Câştigătoarele marilor premii de la Festivalul de la Cannes se văd, în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din  "Cold War" de Pawel Pawlikowski

Ediţia a 9-a a Les Films de Cannes à Bucarest (19 - 28 octombrie) aduce şi anul acesta în România cele mai importante şi premiate filme ale anului. Proiecţiile vor avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union şi la Cinema Muzeului Ţăranului.

Câştigătoarele premiilor de regie, scenariu, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă de la Cannes vor avea premiera în cadrul festivalului. Spectatorii vor putea vedea mult aşteptatul Cold War, de Pawel Pawlikowski, premiul pentru regie, Ayka, de Sergey Dvortsevoy, laureat cu premiul pentru interpretare feminină acordat actriţei Samal Yeslyamova, Dogman, de Matteo Garrone, premiul pentru interpretare masculină pentru Marcello Fonte şi 3 Faces, de Jafar Panahi, premiul (ex-aequo) pentru scenariu.

După multi premiatul Ida, câştigătorul Oscarului pentru film străin în 2015, regizorul polonez Pawel Pawlikowski (My Summer of Love) ajunge la Cannes cu un film inspirat din viaţa părinţilor săi şi câştigă premiul pentru regie. Cold War este plasat în perioada războiului rece, în Polonia, şi ne spune pasionanta poveste de dragoste dintre doi oameni de condiţii sociale diferite, cu temperamente la poluri opuse, aparent nepotriviţi, dar incapabili să renunţe unul la celălalt. Iubit de critici, dar şi de public, Cold War are forţa de odinioară a cinematografului polonez clasic şi este considerat un favorit al Oscarurilor pentru film străin încă dinainte ca filmul să fi fost nominalizat oficial de Polonia în această cursă, aflăm din The Guardian. Coloana sonoră, pe ritmuri de jazz şi rock and roll, se împleteşte perfect cu povestea furtunoasă a cuplului în „una dintre cele mai colorate experienţe pe care le vei vedea vreodată alb-negru”, scrie revista Time Out.

După premiul Un Certain Regard din 2008 pentru filmul Tulpan, regizorul kazah Sergey Dvortsevoy şi actriţa Samal Yeslyamova revin la Cannes cu Ayka, povestea unei tinere din Kirghiztan, refugiată ilegal în Rusia. În 2010, 248 de nou născuţi au fost abandonaţi în spitale din Rusia de mame kirghize. Această statistică a fost punctul de plecare pentru filmul Ayka, „o dramă intimă, o poveste implacabilă care testează graniţele empatiei, conform ScreenDaily. Film New Europe a notat după premiera canneză că actriţa Samal Yeslyamova, „transformă un joc intens şi emoţionant într-un rol visceral care scoate la lumină un întreg univers de suferinţă.”

Supranumit un western urban, Dogman se petrece într-o suburbie italiană, undeva la intersecţia dintre metropolă şi sălbăticie. Marcello, un frizer pentru câini simpatic, discret şi apreciat de toată lumea, se trezeşte prins într-o relaţie de putere cu Simone, un fost boxer care terorizează întreg cartierul. Inspirat dintr-o poveste reală, Dogman este cel mai recent film al lui Matteo Garrone, câştigător a două mari premii la Cannes, pentru Gomorra (2008) şi Reality (2012). „Un Buster Keaton actual, aproape un actor de film mut”, după cum l-a numit chiar regizorul, Marcello Fonte lucra ca îngrijitor la un centru social când l-a întâlnit pe Garrone şi a primit rolul care i-a adus premiul de la Cannes şi recunoaştere internaţională.

În 3 Faces, carismatica actriţă Behnaz Jafari este emoţionată de povestea unei fete căreia familia îi interzice să studieze la conservatorul din Teheran. Behnaz îl roagă pe regizorul Jafar Panahi să o ajute să rezolve problema fetei. Regizorul, scriitorul şi documentaristul Jafar Panahi a fost arestat în numeroase ocazii în ţara sa din cauza poveştilor non-conformiste şi critice abordate în filmele sale. În 2010 autorităţile i-au interzis să mai facă filme în Iran timp de 20 de ani, decizie pe care a încălcat-o cu hotărâre şi consecvenţă. În prezent este în al 8-lea an de interdicţie, iar 3 Faces este al patrulea film realizat şi premiat - după This is not a Film (2011) şi Closed Curtain (2013, Ursul de aur pentru scenariu la Berlin), prezentate la Cannes şi Taxi Teheran (2015, Ursul de aur la Berlin). „El este Jafar Panahi, un cineast cu infinit de multe motive să se simtă victimizat, care îşi îndreaptă atenţia, respectuos, artistic şi plin de compasiune, către greutăţile celorlalţi, într-un film debordând de empatie care devine o inimoasă declaraţie de solidaritate”, a scris Variety în introducerea premierei mondiale de la Cannes.

Cele mai noi ştiri despre ediţia 2018 a Les Films de Cannes à Bucarest sunt pe site-ul filmedefestival.ro şi pagina oficială de Facebook. Toate filmele vor avea subtitrare în limba română. Titlurile cu subtitrări şi în engleză sau franceză vor fi anunţate ulterior. Biletele vor fi disponibile în curând pe Eventbook.ro.

Mai multe pentru tine:
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Apropiat al lui Geoană, despre declarațiile lui Ciolacu la adresa adjunctului NATO: „De ce să nu moară și capra vecinului”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Marcel Ciolacu îl susţine pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general NATO ca cetăţean. Nu ca premier, nici ca preşedinte PSD
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Dieta celei mai în vârstă câștigătoare a unui concurs de Miss. Cum de arată atât de bine la 60 de ani | VIDEO
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”