Mesia fumează marijuana în Bronx

0
Publicat:
Ultima actualizare:

James Frey a ales să nu publice „Ultimul Testament din Sfânta Biblie“ la o editură, ci la o galerie de artă, în Vinerea Mare, pe 22 aprilie. Manuscrisul romanului care propune un Hristos contemporan şi are toate datele să aprindă controverse va fi tipărit pe pânză şi expus la New York.

Scoasă pe piaţă în această formulă inedită, prin care „băiatul rău" al literaturii americane îşi doreşte să sfideze încă o dată şi circuitul editorial, şi criza care ajustează bugetele editurilor, cartea va fi expusă la Gagosian Gallery din New York, în compania mai multor lucrări create, pe post de ilustraţii, de artişti vizuali americani de top: Terry Richardson, Richard Prince, Ed Ruscha şi Richard Phillips. La cititori, romanul „The Final Testament of the Holy Bible" („Ultimul Testament din Sfânta Biblie") va ajunge în numai 10.000 de exemplare în format clasic. Acestea vor fi însoţite de un tiraj de 1.000 de volume, cu autograf, tipărite într-o ediţie de lux, preţul unei exemplar fiind fixat la 150 de dolari. Autorul a finanţat şi publicarea în format ebook pentru Kinde, iPad sau eReader, preferând că ocolească marile edituri ca Harper Collins şi Random House, după cum a anunţat cotidianul „The Guardian".

Cunoscut cititorilor din România prin cele două volume traduse şi publicate la Editura Humanitas Fiction  - „O mie de fărâme" (o autoficţiune despre episodul dependenţei de droguri şi al dezintoxicării) şi „Prietenul meu Leonard" (un fel de continuare despre căutarea normalităţii) - James Frey vine acum cu o operă de ficţiune aşteptată cu sufletul la gură de amatorii de polemici. „Dacă apar controverse, îmi va fi mult mai uşor să le fac faţă în calitate de scriitor care-şi autofinanţează publicarea cărţilor, pe care astfel le pot controla mai bine şi artistic, şi comercial. Am mai scris cărţi controversate, iar editurile nu m-au susţinut deloc", a explicat James Frey.

„O mitologie nouă" ?

Despre cartea care va apărea în Vinerea Mare, rebelul autor - pentru unii „o făcătură", pentru alţii, „un geniu", iar pentru cititorii moderaţi, doar un scriitor provocator, printre mulţi alţii - susţine că este scrierea sa cea mai importantă de până acum şi că ea s-a născut de la întrebarea „Dacă Mesia ar trăi acum la New York? Dacă l-ai întâlni şi ţi-ar schimba viaţa, ai crede? ". 

Amator de macabru şi de revoltă, Frey a dorit ca Isus Cristos la Judecata de Apoi să devină protagonistul unei ficţiuni care nu se adresează, desigur, credincioşilor creştini. Închipuind „ultimul Testament", James Frey a ales s-o îmbrace în costumul unei poveşti din Bronx, unde alcoolicul Mesia (Ben Jones/ Zion Avrohom) se îndeletniceşte cu hedonismul, printre altele cu sex cu prostituate. „N‑am vrut să rescriu povestea lui Hristos. Au făcut-o alţii şi au făcut-o bine", a  precizat autorul, iubitor de heavy metal, hardcore punk şi muzică simfonică.

James Frey a explicat: „Scopul meu a fost să creez o mitologie nouă. Una relevantă într-o lume a armelor nucleare, a fizicii avansate, a internetului, a testelor genetice şi a manipulării, într-o lume în care ştim că orientarea homosexuală nu este o hotărâre personală. Am vrut să creez o mitologie, să spun o poveste, să fac o operă de artă care să aibă sens într-o lume în care ştim lucruri care acum 2.000 de ani erau de neştiut şi de neimaginat".

Pregătit pentru proteste

Scriitorul şi-a declarat pentru  ziarul „The Independent" convingerea că acest al patrulea roman al său va înfierbânta spiritele. Iar Roland Philipps, editorul său din Marea Britanie, a insinuat că acesta este adevăratul motiv pentru care James Frey îl va publica la o galerie de artă. „James nu‑şi poate închipui că un editor dintr-o corporaţie l-ar putea susţine într-o situaţie care ar implica ameninţări cu moartea, gesturi de protest cum ar fi arderea cărţii în public sau o posibilă interdicţie în Statele Unite", a afirmat acesta, citat de aceeaşi publicaţie.