Încă o clădire dintr-o zonă protejată a Bucureştiului se pregăteşte să fie pusă la pământ. Ordinul Arhitecţilor şi ministrul Corina Şuteu vor lua atitudine VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea-simbol de pe strada Artur Verona, al cărei calcan a găzduit, timp de 11 ani, desenele murale realizate cu prilejul manifestărilor Street Delivery, va fi dărâmată, urmare a unei decizii unilaterale a proprietarului. Este grav pentru că imobilul se află într-o zonă arhitecturală protejată prin lege. Ministrul Culturii, Corina Şuteu, este de părere că această zonă centrală a Capitalei este o insulă de identitate.

”Proprietarul ne-a transmis că, în decursul lui 2016, clădirea iconică pentru street art-ul bucureştean va fi demolată, în locul ei urmând să apară încă un turn de birouri”, au anunţat, sâmbătă, pe reţeaua de socializare Facebook organizatorii Street Delivery, printre care Fundaţia Cărtureşti.

Astfel, desenul mural realizat de artistul spaniol Sabek pentru Street Delivery ”Meserie!”, ediţia din anul acesta, este ultimul pe care îl găzduieşte calcanul clădirii.

”Vestea că se doreşte demolarea imobilului din intersecţia străzii Arthur Verona cu Dionisie Lupu este extrem de îngrijorătoare”, a scris, luni, ministrul Culturii, Corina Şuteu, pe pagina sa de Facebook.

Ea face trimitere la zona istorică Arthur Verona - Dionisie Lupu - Pitar Moş, care are ”un ţesut şi un peisaj urban păstrate nealterate aproape în totalitate”.

”Această insulă de identitate a Bucureştiului istoric este singurul exemplu coerent de regenerare şi revitalizare urbană din Capitală, la care au contribuit decisiv festivalul Street Delivery şi Fundaţia Cărtureşti”, mai notează ministrul.

În plus, ea este de părere că dezvoltarea oraşului şi salvarea memoriei şi identităţii Bucureştiului nu trebuie să se excludă. ”Ele trebuie să dialogheze, dar cu precizarea permanentă a faptului că Bucureştiul este un oraş agresat atât de demolările sistematice din anii '80, cât şi de cele petrecute în ultimii 10-15 ani, agresiuni profunde care au afectat ireversibil patrimoniul construit al Capitalei”.

Contactată de „Adevărul“, Corina Şuteu a spus că, deocamdată, a dorit să atragă atenţia asupra situaţiei apărute în această zonă centrală a oraşului. În zilele următoare, se va consulta cu arhitectul Şerban Sturdza, fost preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), pentru a stabili paşii concreţi de urmat. Deşi nu este monument istoric, clădirea respectivă se află într-o zonă protejată arhitectural, conform legii, ceea ce n-o scuteşte de abuzuri, vezi intervenţiile ilegale făcute, de-a lungul vremii, în zona protejată Icoanei - Şcoala Centrală.

„Îmi doresc să existe o acţiune comună a administraţiei şi a cetăţeanului, şi acesta este sensul demersului meu, în primul rând de a atrage atenţia comunităţii“, a explicat Corina Şuteu.

Cea de-a 11-a ediţie a Street Delivery Bucureşti a adus laolaltă, pe strada Pictor Artur Verona, meşteşugari cu experienţă şi novici, muzica şi filmul, grafica şi banda desenată. Evenimentul a avut loc în perioada 10-12 iunie.