Cum arată primele opere ale unora dintre cei mai faimoşi artişti ai tuturor timpurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele dintre capodoperele de artă care sunt admirate astăzi în întreaga lume, au fost create înainte ca pictorii să împlinească 30 de ani Pe lângă dedicarea artiştilor, un factor decisiv a fost, cu siguranţă, şi talentul. De asemenea, unii dintre cei mai mari artişti ai lumii au început să picteze de tineri, iar mai jos prezentăm cinci lucrări de început ale unora dintre cei mai mari pictori.

Înainte de a deveni unii dintre cei mai cunoscuţi pictori ai lumii, Michelangelo, Dali, Durer, Picasso şi Klee, dar nu numai, au început să picteze de la vârste fragede. Operele din copilăria unora dintre aceştia anunţau deja talentul imens cu care fuseseră înzestraţi, cum este cazul lui Michelangelo, în vreme ce altele, aşa cum este cazul lui Dali, nu vesteau în niciun caz viitoarea admiraţie pe care acesta avea să o primească pentru lucrările sale. 

1. Michelangeo Buonarroti- 12 ani

Geniul lui Michelangelo era evident încă din copilăria acestuia, fapt demonstrat de pictura sa, realizată pe când acesta avea doar 12 ani, Chinurile Sfântului Anton”. Acesta înfăţişează una dintre dintre încercările şi tentaţiile la care sfântul a fost supus în timpul pelerinajului prin deşert.

Conform primilor biografi ai lui Michelangelo, aceasta ar fi prima pictură a acestuia. De asemenea, se pare că este copia unei gravuri a artistului Martin Schongauer (secolul XV), după cum scrie artsy.com, gravură căreia artistul renascentist i-a adus însă o serie de modificări.

2. Salvador Dali- 6 ani

Se crede că „Peisaj lângă Figueres”(foto:dreapta) este prima pictură pe care Dali a făcut-o. Spre deosebire de ce va urma, aceasta nu conţine nimic suprarealist. Aceasta a fost realizată de pictor la vârsta de şase ani, pe o carte poştală, după cum scrie totallyhistory.com. Oraşul natal al lui Dali, Figueres, apare în multe dintre picturile timpurii ale artistului catalan, când acesta lucra într-un stil impresionist sub influenţa lui Ramon Pichot, mentorul şi prietenul său de familie, pe care l-a întâlnit pe când avea zece ani. 

3. Albrecht Durer- 13 ani

Pictorul şi creatorul de gravuri german a pictat la 28 de ani cel mai faimos auto-portret al său, în care apare îmbrăcat cu o haină cu guler cu blană  şi cu părul lung revărsându-i-se pe umeri.

 Este cea mai celebră operă a sa, aducând şi cu reprezentările timpurii ale lui Hristos. 

Durer a mai pictat şi alte autoportrete, printre care şi unul la vârsta de 13 ani (foto: dreapta) pe când începuse să lucreze ca ucenic în atelierul de bijuterii al tatălui său. Curând însă, Durer va abandona afacerea familiei şi se va dedica artei, devenind unul dintre cei mai recunoscuţi artişti renascentişti germani.

4.Pablo Picasso- 8 ani

Primul profesor al lui Picasso a fost Jose Ruiz y  Blasco, tatăl său, care era profesor de desen la şcoală. Văzând că abilităţile sale artistice se îmbunătăţesc, tatăl său îl chema uneori să îi  termine lucrările. 

În volumul colectiv ”Creativity: When East Meets West” de Sing Lau, Anna H. H. Hui şi Grace Y. C. Ng, este redată o celebră anecdotă conform căreia Picasso, deloc modest, era încrezător în talentul său, deprinzând rapid tehnicile pe care îşi dorise să le înveţe, lucrul cel mai dificil fiind acela de a picta precum un copil. 

„Când eram de vârsta lor, puteam picta ca Raphael, dar mi-a luat o viaţă întreagă să învăţ să pictez ca ei”, ar fi spus Picasso văzând o expoziţie cu desenele unor copii. 

„Picadorul” (foto:dreapta) este o pictură realizată în 1889, pe când artistul avea doar opt ani, şi în care acesta a utlizat tehnici învăţate de la tatăl său. 

                                                                                                                                                                  „Picadorul” de Picaso (Foto: .pablo-ruiz-picasso.net)

5. Paul Klee- 5 ani

În 1902, Paul Klee, prospăt absolvent al şcolii de arte din Roma, a dat peste câteva dintre desenele pe care le-a făcut pe când era copil, printre care şi unul cu o femeie, desenată din profil, care ţine în mână o umbrelă, după cum scrie artsy.net.

Paul Klee şi-ar fi descris aceste desene, realizate pe când avea între trei şi zece ani, ca „cele mai însemnate pe care le-am făcut până acum”.

                                                                                              Schiţa lui Klee (Foto: theartstack.com)

 

Mai multe pentru tine:
Concedieri pe bandă rulantă la Arad, în industria auto. Sute de angajați disponibilizați: „s-au redus foarte mult comenzile”
O instanță din Franța a ordonat lui X să plătească redevențe către mass-media pentru utilizarea materialelor acestora
Horoscop săptămâna 24-30 mai 2024. Patru zodii care își pot schimba destinul până la finalul lunii, dacă sunt atente la semne
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
Declarații de ultimă oră despre audierile de la DNA. Un fost general SRI a oferit informații amănunțite pentru anchetă
Statele Unite au anunțat lansarea, împreună cu UE, a unui mecanism de combatere a „propagandei ruse și chineze” în Balcani
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
24 mai: Mesajul „morse”, descoperirea lui Samuel Morse, cu care a fost inaugurată prima linie telegrafică din America
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă SUA au dovezi ale crimelor de război israeliene
Florian Coldea, urmărit penal de DNA. El este inculpat într-un dosar de mită și trafic de influență