Cristina Liberis, secretar general adjunct al ICR: „Institutul Cultural Român organizează cursuri de limba română pentru cetăţenii străini“ VIDEO
0Cristina Liberis, secretar general adjunct la Institutul Cultural Român (ICR), a vorbit, la Adevărul Live, despre proiectele culturale din 2017 organizate şi derulate de Institutul Cultural Român (ICR).
"Institutul Cultural Român nu face politică, doar diplomaţie culturală", a spus Cristina Liberis, secretar general adjunct al Institutului Cultural Român (ICR), la Adevărul Live.
Diplomaţia culturală este extrem de importantă, este cu un pas înaintea diplomaţiei politice, a spus invitata emisiunii Adevărul Live.
Este vorba de imaginea unei ţări, tot ce exporţi spre hotare trebuie să fie interesul unui guvern. Să sperăm că va fi şi interesul acestui guvern.
ICR este partener în peste 1.000 de proiecte pe an, prin Institutul Cultural Român se durelează aceste proiecte cu actori culturali, artişti, creatori din diverse domenii, a specificat Cristina Liberis.
ICR are 19 reprezentanţe, dintre care 18 în străinătate.
Bugetul este alocat din Guvern, ICR depinde de Parlament, mai exact de Senat.
Fiecare proiect în parte este dezbătut.
De Ziua Culturii Naţionale avem aproximativ 30 de proiecte derulate în toate reprezentanţele ICR.
Primul eveniment important organizat de Institutul Cultural Român în 2017 va avea loc pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale. Astfel, duminică, de ora 19.00, la Studioul de Concerte „Mihail Jora" - Sala Radio din Bucureşti va avea loc concertul aniversar „Lipatti 100" susţinut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu şi de pianiştii Sergiu Tuhuţiu şi Matei Rogoz.
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român şi Radio România, fiind o parte a strategiei Institutului Cultural Român de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017.
Proiectele ICR se pot transforma astfel în suportul necesar derulării marilor programe naţionale ale căror teme strategia le-a definit şi asumat. Proiectele menţionate pot fi considerate multianuale, în sensul că se pot îmbogăţi cu noi componente de la un an la altul, având deci capacitatea de a evolua.
În funcţie de cum se vor desfăşura evenimentele din 2017 şi de impactul pe care aceste îl vor avea, vom rafina strategia iniţială, inserând noi manifestări de anvergură pentru anii 2018 şi 2019, când eforturile se vor focaliza mai cu seamă asupra participării la marele Festival European „Europalia". Un model de lucru se va putea formula în urma analizei acţiunilor dedicate lui Constantin Brâncuşi, din 2016, dar care ating apogeul în 2018, în cadrul Programului Franco-Român.
Acest program naţional care consacră legături culturale şi diplomatice privilegiate şi profunde, statornicite vreme de secole, va fi anticipat şi în 2017 prin manifestări care sunt în acelaşi timp de anvergură, dar care pun în valoare în mod firesc afinităţile spirituale şi artistice ale României cu Franţa. Programul Franco-Român, care se va împlini în 2018 printr-un consistent sezon dedicat valorilor şi personalităţilor culturii române în Franţa, se va desfăşura sub auspiciile celor doi preşedinţi: român şi francez.
Institutul Cultural Româm organizează cursuri de limba română pentru străini şi împreună cu Universitatea din Cluj oferă certificate de competenţă lingvistică, un atestat recunoscut internaţiona. Sunt peste 200 de cursanţi anual, a spus Cristina Liberis.
Este evident că succesul concretizării strategiei depinde de felul în care Institutul Cultural Român comunică organizarea evenimentelor, de relaţia cu presa şi parteneriatele media care se vor stabili.
Avem în vedere, în acest sens, şi sporirea comunicării on-line: social media, interviuri şi reportaje filmate, înregistrări audio şi video ale unor concerte, fotografii artistice etc.
În concluzie, Strategia pe care ICR o propune până în 2019 se întemeiază pe marile Programe Naţionale, care coincid cu agenda prioritară a României. Programele Naţionale reliefează perspectiva pe care ICR a asumat-o, conferă vizibilitate instituţiei şi culturii române în lume. De bună seamă, eforturile bugetare trebuie să susţină realizarea acestor acţiuni de referinţă.
În „Provocări istorice şi proiecte strategice pentru imaginea României în perioada 2016–2019" (document de lucru publicat pe site-ul ICR, care anticipa în mai 2015 redactarea Strategiei), se menţiona deja că temele marilor aniversări şi comemorări ale acestor ani vor face obiectul atât al Programelor Naţionale, cât şi al acţiunilor şi iniţiativelor complementare numite Proiecte-Suport (bunăoară, aniversările lui George Enescu, Constantin Brâncuşi şi a Casei Regale). Proiectele-Suport asigură deci substanţa detaliului semnificativ pentru marile programe şi întregesc astfel o viziune de ansamblu în care identitatea culturală românească, unitară în diversitatea ei surprinzătoare, să fie mai bine percepută şi înţeleasă în mediile culturale unde reprezentanţele Institutului Cultural Român îşi desfăşoară activitatea.
2017
– 90 de ani de la moartea Regelui Ferdinand;
– Dinu Lipatti – 100 de ani de la naştere
2018
– 100 de ani de la Marea Unire
– 80 de ani de la moartea Reginei Maria;
– Aurel Vlaicu – 105 ani de la moarte
– 50 de ani de la Primăvara Pragheză
– Programul Franco-Român (un sezon cultural al României în Franţa)
2019
– 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial
– 30 de ani de la Revoluţia Română
– Festivalul „Europalia“ (Belgia)
Reporter de război celebru
Cristina Liberis, secretar general adjunct al ICR din iunie 2015, a lucrat ca reporter la SOTI TV, prima televiziune privată din România, a fost prezentator al Ştirilor şi Producător la Antena 1.
A intrat în echipa TVR unde a fost prezentator, moderator, corespondent special, producător executiv al Departamentului de Ştiri , apoi la Realitatea TV, Senior Editor al Departamentului de Ştiri Externe.
Timp de 10 ani, Cristina Liberis a fost corespondent special în zone de conflict precum Irak, Afganistan, Iran, Turcia, Spania, Iugoslavia, Israel.
Cristina Liberis a realizat o serie de interviuri cu personalităţi ale lumii, fiind şi jurnalistul care i-a luat ultimul interviu lui Yasser Arafat.
Timp de şase ani a fost coordonator media pentru o serie de campanii sociale, colaborând cu organizaţii precum Salvati Copiii, UNICEF, Crucea Rosie şi UNESCO. Este iniţiatoarea proiectului “Copiii războiului”, în vederea ajutorării copiilor aflaţi în zonele de conflict.
La Editura Nemira a apărut albumul „Copiii Războiului“. „Albumul nu-şi propune să prezinte fotografii artistice, ci doar să puncteze câteva momente ale istoriei recente şi, într-un fel, să traga un semnal de alarmă asupra situaţiei copiilor din zonele de conflict“, spunea autorea Cristina Liberis.