Castele europene de basm în care poți sta: De la fortărețe medievale la palate neoclasice magnifice

0
Publicat:

Pentru mulți, a trăi ca un rege este ceva de vis. Dar acea călătorie la un castel de basm nu mai este atât de imposibilă. Astfel, Daily Mail dezvăluie 10 dintre cele mai uimitoare hoteluri castel din Europa și cum puteți rezerva o cameră în aceste locuri minunate. 

Hotel Chateau du Grand-Luce, Franța. FOTO: Daily Mail.

Multe dintre cele mai uimitoare castele din Europa sunt acum hoteluri, iar unele dintre ele costă prețuri amețitoare pentru o noapte de lux. Dar există și unele care nu vor sparge banca.

Așadar, indiferent dacă bugetul dvs. este de 120 sau 1.000 de lire sterline pe noapte, există un castel care vă așteaptă să îl vizitați.

Castelul Karpinki, Polonia

FOTO: Daily Mail

O reședință de basm, înconjurată de câmpuri și de un iaz liniștit, Castelul Karpniki din Polonia este, din toate punctele de vedere, un loc magic.

Construit în secolul al XV-lea la poalele Munților Sokole, de-a lungul anilor a devenit casa unor duci, conți și prinți.

De asemenea, a găzduit mai multe personalități importante, cum ar fi țarina Alexandra Feodorovna a Rusiei, Wilhelm al III-lea al Germaniei și, în 1869, fiica reginei Victoria, prințesa Alice.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a devenit un depozit pentru opere de artă înainte ca acestea să fie duse în inima Germaniei naziste de către proprietarul de atunci, prințul Ludwig von Hessen, pentru a scăpa de înaintarea Armatei Roșii.

Astăzi, proprietatea de 5 stele, cu o turlă înaltă, este un spectacol istoric.  Camerele sale elegante, spa-ul de lux și mâncărurile combinate cu măiestrie emană bogăție.

Dar, cu prețuri ale camerelor începând de la aproximativ 150 de lire sterline, oferta este mai degrabă tentantă decât exagerată.

Hotel Schoenburg, Germania

Hotel Schoenburg, Germania FOTO Daily Mail

Menționat pentru prima dată încă din anul 911, Hotelul Schoenburg din Germania este amplasat pe un mic deal din orașul medieval Oberwesel.

Cu vedere la malurile șerpuitoare ale râului Rin, actualii proprietari au decorat cu dragoste cele 27 de camere și apartamente pentru a oferi o experiență cu adevărat regală.

Iar acest lucru este potrivit, având în vedere că, de-a lungul celei mai mari părți a istoriei sale, castelul a găzduit o mulțime de demnitari, cel mai celebru dintre aceștia fiind Friedrich von Schönburg, cunoscut și sub numele de „Mareșalul”.

În secolul al XVII-lea, acesta a servit ca general sub regii Franței și Portugaliei, iar mai târziu a luptat pentru prințul olandez William de Orange.

Ucis în Bătălia de la Boyne din 1690, Mareșalul Schomberg este în prezent înmormântat în Catedrala Sfântul Patrick din Dublin.

În semn de recunoaștere a trecutului său distins, astăzi hotelul este decorat cu lambriuri din lemn, tapiserii și ferestre mari. 

Dormitoarele cu nume individuale, care încep de la aproximativ 200 de lire sterline, includ apartamente cu paturi cu baldachin, saune și balcoane private.

Toate acestea i-au adus reputația de a fi cel mai romantic hotel castel din Germania, la care contribuie și priveliștile uimitoare și potecile împădurite care se află pe teren.

A devenit, de asemenea, un fel de Mecca pentru iubitorii de vinuri, pereții externi ai castelului fiind făcuți să confere vinurilor din regiune mineralitatea și structura lor distinctă.

Chateau de Brissac, Franța

Chateau de Brissac, Franța FOTO: Daily Mail

Unul dintre lucrurile remarcabile despre Chateau de Brissac este faptul că se află în aceeași familie din 1502.

Un alt lucru este că, la cei 157 de metri, este cel mai înalt castel din Franța.

Supranumit „Gigantul din Valea Loarei”, acesta are, de asemenea, șapte etaje și un număr impresionant de 204 camere.

Lista sa de oaspeți din trecut a inclus regi și regine, actori de primă mână și un șir de membri ai elitei franceze.

Însă, potrivit legendei, cel mai vechi rezident al castelului este o fantomă numită „la Dame Verte” sau „The Green Lady”, o soție infidelă ucisă de soțul ei în secolul al XV-lea.

Se zvonește că ar fi Charlotte de Brézé, fiica nelegitimă a regelui Carol al VII-lea, iar acum se spune că locul ei preferat este camera turnului din capelă, unde gemetele ei matinale pot fi auzite în tot castelul.

Și cu prețuri începând de la 385 de lire sterline pentru cazare și mic dejun pentru două persoane, majoritatea vizitatorilor consideră că doamna verde face parte din experiența impresionantă.

Castelul Botaniq, Ungaria

FOTO: Daily Mail

Cunoscut anterior sub numele de Castelul Schossberger, după numele baronului de la sfârșitul secolului al XIX-lea care l-a construit pentru soția sa, această reședință superbă a fost considerată o minune arhitecturală la acea vreme.

Folosit inițial ca o casă de vară de către bogata familie Schossberger și inspirat de castelele din Franța, castelul avea încălzire centrală, electricitate, o baie la fiecare etaj și apă proaspătă provenită dintr-un puț artezian.

Însă soarta castelului s-a schimbat odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

Ocupat mai întâi de naziști și apoi de sovietici, după război a fost folosit ca școală primară înainte de a fi lăsat să se prăbușească în bucăți.

Asta până în urmă cu trei ani, când a fost supus unei ample renovări și a reapărut ca reședința de lux Botaniq Castle.

Osowa Sień, Polonia  

FOTO: Daily Mail

Amplasat pe un teren frumos în apropierea micului oraș Leszno, palatul, care, potrivit Trip Advisor, a devenit sinonim cu „odihnă, relaxare și romantism”, dispune de un spa finlandez, un salon mare, Chesterfields, șeminee și un pian cu coadă.

Există, de asemenea, un labirint de coridoare și 12 apartamente splendide personalizate.

Servind mâncăruri delicioase de proveniență locală și oferind servicii personale, masa este un amestec apetisant de texturi și arome, alături de un farmec total.

Dar pentru oaspeții care doresc ceva și mai special, gazdele oferă „experiențe” personalizate, adaptate la preferințele individuale ale oaspeților.

Chateau Zbiroh, Republica Cehă

Cocoțat pe un deal și înconjurat de spectaculoasa pădure Křivoklát, Chateau Zbiroh este un vis neo-renascentist.

Construit inițial în stilul gotic timpuriu din secolul al XIII-lea, a fost transformat ulterior în splendoarea sa arhitecturală actuală și astăzi este cel mai mare castel privat din Republica Cehă.

Supranumit „Castelul celor trei împărați”, în semn de recunoaștere a unora dintre proprietarii săi iluștri anteriori, la venirea celui de-al Doilea Război Mondial a fost preluat de Wehrmacht și folosit ca loc de reparare a vehiculelor defecte.

Chateau Zbiroh are, de asemenea, cea mai adâncă fântână din Europa.

Când actualul proprietar al palatului a decis că vrea să facă fântâna funcțională din nou, a fost uimit să găsească opt cutii cu documente SS îngropate înăuntru.

Speculațiile conform cărora fântâna de 163 de metri ar putea conține un etaj secret cu alte obiecte de valoare naziste continuă să fie foarte răspândite.

Castelul Plankenstein, Austria

Pentru un adevărat "Vis al unui cavaler de vară", nu căutați mai departe de Castelul Plankenstein.

Salvat de un antreprenor austriac al cărui vis din copilărie a fost să fie un cavaler cu propriul castel, astăzi castelul transformat în hotel este atât autentic, cât și eclectic.

Atestat documentar pentru prima dată în 1186, când a fost construit de familia Plankensteiner, după o serie de invazii, conflicte și schimbări de proprietate, castelul a fost în cele din urmă abandonat și a căzut în ruină.

Și acolo s-ar fi încheiat povestea sa dacă nu ar fi fost antreprenorul Erich Podstatny.

Văzându-l scos la vânzare, în 2010 și-a împlinit fantezia din copilărie, hotărând să îl cumpere.

Și, cu un preț de pornire de aproximativ 110 lire sterline pe noapte, amplasate pe un deal împădurit la 657 de metri deasupra nivelului mării, acestea oferă priveliști uimitoare asupra peisajului austriac.

Hotel Chateau du Grand-Luce, Franța

FOTO: Daily Mail

Construit în 1760, Chateau du Grand-Luce este unul dintre ultimele exemple rămase de arhitectură neoclasică franceză.

Amplasat pe  valea verde a Loarei, castelul opulent a fost casa de țară a baronului Jacques Pineau de Viennay, un confident de încredere al regelui Ludovic al XV-lea.

În timpul Secolului Luminilor, a atras unii dintre cei mai mari filozofi și artiști ai vremii, printre care Voltaire, Mozart și Rousseau.

Deschizându-și porțile pentru public în 2019, palatul se mândrește astăzi cu interioare uluitoare, care conțin pereți uimitori pictați în stilul Chinoiserie al renumitului pictor francez din epoca Rococo Jean-Baptiste Pillement.

Camerele, suitele, sala de bal și saloanele restaurate emană opulență și rafinament, în timp ce grădinile clasice inspirate de Palatul Versailles au o frumusețe deosebită.

Având în vedere că totul la Chateau du Grand-Luce este „potrivit pentru un rege”, acesta are, de asemenea, un preț regal de pornire de aproximativ 840 de lire sterline pe noapte.

Castello di Rivalta, Italia

Castelul idilic din secolul al XI-lea Castello di Rivalta este adesea supranumit „palatul prințeselor”.

Iar acest lucru este potrivit, având în vedere că Prințesa Margareta - sora Reginei Elisabeta a II-a - a stat aici de două ori.

Casă a familiei Zanardi Landi încă din secolul al XIII-lea, castelul a găzduit de atunci o lungă listă de membri ai familiei regale, nobili și aristocrați

Situată la aproape 100 de kilometri de Milano și așezată lângă râul Trebia, măreția locului este cea care o ridică deasupra celorlalte.

Camerele, suitele și apartamentele intime au fost frumos amenajate cu paturi cu baldachin, podele din lemn gros și mobilier superb.

Château Gütsch, Elveția

FOTO: Daily Mail

Inițial o cabană de vânătoare privată din secolul al XIX-lea și apoi un han, astăzi uluitorul Château Gütsch din Elveția este un hotel romantic de lux de 5 stele.

Oferind priveliști uimitoare, un restaurant cu stele Michelin și 37 de camere elegante, castelul se află maiestuos în vârful unui deal de 1.600 de metri, cu vedere la orașul Lucerna.

Căpătând o reputație pentru frumusețea și calitățile sale de basm, castelul Belle Époque a devenit o destinație de vacanță preferată de cei bogați, faimoși și regali.