Când singurătatea încetează să fie un sentiment și devine o problemă gravă de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singurătatea poate ucide!   FOTO: Țara lui Limpede

Mulți oameni au tendința de a se retrage din societate, dar puţini aleg să fie total singuri, în primul rând pentru că nu este benefic. Singurătatea nu numai că face oamenii nefericiţi, cele mai recente studii arată că aceasta este asociată și cu decesul prematur.

Solitudinea poate agrava bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială și demența, fiind corelată și cu o sănătate mentală proastă, relatează BBC News.

Singurătatea este o problemă de sănătate publică, care ar trebui să fie abordată de urgenţă, atrage atenția Laura Ferguson, directorul campaniei „Sfârșitul singurătății”, o coaliţie de organizaţii care lucrează în combaterea problemelor de acest tip, inclusiv a celor legate de vârstă.

„Există legături cu moartea. Factorul de risc este similar cu fumatul și mai ridicat decât cel al  obezității”, adaugă Ferguson.

Având în vedere că număr persoanelor vârstnice crește continuu pe fondul îmbătrânirii populației, singurătarea va deveni, fără îndoială, o problemă din ce în ce mai presantă.

Fragilitatea unei vârste înaintate predispune la solitudine

David McCullough, director executiv al organizației caritabile WRVS, coordonează 40.000 de voluntari care sprijină persoanele în vârstă din Marea Britanie. „Avem de a face cu o populaţie în vârstă, fragilă, care suferă de neputință şi pierderea mobilității”, precizează  McCullough.

„Ei sunt acei oameni care ne așteaptă în pragul ușii, pentru a vizita o altă ființă umană. Pentru ei, acel moment este cel mai important din ziua respectivă.”, susține David McCullough.

Cercetările efectuate în ultimele decenii au aratat că 10% din oamenii în vârstă se simt întotdeauna singuri sau foarte singuri. Estimările recente plasează numărul de persoane ce depășesc vârsta de 65 de ani, care sunt adesea sau întotdeauna singuri, la peste un milion.

Campania „Sfârșitul singurătății” spune că jumătate din persoanele în vârstă, aproximativ cinci milioane, sunt dependenți de televizor.

Afectează sever calitatea vieții, indiferent de vârstă

„Nu există nicio dovadă solidă care să infirme că problema este mai mare acum decât a fost în anii percedenți, în ciuda tuturor schimbărilor din structurile familiale şi a numărului mare de persoane care locuiesc singure.”, susține Christina Victor, profesor la Universitatea Brunel (Marea Britanie). Ea susține că reducerea nivelului de singurătate ar fi benefică sănătății și afirmă că una dintre previziunile majore ale calității în vederea obținerii unei vieți mai bune sunt relațiile sociale.

Singurătatea nu afectează doar persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Persoanele mai tinere sunt, de asemenea, predispuse acestei stări, în special tinerii cu vârste cuprinse între 18 si 24 de ani.

În timp ce singurătatea unei persoane în vârstă este marcată de o stare de sănătate precară sau de pierderea partenerului de viață, lipsurile unei persoane mai tinere pot coincide cu decizia de a avea un copil, plecatul de acasă sau șomajul.

Singurătatea din mijlocul mulțimii

„Sentimentul de singurătate constă în diferența dintre legăturile dorite cu anumiți oamenii și cele pe care le ai deja”, afirmă Vanessa Burholt, profesor la Centrul pentru Inovație în Procesul de Îmbătrânire din cadrul Universității din localitatea britanică Swansea. „Astfel se explică de ce unele persoane care au o mulțime de prieteni se mai simt totuși singure”, precizează  Burholt.

Cercetarea profesorului Burholt despre singurătate sugerează că mediul din care facem parte şi sănătatea noastră mintală pot avea un impact asupra percepţiilor noastre despre relaţiile sociale.
„Persoanelor depresive le este mai greu să-și schimbe percepţia asupra nivelului de relaţii personale de care au nevoie. Ei nu sunt capabili să se adapteze.”

Tehnologia informației, în lupta împotriva solitudinii

Campania „Sfârșitul singurătății” a lansat un set de instrumente digitale noi pentru a ajuta consiliile locale şi autorităţile de sănătate care abordează persoanele singure din zona lor. Acest proiect este finanţat de Departamentul de Sanatate din Marea Britanie.

Setul de instrumente conține cele mai recente cercetări de sănătate privind solitudinea, modalități de colectare a datelor despre persoanele singure, sfaturi cu privire la monitorizarea şi tratarea singurătății și scale de măsurare a sentimentului de izolare.

Ministrul de Asistență Socială, Paul Burstow, a declarat că societatea trebuie să facă mai multe în privința acestei probleme. „Singurătatea poate avea un impact semnificativ asupra sănătăţii populației dar chestiunea singurătății este neglijată, spre deosebire de riscuri precum alcoolul şi obezitatea.”

Vestea bună este că oamenii se pot vindeca de singurătate. Oamenii tind să treacă de la o stare la alta în diferite etape ale vieţii lor. O simplă prietenie cu un vecin sau un voluntariat local poate funcționa pentru unele persoane solitare.

Persoanele cu depresie sunt mai dificile și au nevoie de o abordare diferită, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, afirmă profesorul Burholt.  „De-a lungul vieţii există apogeuri şi afundări. Ar fi o greșeală să ne gândim că fiecare persoană în vârstă suferă de singurătate.”

„Avem obiceiul de a ne analiza constant resursele sociale de care dispune și ne punem mereu întrebarea dacă suntem singuri sau nu”, conchide profesorul Burholt.