REVIEW Utok 1010Q - Face „toţi“ banii: 800 de lei pentru o tabletă de 10 inci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utok 1010Q este cea mai performantă tabletă a brandului românesc. Are 10,1 inci şi vine la un preţ competitiv - 800 de lei. Noi am pus-o la muncă şi am ajuns la câteva concluzii.

Utok 1010Q… Nu am mai testat de multă vreme o tabletă din categoria ieftină. 10 inci nu-mi plac niciodată la o tabletă. Mi se par prea mari. Dar am testat-o corect. Şi trebuie să înţelegeţi un lucru - de ce o luaţi?

Mulţi nu ştiu de ce dau bani pe o tabletă. Aici e vorba de preţ. Da, 800 de lei e puţin. Ce îţi oferă? Nivelul de bază. 

Te uiţi la un film pe tren, intri pe net când eşti conectat la un Wi-Fi şi poţi să citeşti câteva documente. La acest preţ, e o alegere personală între aceasta şi altele de pe piaţă. De asemenea, puteţi să vă jucaţi. Ţine!

Design

Avem o tabletă de 10,1 inci, organizată 16:9. Destul de grea, destul de prost îmbinată, dar preţul scuză aproape totul. Tableta cântăreşte 570 de grame şi are o grosime de 8 milimetri. Nu e o tabletă mică, nu e o tabletă uşoară, dar totul se rezumă la preţ. Pe spate, din fericire, găsim o carcasă de aluminiu şi nu una de plastic. Îmbinările de pe partea frontală, unde marginile ecranului sunt mari, nu sunt cele mai de calitate.

În partea din spate, zona inferioară, avem sloturile şi butoanele fizice. Două butoane fizice din cauciuc, care se apasă cam greu şi care au un aspect destul de ieftin. Unul este pentru închiderea ecranului, tradiţional. Al doilea l-am mai văzut pe diverse tablete cu brand românesc - un buton de Escape. E interesant totuşi că piaţa acestor tablete este cuprinsă şi din cei care nu au legătură cu tehnologia, care abia ating o tabletă şi care au nevoie de o trecere în realitatea pe care o cunosc, acolo unde există un buton fizic de escape.

Acolo mai avem slot de card, micro USB, HDMI şi căşti. Pe bezel avem o cameră frontală de 0,3 megapixeli şi în spate o cameră principală de 2 megapixeli.

Hardware

Tableta are un procesor quad-core Allwinner A31S, cu o frecvenţă de 1 Ghz. Aşadar, nu e tactat foarte sus, ceea ce duce la o autonomie mai mare, dar la o performanţă mediocră. Placa video este Power VR SGX544 MP2.

Memoria RAM este de doar 1 GB, ceea ce este problematic. De ce problematic? Pentru a face un multitasking bun, combinaţia procesor-memorie internă trebuie să fie echilibrată. Procesorul acesta nu ajută foarte mult, iar doar 1 GB de RAM se simte de multe ori.

Capacitatea de stocare este de 8 GB, dar se extinde cu ajutorul unui card microSD cu o capacitate maximă acceptată de 32 de GB.

Ecran

Display-ul are o rezoluţie 1280x800 de pixeli, WXGA. Din nou, raportat la acest preţ nu găsiţi neapărat ceva mai bun. Cum se comportă ecranul? Am jucat Asphalt 8 cu această tabletă şi chiar jocuri de tip RPG. A rezistat. Dacă nu faceţi multitasking intens, rezistă.

Culorile nu sunt foarte saturate, ci chiar şterse, ceea ce mi-a creat un disconfort. Personal, apreciez culorile mai aprinse, iar bleu-ul pe care-l afişează această tabletă când deschidem Facebook-ul se evidenţiază şi arată instantaneu preţul.

Un ecran care pentru acest preţ e cam cel mai bun pe care-l puteţi găsi.

Conectivitate

Avem Wi-Fi, microSD, mufă HDMI şi cablu microUSB. De asemenea, bluetooth. E o tabletă generoasă la capitolul conectivitate, lucru întâlnit pe alte dispozitive cu preţ competitiv de acest fel. Mufa HDMI, în special, e avantajoasă pentru cei care vor să conecteze tableta la televizor.

Sunet

Slab. Slab de tot. Două difuzoare amplaste în partea din spate pe care le putem acoperi uşor cu mâinile. Veţi avea nevoie de căşti pentru a asculta ceva.

Cameră

Frontala are 0,3 megapixeli şi este decentă pentru conversaţii pe Skype. Camera principală are 2 megapixeli.

Pretenţii nu am decât la frontală şi cred că o tabletă nu ar trebui să se concetreze pe camera principală. Şansele să iei cu tine tableta în oraş sau la un concert şi să vrei să faci poze sunt mici. O cameră frontală e mult mai importantă. Iar 0,3 megapixeli sunt ok, dar nu suficienţi.

Şi un teaser pe Instagram

Baterie

Bateria are 6.000 de miliamperi şi autonomia promisă este de 7 ore, în folosire continuă. Nu am folosit încontinuu această tabletă, poate pentru că pe alocuri poate fi obositoare. Obositoare, de ce? Pentru că performanţele sunt mai slabe. Dar tableta m-a ţinut prima oară două zile cu o folosire rezonabilă. Adică o oră în şedinţa de redacţie, o oră acasă seara, o oră în rest. Am folosit-o pe gaming, browsing de internet, aplicaţii sociale şi filme pe YouTube.

Per total, autonomia este rezonabilă şi e influenţată direct de cât de mult staţi pe această tabletă. În folosire continuă cred că se duce la şase ore, ceea ce e slab.

Software

Android 4.2.2. Jelly Bean modificat cu câteva servicii suplimentare. Am menţionat în unul dintre review-urile mele la alte tablete româneşti că firmele cu brand local ar trebui să se concentreze pe servicii. Asta fac, e drept.

Ce avem aici? Un E-reader conectat la elefant.ro care oferă 100 de cărţi gratuite. Nu toate sunt neapărat lecturi interesante, dar să spunem că aveţi vreo 10-20 de titluri interesante. Din păcate, e-reader-ul funcţionează destul de lent.

De asemenea, aplicaţia Seenow oferă o lună de conţinut gratuit - filme şi seriale. În afară de aplicaţiile acestea preinstalate, Utok a renunţat la butoanele de volum şi le are virtuale, în partea inferioară a ecranului.

Preţ şi disponibilitate

Tableta costă 800 de lei, ceea ce o încadrează într-o luptă strânsă cu E-Boda Impresspeed X200, E-Boda Supreme XL 400 QC, Archos 10.1 Titanium sau Allview Alldro 3 Speed Quad SuperSlim. Mai scumpă e Supreme XL 400 QC, dar are Android 4.1.

Plusuri:

  • Ieftină
  • Un raport calitate/preţ bun
  • Odată intrat într-o aplicaţie, joc, film, tableta funcţionează fluid
  • Se poate conecta la o mufă HDMI

Minusuri:

  • Calitatea şasiului este îndoielnică, multe colţuri nu sunt lipite bine.
  • Multitasking-ul are tendinţa de a bloca tableta.
  • Browsing pe internet foarte, foarte lent.
  • Sunetul este de slabă calitate.
  • Se încinge destul de rapid.

L-am cumpăra?

Dacă vreţi un device perfect şi buzunarul vostru e nelimitat, atunci veţi spune că Utok 1010Q îşi merită locul din ultima secundă a clipului de pe Instagram. Dar dacă vreţi să accesaţi tehnologia la un preţ mic, de 800 de lei, şi să vă faceţi treaba cu un dispozitiv de 10,1 inci care are un raport calitate/preţ foarte bun, o construcţie solidă şi servicii incluse în standard, atunci Utok 1010Q e printre alegerile care trebuie luate în considerare. Totul stă la buzunar.