Premierul României anunță că a fost pus în transparenţă proiectul privind introducerea salariului minim european: „asta aşteaptă românii de la noi”

0
Publicat:

Premierul României, Marcel Ciolacu, anunță că a fost pus în transparenţă proiectul privind introducerea salariului minim european, arătând că românii își doresc să fie pe picior de egalitate cu ceilalți europeni.

Vrem ca românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană. Cred că asta aşteaptă românii de la noi, nivel de trai mai bun şi preţuri corecte. Nu circ în stradă, cum fac încă unele partide, deşi au fost deja taxate dur de electorat”, a precizat Ciolacu, citat de news.ro.

Ciolacu a declarat, joi, 13 iunie 2024, în şedinţa de Guvern, că a a fost pus în transparenţă publică proiectul privind introducerea salariului minim european în România.

Alegerile au trecut şi revenim la priorităţile românilor. Mă bucur că inflaţia continuă să scadă ajungând deja aproape de 5% şi vom cotinua să luăm măsuri pentru a proteja puterea de cumpărare a populaţiei”, a spus premierul.

În urmă cu o săptămână, premierul spune că mecanismul de calcul se află în lucru la Ministerul Muncii.

Ciolacu. FOTO Captura Facebook

„Cred că asta aşteaptă românii de la noi, nivel de trai mai bun şi preţuri corecte. Nu circ în stradă, cum fac încă unele partide, deşi au fost deja taxate dur de electorat. Vreau să mulţumesc încă o dată membrilor guvernului României, indiferent de culoarea politică, pentru atitudinea şi neimplicarea activităţii Guvernului Romniei în campania electorală”, a mai spus premierul în şedinţă.

Care este salariul minim european și ce state l-au implementat

În toamna anului 2022, Parlamentul European a adoptat o directivă privind salariul minim în Uniunea Europeană. Astfel, salariul minim ar trebui să reprezinte 60% din salariul mediu brut. De asemenea, prin această directivă, se solicită indexări periodice pentru a se asigura că nivelurile de salarizare rămân actualizate.

Directiva obligă cele 21 de state membre ale blocului comunitar care au salarii minime statutare să garanteze că banii câștigați vor permite oamenilor să ducă o viață decentă, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.

Potrivit unui raport Eurostat, România se poziționează printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul minim, pe locul 20 din 22, cu un salariu de puțin peste 600 de euro, doar înaintea Ungariei și Bulgariei. Există șase țări cu un salariu minim peste 1.500 de euro. Acestea sunt Luxemburg, Belgia (1.842 EUR), Irlanda (1.775 EUR), Țările de Jos (1.756 EUR), Germania (1.744 EUR) și Franța (1.646 EUR).

Variantele recomandate de UE

UE a recomandat două formule de calcul pentru ca România să se alinieze venitului minim european, iar România va avea trei variante în aplicarea noilor măsurile legislative.

Varianta 1: În România, câștigul salarial mediu brut ajunge la suma de 6.400 lei, adică 3.974 lei valoare netă, cât primește „în mână” angajatul. Însă, potrivit datelor, acesta ajunge să fie mai mare de la lună la lună. Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent în România pentru o persoană e de 2.708 lei pe lună. Iar salariul lunar minim brut acordat este de doar 3.300 lei, potrivit România TV. Conform specialiștilor, dacă azi venitul minim european s-ar determina în funcție de coșul de consum zilnic pentru un trai decent, venitul net minim garantat în România ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 800 lei net.

Varianta 2: Mai departe, în cazul în care venitul minim garantat în țara noastră ar trebui să se calculeze având după echivalentul a 50% din câștigul mediu brut pe economie, decalajul s-ar majora cu încă aproximativ 500 lei net. Astfel, venitul minim garantat în România ar trebui să crească cu aproximativ 1.300 lei.

Varianta 3: A treia variantă este propusă de echipa de la INS (Institutul Național de Statistică). Este vorba ca salariul minim brut să se ajusteze în funcție de rata inflației. Pe acest principiu, la o inflație de 7%, salariul ar crește cu minim 200 de lei, în acest an.