Decolorarea şi permanentul, inamicii firului de păr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căderea părului poate fi un fenomen îngrijorător atât pentru tineri, cât şi pentru persoanele mai în vârstă. Este normal ca zilnic să pierdem în jur de o sută de fire de păr. Cum

Căderea părului poate fi un fenomen îngrijorător atât pentru tineri, cât şi pentru persoanele mai în vârstă. Este normal ca zilnic să pierdem în jur de o sută de fire de păr.

Cum creşte şi de ce cade părul sunt câteva întrebări la care ne-a oferit un răspuns specialistul în dermatologie dr. Mihaela Leventer. "Firele de păr cad şi se reînnoiesc", explică specialistul. "Rădăcina firului de păr are nevoie de odihnă o perioadă de timp. Asemeni animalelor, şi omul năpârleşte - cantiatea de păr care cade este mai mare - mai ales primăvara".

Creşterea părului se face în cicluri intermitente. Perioadele de creştere sunt urmate de perioade de repaus. Astfel, la nivelul scalpului (părului de pe cap), 85 la sută din fire sunt active şi pot fi aşa aproximativ patru ani, iar 15 la sută din rădăcini se odihnesc pentru o perioadă de trei luni, după care îşi reiau creşterea. Pentru a ieşi la suprafaţa pielii, firul de păr are nevoie de aproximativ trei luni. Odată cu vârsta, se schimbă şi textura, şi culoarea părului.

Maximul de frumuseţe a podoabei capilare este atins în jurul vârstei de 20 de ani. La bărbaţi, calviţia poate începe încă de la vârsta de 17-19 ani şi poate fi cazuată de stres (examene, admitere, prima dragoste). În cazul femeilor, părul se poate îngrăşa şi poate să înceapă să cadă la pubertate. "Pentru investigarea cauzelor căderii părului trebuie explicată pierderea: dacă aceasta este sau nu de natură fiziologică (naturală) sau dacă este vorba de o modificare normală, odată cu înaintarea în vârstă", explică dr. Leventer.

"De multe ori, factorul de stres este vinovatul principal, însă de vină pot fi şi produsele cosmetice agresive. În cazul femeilor, decolorarea şi permanetul sunt cele mai dăunătoare", atrage atenţia dermatologul. În plus, sunt şi multe boli care sunt însoţite de căderea părului, cum ar fi afecţiunile tiroidei, ovar polichistic, dar şi după un tratament cu medicamente cum ar fi citostaticile, lupusul sau diverse micoze ale firului de păr.