Ponta, în Parlament: Absorbţia fondurilor europene, un pariu câştigat. De astăzi, toate programele sunt deblocare, fără niciun fel de excepţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ponta, în Parlament FOTO gov.ro

Premierul Victor Ponta a prezentat marţi, în faţa Camerei Deputaţilor, alături de Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, „Acordul de parteneriat între România şi UE privind mecanismul financiar multianual 2014-2020”.

UPDATE Victor Ponta: Cele mai multe intervenţii s-au referit la fond. Apreciez dezbaterea parlamentară. Vreau să mulţumesc şi pentru cadoul primit, aventurile lui Habarnam (n.r. din partea lui Nazare). Programele s-au blocat după anumite fraude, domnule Nazare. Dacă avem în acest moment o direcţie bună recunoscută de comisarii europeni, poate reuşim să ne denigrăm mai puţin.

UPDATE Eugen TeodoroviciDomnul Nazare a făcut afirmaţii total neadevărate. Acordul de parteneriat a fost eleborat într-un cadru deschis. Banii sunt alocaţi pe regiuni, sistemul de implementare a fost schimbat, va fi un sistem de descentralizare.

Nazare (PDL): Aţi promis că faceţi absorţie 50%. Asumaţi-vă acest obiectiv şi dacă nu reuşiţi o absorbţie de 50%, demisia. Banii ar trebui daţi de regiuni către populaţia respectivă, şi nu către regiuni.

Alexandru Nazare (PDL): Comisia Europeană crede că acest program care s-a deblocat astăzi. Din cele 10.000 de contracte, 8.300 au fost semnate înainte să veniţi dvs. Această fantastică rată de asorbţie, vă lăudaţi cu ea. În mai, plăţile erau de 4 mld. de euro, acum aţi ajuns la rambursări la aceeaşi sumă. Sunteţi în urmă cu contractarea. Lăudaţi-vă cu proiectele contractate de dvs., şi nu de noi. Acordul pe care l-aţi trimis şi pe care vreţi să ni-l prezentaţi astăzi nu are o calitate. Comisia Europeană o să vă roage să-l reduceţi, nu 200 de pagini, nu statistici că nu mai suntem pe vremea comunismului. Acordul are foarte multe hibe.

UPDATE Petre Roman (PNL): Trebuie să recuperăm timpul pierdut în ceea ce priveşte fondurile europene. Ne-ar fi prins bine o clasă a gândirii politice pe care ne-o imprimă actualul Guvern. Dacă am fi avut această dezbatere acum şapte ani, acum nu am mai fi în situaţia de faţă privind fondurile europene. De ce este România defavorizată? Că au unii ceva cu noi? Nu ştiu dacă raportul MCV  a fost nefavorabil din cauză că 7,4 milioane de români au votat pentru demiterea preşedintelui, dar neabsorbţia fondurilor europene a creat imaginea unei guvernări slabe şi a unei forţe de muncă la fel. 

UPDATE Victor Ponta: Este un subiect esenţial legat de situaţia absorbţiilor fondurilor europene. Dacă i se astupă gura PDL-ului s-ar putea să câştige chiar PDL. Orice decizie importantă pentru ţară să fie luată în urma unei dezbateri. Consider că este importantă această dezbatere pentru că urmează şapte ani în care trebuie să învăţăm din propriile noastre greşeli.

Pentru a putea să ne gândim ce vom face cu fondurile europene, este de datoria mea să vă prezint cu cifre ce s-a întâmplat cu prima perioadă în care România a devenit membră UE. Astăzi toate programele sunt deblocate, fără niciun fel de excepţie. A fost deblocat şi programul de competitvitate economică. Urmează să absorbim 500 de milioane de euro. Vreau să mulţumesc tuturor,  preşedintelui României, pentru regula n+3. Vreau să explic unde s-au dus 2 mld. Aceşti bani s-au dus la autorităţile locale.

Cred că România poate să spună că are un pariu câştigat, după atâtea pierdute. Legat de perioada 2014-2020, este o perioadă în care România a fost defavorizată.  România a primit o alocare de 21,4 mld. pentru fonduri structurale. S-ar fi putut negocia mai bine. România a fost defavorizată faţă de alte ţări raportat la populaţie. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru a diminua discrepanţa dintre regiuni. Sumele din umătorul exerciţiu financiar trebuie folosite pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru continuare proiectelor locale, ficare localitate să aibă gaze, canalizare. Acordul de parteneriat este elaborat în baza documentelor puse la dispoziţie de ministere.

Avem ca principale direcţii competitivitatea, administraţia, resursele şi guvenarea. Toate proiectele să nu se mai finanţeze din buget şi să folosească fondurile europene. Acolo unde există bani europeni, să nu se mai ia bani de la buget.

UPDATE Mircea Toader (PDL): Tema pe care am solicitat-o este pentru perioada următoare. Vă rog să analizăm posibilitatea timpilor de dezbatere, să dăm 20 de secunde pentru fiecare parlamentar.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a refuzat propunerea lui Toader. "Nu pot să încalc regulamentul", a spus Zgonea.


„Acordul de parteneriat 2014-2020 nu a fost niciodată respins, pentru că nu a fost niciodată trimis. Acordul se trimite în cursul lunii octombrie-noiembrie de către toate statele membre (n.r.: ale UE). Nu a trimis nicio ţară proiectul de acord. Este un document agreat care va fi semnat“, a spus, luni, Victor Ponta.

În cadrul dezbaterilor din plen, grupurile parlamentare PNL şi PSD din Camera Deputaţilor vor avea la dispoziţie câte 10 minute pentru comentarii şi întrebări, iar celelalte grupuri câte cinci minute.

„Grupurile parlamentare trebuie să-şi aleagă un singur vorbitor care pune întrebările şi face comentariile pe parcursul a 10 minute, cele două grupuri mari şi câte cinci minute pentru toate celelalte grupuri“, a declarat luni secretarul Camerei, Niculae Mircovici.

Luni, Ministerul Fondurilor Europene a organizat a cincea reuniune a Comitetului Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat, în cadrul căreia a fost discutată prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020.

La 1 octombrie, documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. Potrivit unui comunicat al instituţiei, urmează ca documentul să fie transmis Comisiei Europene, la nivel informal, deoarece nu au fost încă stabilite regulamentele privind modul în care vor fi implementate fondurile europene în următoarea perioadă.

Potrivit precizării ministerului, documentul “stabileşte modalitatea în care vor fi concentrate investiţiile din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii pentru a promova competitivitatea, convergenţa şi cooperarea”.

Acordul de Parteneriat 2014-2020