Politologul Ovidiu Voicu, la Adevărul Live: A fost una dintre cele mai urâte campanii electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce se poate spune, în urma acestei campanii electorale, despre calitatea democraţiei din România? La această întrebare şi nu numai au răspuns politologul Ovidiu Voicu, invitatul lui Mircea Vasilescu, redactor-şef „Dilema Veche”, la Adevărul Live.

„Am avut, practic, o campanie destul de urâtă, cum demult nu mai văzusem, axată foarte mult pe atacuri, pe portretizarea lui Iohannis ca fiind de nevotat. Avem sentimentul ăsta pentru că vine şi după o campanie liniştită, cea de la europarlamentare. Probabil că miza este cea care schimbă lucrurile. Aici, vorbim de o miză palpabilă", a arătat Ovidiu Voicu.

Întrebat care ar fi cauza acestui tip de campanie, Voicu a răspuns că, probabil, a fost aleasă varianta cea mai simplă de câştig.

"Aşa au ales echipele de campanie. În primul rând, aşa a ales echipa lui Victor Ponta. Alegerea a fost făcută deliberat, pe principiul că aşa se câştigă cel mai uşor. Nu poţi lupta cu această alegere. Din nefericire, unul dintre lucrurile cele mai triste ca observator este că, dacă Ponta va câştiga, se va legitima un mod de a face campanie. Legitimarea unei astfel de campanii este un lucru trist", a spus politologul.

În comparaţie cu alte campanii, Ovidiu Voicu a subliniat că discursul candidaţilor a fost, totuşi, mai decent.

"În campania actuală, mesajul e transmis pe alte tipuri de canale. Dacă ne uităm ,vedem un model de comunicare. Spune cineva despre Iohannis că nu e bun român pentru că e german. Trec două-trei zile, iar domnul Ponta spune că nu este de acord cu acest lucru şi este o greşeală de comunicare", a explicat politologul.

În opinia acestuia, "partea bună este că se autoreprimă candidaţii". Pe de altă parte, Voicu (foto dreapta) a atras atenţia că o parte a publicului aşteaptă astfel de reacţii.

"Într-o lume ideală, faci un sondaj de opinie, afli problemele cetăţenilor şi îţi pui mintea la contribuţie să afli cum le poţi rezolva. În a doua parte, afli care sunt temerile şi prejudecăţile cetăţenilor, apoi încerci să le exploatezi. Alegerea aparţine întotdeauna candidatului şi echipei lui. S-ar putea să le dea, la primul calcul, că ar putea câştiga mai multe voturi făcând campanie negativă", a adăugat politologul.

"În mod repetat, Iohannis a spus că refuză să fie mârlan. A fost o alegere conştientă. Pe de altă  parte, se adresează unui public nemulţumit de maniera aceea de campanie negativă. Aici este şi un fel de lipsă de implicare. E mai simplu să faci campanie negativă, să spui că este rău contracandidatul, decât să îţi pui mintea la contribuţie să găseşti problemele alea de care vorbeam", a completat Ovidiu Voicu.

Întrebat care au fost temele, el a vorbit despre subiectul Puterii.

"Alegerile de duminică sunt despre cine va avea Puterea în România. Fie câştigă PSD şi, atunci, fără îndoială, va avea Puterea la dispoziţie, fie câştigă Iohannis şi vom avea o distribuire a Puterii. Asta e tema cea mai importantă, despre asta se votează. Dacă ne uităm pe date care au mai venit în spaţiul public, luări de poziţie ale cetăţenilor, o mare parte a votului nu va fi pentru cinva, ci împotriva celuilalt. Va fi, masiv, împotriva PSD din motive de împărţit Puterea. Lumea nu vrea să vadă PSD cu putere absolută, pentru că am mai avut această situaţie şi nu a fost chiar bine", a arătat Voicu. 

Invitatul lui Mircea Vasilescu a mai menţionat discuţiile referitoare la activitatea DNA şi cele care au vizat viitorul Republicii Moldova.

"Celelalte teme au fost mai degrabă despre persoana candidaţilor", a subliniat el.


Mircea Vasilescu (stânga), redactor-şef „Dilema Veche”, de vorbă cu politologul Ovidiu Voicu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean