este în Iran interdicţia de a face sex în afara căsătoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
80% din femeile iraniene nemăritate au iubiţi şi întreţin relaţii sexuale fără să fie căsătorite FOTO www.smh.com.au

Un raport oficial dat publicităţii de departamentul de cercetare a parlamentului iranian dezvăluie cât de ineficientă este, în realitate, interdicţia de a întreţine relaţii sexuale în afara căsătoriei

Raportul conţine 82 de pagini în care sunt prezentate date concrete despre viaţa sexuală a tinerilor iranieni, în condiţiile în care statul iranian pedepseşte cu lovituri de bici persoanele care întreţin relaţii sexuale în afara căsătoriei, iar adulterul poate însemna moartea persoanei găsite vinovate de încălcarea legii islamice (sharia-n.r.).

Informaţiile din raport arată că cei mai mulţi adulţi tineri sunt activi sexual în ciuda legilor stricte. Astfel, 80% din femeile nemăritate au iubiţi şi întreţin relaţii sexuale fără să fie căsătorite. De asemenea, un alt detaliu scos la lumină de raport este că 17% din cei 142.000 de elevii de liceu din Iran monitorizaţi pentru realizarea studiului sunt homosexuali. 

Nu în ultimul rând, capitala Iranului, Teheran, a devenit scena unde libertatea sexuală a înflorit în ultimii ani, chiar dacă totul se desfăşoară departe de privirile indiscrete, cu acceptul tacit al clericilor care închid ochii atâta timp cât nu se iscă vâlvă, relatează publicaţia „The Economist“.

Raportul emis de parlamentul iranian este şi o referinţă indirectă la o realitate prezentă în republica islamică, dar care nu este recunoscută în mod deschis. Oamenii au voie să facă ceea ce doresc în intimitate, atâta timp cât nimeni nu devine ostentativ, autorităţile oferind şi un cadru legal destul de controversat pentru ca tinerii să facă sex fără în afara căsătoriei: mariajele temporare, pratică tradiţională cunoscută drept „sigheh“, un acord de uniune care poate fi valabil pe o perioadă cuprinsă între 15 minute şi 99 de ani. Pe de altă parte, această soluţie este controversată fiind adesea prezentată ca un paravan pentru promiscuitate şi prostituţie, se mai arată în „The Economist“.