La Astra Film Festival, se vor putea vedea 16 premiere şi un film aflat în cursa pentru Oscar 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase premiere mondiale, una internaţională, nouă premiere naţionale, un film aflat în cursă pentru nominalizarea la Premiile Oscar 2021, întâlniri cu regizorii şi evenimentele speciale completează programul celei de-a 27 ediţii a Astra Film Festival, care va debuta pe 4 septembrie.

Astra Film Festival 2020 propune şase premiere mondiale (printre care „Tamás Barta - Grăbeşte-te, mama te aşteaptă acasă”, de Eszter Hajdu – Ungaria-Portugalia, 2020; „Spiriduş pe jumătate”, de de Jón Bjarki Magnússon – Islanda, 2020; „Reflexii in Est”, de Andreea Cristina Borţun – România, 2020), o premieră internaţională („Copii pierduţi pe plajă”, de Alina Manolache – România, 2020) şi nouă premiere naţionale (printre care „Nu mă uita”, de Sun Hee Engelstoft – Danemarca, 2019; „Tatăl nostru”, de Andrei Dăscălescu – România, 2020; „iHuman”, de Tonje Hessen Schei – Norvegia, 2019).

„Acasă”, lungmetrajul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc, premiat la Sundance, Munchen FF, Salonic, Cracovia, Sarajevo IFF şi aflat în cursa pentru o nominalizare la Premiile EFA, va rula de asemenea în festival. Filmul a intrat în cursa pentru o nominalizare la Oscar 2021, iar în 2018 a primit premiul pentru cel mai bun proiect în cadrul DocumentaryTank at Astra Film Festival 2018.

Programul de proiecţii este disponibil pe site-ul festivalului, astrafilm.ro, iar biletele pot fi achiziţionate online începând de vineri, de pe site-ul festivalului şi de pe eventbook.ro. Începând din 4 septembrie, vor fi disponibile la intrarea în Muzeul Astra, iar din5 septembrie, în Piaţa Mică nr 11 (la intrarea în sediul Astra Film) şi la Centrul Cultural Ion Besoiu - doar pentru filmele programate la Terasa cu flori.

Evenimente speciale la AFF2020

RETRO AFF este o secţiune care reia cinci titluri proiectate în ediţiile precedente ale festivalului, oferind o imagine succintă a varietăţii de stiluri de cinema documentar din selecţiile marca Astra Film Festival.

EXPO MULTIMEDIA: IDENTITĂŢI FEMININE ÎN RURALUL SUDIC ROMÂNESC este un jurnal de explorare, în imagini şi sunet, care descrie universul unor femei învingătoare din Teleorman, unul dintre cel mai sărace judeţe ale României. Andreea Borţun şi Brînduşa Nastasă au documentat ipostazele vieţii post abuz, prezentând poveşti actuale ale unor femei din ruralul românesc actual, care şi-au câştigat o independenţă fragilă şi supravieţuiesc într-o societate marcată de un mental încă profund patriarhal.

LANSARE DE CARTE (cu participarea poetului Radu Vancu). Într-o Europă deschisă, un român este întrebat despre strămoşii săi şi despre specificul limbii sale, despre Dracula, vampiri şi sărăcie. Lucrarea „Transilvania, revista unui ideal”, de Mihali Nicoară, arată că limba şi istoria românilor reprezintă̆ valori unice de cultură şi civilizaţie.

Gastro@ASTRA este un proiect realizat în colaborare cu International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, care aduce la AFF 2020 scurtmetrajele câştigătoare din cadrul competiţiei Food Film Menu 2020 dedicată prezentării Regiunilor gastronomice europene. Acest program este găzduit ca urmare a titlului de Regiune Europeană a Gastronomiei, deţinut de Sibiu în 2019.

Proiecţiile şi evenimentele din cadrul AFF 2020 se vor desfăşura în 8 spaţii: Scena de la Lac, Târgul de ţară, Între Mori de Vânt, Pavilionul de Joc, Amfiteatru şi Casele de demult (toate aflate în interiorul Pădurii Dumbrava - Muzeul Astra), respectiv la Terasa cu flori – Centrul Cultural „Ion Besoiu” şi în Piaţa Mică din centrul istoric al Sibiului.