Cum ar putea arăta un oraş „inteligent” în 2050

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drone care livrează pizza, parcuri în zgârie-nori şi taxiuri fără şoferi. Aşa ar putea arăta un oraş modern în anul 2050, care se va baza mai mult ca niciodată pe tehnologia de ultimă oră, scrie BBC.

În următorii 40 de ani, mai bine de trei sferturi din populaţia lumii se va muta în oraşe. Acest lucru va provoca o dezvoltare şi mai accelerată a zonelor urbane, care vor avea sarcina să ofere un trai confortabil şi sigur pentru toţi locuitorii.

Postul britanic BBC trece în revistă principalele tehnologii pe care le vom întâlni pretutindeni în aproximativ 40-50 de ani.

1. Fibra obtică de mare viteză va fi o conexiune standard în 2050, nu doar pentru utilizatorii casnici, cât şi pentru furnizorii de servicii din domeniul sănătăţii, educaţiei sau administraţiei. Aproape orice fel de informaţie va putea fi accesată cu ajutorul unei simple conexiuni la Internet. 

2. Cumpărăturile vor fi extrem de diferite peste 30-40 de ani, deoarece numeroase produse vor avea capacitatea de a fi personalizate conform preferinţelor clientului. Totodată, graniţa dintre real şi virtual se va diminua tot mai mult. Produsele nu vor mai fi prezentate în vitrine, ci vor putea fi vizualizate în contextul dorit de client, graţie realităţii augmentate.

3. Băiatul pe scuter care aduce pizza s-ar putea să nu mai existe în 2050, deoarece locul său ar putea fi înlocuit de drone, capabile să livreze cumpărăturile uzuale, în orice colţ al oraşului.

4. Unele clădiri înalte, precum zgârie-norii, ar putea fi proiectate în aşa manieră încât să ofere rezidenţilor săi zone ample de verdeaţă sau chiar arii suficient de mari pentru a planta legume şi fructe.

5. De asemenea, în 2050, iluminatul stradal ar putea fi înlocuit cu o tehnologie care va permite copacilor să străluceasca şi să lumineze în consecinţă un întreg bulevard. Invenţia a fost realizată deja de câţiva studenţi de la Universitatea Cambridge şi se bazează pe capacitatea copacilor de a produce energie.

6. O altă transformare importantă se va produce şi pe şosele. Automobilele vor putea să circule singure, fără ajutor uman, semaforizarea devenind la rândul ei nerelevantă. De asemenea, taxiurile ne vor conduce singure la destinaţie şi, mai mult ca sigur, nu vor mai aştepta bacşiş.