Cum să ceri o mărire de salariu (şi să o obţii)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezintă-i managerului realizările tale în companie FOTO: Arhivă Adevărul

Există angajaţi care mai degrabă ar schimba serviciul decât să încerce o renegociere a salariului. Nu este atât de greu să pui piciorul în prag: există câteva metode care cresc şansele de succes ale unei negocieri.

Eşti angajat de ceva vreme în companie, ai realizări şi simţi că meriţi o mărire de salariu, dar nu ştii cum să pui problema? Nu eşti singurul în această situaţie. Doar 44% din femei şi 48% din bărbaţi au cerut vreodată o creştere salarială, potrivit unui sondaj citat de publicaţia americană Business Insider. Iar 85% din ei au reuşit să obţină ceva în urma negocierii cu superiorul. Suprinzător este că 84% din manageri se aşteaptă ca subordonaţii să încerce să-şi renegocieze veniturile.

Sigur că, înainte de a merge la o renegociere, ar trebui să ai la îndemână argumente privind modul în care munca ta a contribuit la succesul companiei în care lucrezi. Odată ce ai făcut această analiză, poţi pune piciorul în prag. Iată când şi cum să ceri mai mulţi bani la o renegociere salarială:

Cere mărirea în timpul unui proiect, nu după

Logica este simplă: munca ta este apreciată atunci când este cea mai mare nevoie de ea, nu după ce ai finalizat proiectul. Odată ce treaba s-a încheiat, nu mai eşti un jucător important, aşa încât nu vei avea şanse prea mari să fii remunerat mai bine.

Fii tu cel care face prima ofertă

Propunerea ta va deveni, astfel, punctul de pornire al negocierii pentru managerul tău. Îţi va fi mult mai dificil să negociezi tu de la o sumă propusă de acesta. Chiar dacă suma ta îi va părea mare, cel puţin va avea un punct de referinţă.

Evită sumele rotunde

Când i se comunică o sumă exactă, există şanse mai mari ca managerul să nu o poate scădea foarte mult. De exemplu, dacă ceri 3.000 de lei, este foarte posibil să scadă suma până la la 2.500 de lei. În schimb, dacă ceri 3.200, la finalul negocierii ai putea rămâne cu 3.000 de lei. De obicei, managerii poreferă să coboare suma la o cifră rotundă.