Moarte fără durere. Unul dintre cele mai „liniștite” moduri de a muri este, paradoxal, cel mai brutal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este o certitudine că moartea nu poate fi evitată la infinit. Mai devreme sau mai târziu, ea se va produce pentru fiecare în parte, însă știința arată că nu toate morțile sunt la fel de dureroase.

Stopul cardiac și anestezia sunt două dintre cauzele fără durere ale morții. FOTO Shutterstock

Deși moartea în somn a fost mult timp considerată cea mai ușoară formă de a muri, nu este întotdeauna la fel de liniștită cum s-ar putea crede, notează Daily Mail Online.

Moartea în timpul somnului poate fi cauzată de o varietate de cauze, inclusiv insuficiență cardiacă, apnee în somn, diabet și probleme respiratorii. Unele dintre aceste afecțiuni îi fac pe pacienți să adoarmă încet, însă altele îi pot lăsa pe oameni fără suflare, sufocându-se în ultimele clipe.

Surprinzător, una dintre cele mai nedureroase modalități de a muri ar putea fi, de asemenea, una dintre cele mai brutale. Potrivit unor experți, implozia s-ar produce atât de repede încât persoana nici nu și-ar putea da seama ce va urma. 

Anestezia ar putea fi și ea inclusă în acest „top”. Supradozajul cu sedative a fost, de asemenea, prezentat ca una dintre cele mai pașnice metode.

Implozia 

Deși este o cauză improbabilă pentru cei mai mulți dintre oameni, experții cred că o implozie violentă ar ucide un om în câteva milisecunde. A fost cazul tragic al celor cinci pasageri de la bordul submersibilului Titan în 2023, care a făcut implozie  în timpul unei misiuni la mare adâncime pentru a explora epava Titanicului.

O implozie „este atunci când valul de presiune este în interior, în timp ce o explozie este atunci când valul de presiune sau unda de șoc iese din orice sursă”, declara, atunci, pentru DailyMail, Dr. Dale Molé, fostul director al departamentului de medicină submarină și radiații din cadrul Marinei SUA.

Dr. Molé a explicat că moartea pasagerilor Titan ar fi fost rapidă și nedureroasă, aceștia murind aproape instantaneu din cauza forțelor extraordinare exercitate de ocean la mare adâncime:

Ar fi fost atât de brusc, încât nici măcar nu ar fi știut că există o problemă sau ce li s-a întâmplat”.

Anestezia

Considerată, în general, sigură, ajutând milioane de pacienți să rămână adormiți în timpul operațiilor salvatoare, anestezia poate fi, uneori, fatală. 

Potrivit Societății Americane a Anesteziologilor, între unul din 100 000 și unul din 200 000 de pacienți mor în fiecare an din cauza anesteziei.

În cazul procedurilor de rutină, acest risc este foarte mic: unul la un milion. Rata crește însă ușor de la unu la 100 000 pentru persoanele cu probleme cronice de sănătate.

Anestezia poate determina relaxarea mușchilor căilor respiratorii, ceea ce poate bloca respirația. De asemenea, poate avea ca efect niveluri scăzute de oxigen și exces de dioxid de carbon, ceea ce duce la afectarea creierului. În plus, poate apărea scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, inducând atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale la pacienții cu afecțiuni subiacente.

Totuși, în cazul rar de deces cauzat de anestezie, medicamentul ar împiedica pacienții să simtă ceva sau să fie conștienți de complicații, ceea ce face ca moartea să fie nedureroasă.

Stop cardiac subit

Stopul cardiac subit, una dintre cele mai frecvente cauze de deces, apare atunci când activitatea inimii se oprește fără avertisment din cauza unei întreruperi a ritmului natural al inimii.

Acest lucru este diferit de un atac de cord, care este cauzat de o arteră înfundată care blochează fluxul de sânge către inimă.

Stopul cardiac ucide în patru până la șase minute, în timp ce un atac de cord poate dura câteva ore.

Simptomele precum durerea toracică, palpitațiile, amețeala și slăbiciunea încep brusc și durează doar câteva minute înainte ca pacienții să leșine. Din momentul în care persoana își pierde cunoștința, stopul cardiac este nedureros.

Afecțiunile renale

Unul dintre cele mai „pașnice” moduri de a muri este boala renală în stadiu terminal, susține Julie McFadden, o asistentă medicală din California.

Cunoscută și sub numele de insuficiență renală cronică, boala renală cronică apare atunci când o altă o altă boală afectează organele și le face incapabile să filtreze corect deșeurile.

Este vorba de diabet, hipertensiune arterială, obstrucții urinare și infecțiile recurente, potrivit Clinicii Mayo.

Pacienții sunt supuși dializei, iar odată ce încetează dializa, declinul lor durează de obicei șapte până la zece zile, a explicat McFadden. Potrivit asistentei, în acest timp, este puțin probabil ca pacienții să simtă vreo durere, deoarece vor dormi în majoritatea timpului din cauza letargiei.

Asistenta susține că moartea cauzată de boala renală este asemănătoare morții în somn.

Adormi încet până mori”, a spus ea, potrivit Daily Mail Online.