Omagiu pentru Nelson Mandela: un portret de 27.000 de pumni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul Phil Akashi a ales să folosească un sigiliu din China şi pastă de cinabar pentru semnificaţia ei în cultura Taoist

Cu ocazia celei de-a 95-a aniversări a fostului preşedinte sud-afrian Nelson Mandela, artistul Phil Akashi a realizat un portret monumental, folosindu-se de proprii pumni şi mănuşi de box. Astfel, a imprimat chipul  lui Mandela cu ajutorul a 27.000 de lovituri pe un zid din parcul Grafitti din Shanghai.

Artistul a ataşat mănuşilor de box un sigiliu, care avea anexate caractere din limba chineză pentru cuvântul „libertate“. Sigiliul, înmuiat într-o pastă neagră, a fost ales pentru a onora lupta fostului preşedinte împotriva Apartheidului.

„Această operă de artă exemplifică cei 27 de ani de închisoare pe care i-a făcut Nelson Mandela şi simbolizează, totodată, lupta sa pentru libertate şi egalitate. El şi-a sacrificat propria libertate pentru ca alţii să simtă ce înseamnă libertatea. De aceea el reprezintă o fantastică sursă de inspiraţie pentru întreaga lume“, a scris artistul pe site-ul său.

Cunoscut sub numele de artistul-sigiliu, Phil Akashi este un artist belgian care foloseşte sigilii pentru a realiza opere de artă unice şi elaborate. Prin reinventarea utilizării tradiţionale a sigiliilor, Akashi creează un nou limbaj artistic. 

„Sunt dependent de sigilii, colecţionez sigilii, pictez cu sigilii, iubesc sigiliile.“, a mai spus artistul

În ultima săptămână au fost organizate numeroase acţiuni simbolice sau de caritate, pentru sărbătorirea a 95 de ani (18 iulie) de la naşterea lui Nelson Mandela, aflat în stare critică de aproape o lună şi jumătate într-un spital din Pretoria. 

Însuşi Preşedintele Americii, Barack Obama a declarat că

„Lunga luptă a lui Nelson Mandela împotriva apartheidului şi pentru egalitate, ne-a arătat că vitejia unui om poate mişca lumea“. 

Inspirându-se din cei 27 de ani petrecuţi după gratii şi din numeroasele vizite la închisoarea de pe Robben Island, Mandela a început o serie de 20 de desene care reflectă lupta sa personală şi triumful asupra apartheidului. 

Nelson Rolihlahla Mandela a fost primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal, iar guvernarea lui s-a axat pe dezmembrarea moştenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituţionalizat, a sărăciei şi a inegalităţii şi promovarea reconcilierii rasiale. Deşi a fost o figură controversată, de-a lungul întregii sale vieţi, a primit o multitudine de premii internaţionale pentru poziţia sa în privinţa colonialismului şi discriminării, printre care Premiul Nobel pentru Pace (1993), Presidential Medal of Freedom şi Ordinul Lenin