„Baraşeum“ sau teatrul în vremea „holerei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentarul „Şi s-au dus ca vântul...“, realizat de Radu Gabrea şi Costel Safirman, rememorează istoria teatrului înfiinţat de evrei în timpul războiului, în plină isterie antisemită. Pelicula a fost proiectată, în prezenţa celor doi realizatori, la Teatrul Evreiesc de Stat, locul ale cărui ziduri păstrează încă spiritul legendarului teatru „Baraşeum“.

Evenimentul a fost dedicat aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea Teatrului Baraşeum, strămoşul actualului Teatru Evreiesc de Stat, şi a 75 de ani de existenţă a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Filmul prin care Radu Gabrea îşi continuă investigaţia asupra moştenirii culturale evreieşti din România, începută cu „Moştenirea lui Goldfaden" şi „Rumenye! Rumenye!", mixează secvenţe din spectacolul omagial „Baraşeum, Baraşeum", creat de Aurel Storin şi Joe Reininger în 1991 la Tel Aviv, cu interviuri cu câţiva reprezentanţi de marcă ai Baraşeumului, mai toţi aflaţi acum în Israel, precum şi cu un comentariu al istoricului Leon Volovici.

Documentarul are printre vorbitori pe Lya Koenig, dr. Harry Reininger, Puica Roller, Tricy Abramovici, pianistul Theodor Cosma, surorile Gamberto. „Pentru o seară, spiritul Baraşeumului s-a întors între aceste ziduri", a afirmat Aurel Storin, după încheierea proiecţiei.

Umor şi Ghetto

„Şi s-au dus ca vântul..." rememorează istoria Teatrului Baraşeum, celebru în Bucureştii anilor '40, un fenomen unic în istoria teatrală internaţională. În România anilor 1941-1944, într-o perioadă de restrişte pentru populaţia evreiască, în plină epocă de persecuţii şi violenţă, un grup de artişti evrei, actori, compozitori şi muzicieni, eliminaţi din teatrele româneşti de legile rasiale, au reuşit să creeze un teatru unic în felul său: „Baraşeum", în Bucureştiul cartierelor evreieşti, în jurul tradiţionalei Căi Văcăreşti.

Pe scena Teatrului Baraşeum au apărut figuri legendare ale teatrului românesc, precum Leni Caler, Beate Fredanov, Jeni Şmilovici, Agnia Bogoslava, surorile Gamberto, N. Stroe, Al. Finţi, Moni Ghelerter. Filmul arată cum se poate supravieţui unei perioade crunte din punct de vedere istoric prin umor şi optimism. 

Mai multe pentru tine:
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane