Primul semn al înţelegerii PSD-UDMR. Folosirea limbii materne şi arborarea steagului secuiesc, dezbătute pe repede-nainte în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei comisii din Camera Deputaţilor au fost convocate de urgenţă pentru a dezbate un proiect de lege depus de UDMR la finalul lunii mai, prin care se scade pragul de 20%, cât este în prezent, la 10% al numărului persoanelor aparţinand minorităţii naţionale din totalul populaţiei unei localităţi, necesar ca autorităţile să asigure folosirea limbii materne. De asemenea, proiectul prevede arborarea steagului secuiesc, scrie Hotnews.ro.

UPDATE Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a amânat luni seara, după 40 de minute în care deputaţii au aşteptat să înceapă lucrările, pentru a da un raport propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie.

Deputaţii UDMR doreau ca acest prag să se scadă la 10%, în timp ce social-democraţii au fost de acord ca pragul să ajungă la 15%. În aceste condiţii, după 40 de minute în care deputaţii celor trei comisii parlamentare au aşteptat să înceapă şedinţa, preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea i-a informat pe colegii săi că şedinţa se amână.

***

Deputaţii din trei comisii - juridică, drepturile omului şi administraţie- au fost convocaţi în jurul orei 16.30 pentru ora 18.00 la şedinţa pe acest proiect. Mai mult, cei din comisia juridică avusereră deja şedinţă şi, la câteva minute după încheierea ei, au primit SMS pentru ora 18.00, au precizat surse parlamentare pentru HotNews.ro.

Această accelerare a proiectului are loc în contextul negocierilor purtate de PSD cu UDMR pentru votarea moţiunii de cenzură.

În proiectul depus de UDMR se propune ca autorităţile publice şi entităţile să poată adopta şi folosi, alături de însemnele oficiale ale României şi alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală şi economică a cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale, locuitori ai respectivei localităţi.

Altfel spus, se reglementează controversata problemă a utilizării steagurilor, motiv de tensiune în relaţia cu majoritatea. Guvernele anterioare au deschis procese şi sancţionat primarii maghiari care arborau steagul secuiesc, or noua reglementare le-ar permite acestora să decidă singuri dacă şi ce simboluri pot utiliza.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, iar Senatul este decizională. Dacă proiectul primeşte raport luni, poate intra la vot final marţi, iar săptămâna viitoare să treacă tot pe repede înainte şi de Senat, încadrându-se astfel până în vacanţa parlamentară.

În plus, ziua de 15 martie a fost votată ziua oficială a comunităţii maghiare din România, potrivit unei decizii luată luni în comisiile comune de administraţie şi drepturile omului din Senat. Raportul comun al celor două comisii a fost adoptat cu majoritate de voturi, existând doar trei abţineri.

Citeşte şi:

Dragnea, după discuţiile cu UDMR: Nu vindem Transilvania. Sunt şi alte minorităţi care au instituită o zi de sărbătoare

Mai multe pentru tine:
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort