Cei mai mari matematicieni din toate timpurile - cei care şi-au imaginat calculatoarele înainte ca acestea să fie posibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mari matematicieni din toate timpurile au influenţat lumea prin oferirea de rezolvări la probleme extrem de complicate şi au pus bazele computerelor. Lor le datorăm lumea de astăzi, industrlizarea şi zborul cu avioanele.

Alan Turing

Alan Turing, interpretat în Imitation Game de actorul Benedict Cumberbatch, a fost un matematician şi criptograf britanic născut pe 23 iunie 1912. El este considerat „părintele“ computerelor şi al inteligenţei artificiale, preconizând că maşinile vor putea gândi, chiar dacă nu o vor face precum o facem noi. În fapt, există şi un test care îi poartă numele pentru a verifica dacă un computer poate fi considerat om. Computerul trebuie să convingă trei judecători, iar anul trecut un algoritm a reuşit să treacă drept un băiat de 13 ani în ochii unui judecător, dar experţii nu s-au grăbit să afirme că acesta e începutul noii ere a inteligenţei artificiale.

Revenind la Alan Turing, viaţa lui a fost ţinută secretă timp de aproape şase decenii, deoarece a fost cel mai important om pe care l-a avut Marea Britanie, şi chiar lumea, în lupta cu Germania nazistă. Alături de o echipă de matematicieni şi criptografi, Turing a încercat şi a reuşit să spargă codul Enigma folosit de germani, creând un computer special pentru această sarcină (ilustrat mai jos).

După ce Alan Turing ajunge în baza Bletchley, unde va lucra alături de alte minţi de succes ale criptografiei şi matematicii, este prezentată maşina Enigma pe care germanii o folosesc. Aceasta a fost coşmarul Aliaţilor în Al Doilea Război Mondial, iar Turing s-a gândit că doar o maşină poate bate o maşină şi un cod crezut imposibil de spart.

Enigma funcţionează după un principiu simplu în aparenţă. Este dotată cu o tastatură prin care se introduce textul, literă cu literă, dar iese un alt mesaj şi doar cine are cheia potrivită îl poate citi. Cheia se schimba în fiecare zi, de aceea Aliaţii au avut mult de muncă până să spargă codul. Maşina Enigma controlează fiecare simbol prin rotoare, iar germanii au ales să schimbe codul zilnic ca inamicii să nu aibă timp să găsească cheia potrivită.

Cei mai mari matematicieni din toate timpurile - Ada Lovelace

Ada Byron a fost fiica poetului Lord Byron şi a fost prima programatoare femeie din lume. A fost un matematician englez care a lucrat cu mecanismul lui Charles Babbage. Ea a construit primul algoritm care putea fi folosit pentru a folosi o maşinărie, practic prima dovadă a programării.

În memoria ei a fost construit limbajul de programare Ada, de către Departamentul de Apărare al Statelor Unite.

David Hilbert

A avut o contribuţie imensă la analiza funcţiinală, dar e considerat tatăl profesorilor de matematică.

În 1900 a realizat o colecţie legendară de 23 de probleme nerezolvate. Ele au fost în syllabus-ul educaţional în secolul XX. Majoritetatea au fost rezolvate, dar Hilbert a influenţat profesorii şi matematicienii să lucreze pentru a completa lista.

Cei mai mari matematicieni din toate timpurile - Blaise Pascal

Pascal a trăit în secolul XVII şi a clarificat conceptele de presiune şi vid. El a inventat o roată de ruletă şi pompa hidraulică. De asemenea, a realizat şi primele seringi.

Pascal a realizat, numai din cunoştinţe matematice, primul calculator, în 1642. Era o maşină care putea face calcule, cum ar fi adunările şi scăderile, dar putea să facă operaţiuni şi mai complicate, dacă era dezvoltat. A construit 50 de prototipuri până când să prezinte varianta finală. A fost prima maşină de calcul publică în acea perioadă şi singurul calculator mecanic funcţional al secolului. De asemenea, designul lui Pascal era atât de bun încât calculatorul putea fi folosite în birouri şi a fost primul computer care a fost patentat.

John Von Neumann

Von Neumann s-a născut în Budapesta, dar cariera şi-a făcut-o în Statele Unite. A avut contribuţii în fizica cuantică, analiza funcţională, teoria mulţimilor, economie şi informatică. E considerat unul dintre pionierii computerelor digitale.

Von Neumann şi-a concentrat ultimii ani studiind calculatoarele şi modul în care acestea ne-ar putea influenţa viaţa. Practic, el a propus conceptul unui mecanism care se poate autoreplica, aşa-numitul Automata. El a fost primul care a propus folsosirea bitului în măsurarea memoriei calculatoarelor.

Theodore von Karman

E mintea din spatele elicopterului şi zborului supersonic. A fost născut într-o familie de evrei din Budapesta, von Karman a plecat din Europa în 1930, pentru a fi profesor la Cal Tech. A fondat compania Aerojet.

În prima parte a carierei sale a dezvoltat un elicopter şi a fost matematicianul care a avut o influenţă extraordinară pentru zborul supersonic, prin studiile sale despre turbulenţă şi aerodinamică. A fost fondatorul grupului de cercetare în aeronautică al NASA.

E supranumit tatăl zborului supersonic. El a folosit matematică pentru a demonstra cum pot zbura avioanele supersonice în aer. În  memoria sa, un crater de pe Marte îi poartă numele.

„Oamenii de ştiinţă descoperă lumea care există, în timp ce inginerii o construiesc pe cea care nu va fi niciodată“, spunea von Karman.

John Nash

Matematicianul John F. Nash a murit sâmbătă, la vârsta de 86 de ani, în urma unui accident de maşină în statul american New Jersey. Soţia lui Nash, Alicia, se afla alături de el în maşină. Nici ea nu a supravieţuit. Povestea celor doi a stat la baza filmului „A beautiful mind/ O minte sclipitoare”, care a ilustrat drama prin care matematicianul genial a trecut atunci când realizează că are schizofrenie.

John Nash a fost profesor de matematică la Universitatea Princeton. El a câştigat Premiul Nobel pentru Economie în 1994, fiind omagiat pentru cercetarea şi inovaţia în domeniile teoriei jocului, geometriei diferenţiale şi ecuaţiilor diferenţiale parţiale.

Lupta lui John Nash cu schizofrenia a fost ecranizată, în 2001, de regizorul Ron Howard şi actorii Russell Crowe, Jennifer Connelly şi Ed Harris. Pelicula a fost nominalizată la opt premii Oscar, dintre care a obţinut patru.